De beste Belgische doelmannen voor het EK in 2024
De beste Belgische doelmannen voor het EK in 2024

De beste Belgische doelmannen voor het EK in 2024

Het Belgische voetbal staat bekend om zijn getalenteerde doelmannen. Het Belgisch nationaal elftal heeft een traditie om altijd uitstekende doelmannen te hebben. Met de onzekerheid rond de deelname van Thibaut Courtois aan het Europees Kampioenschap in Duitsland in 2024, werpen we een gedetailleerde blik op de top 10 Belgische doelmannen. Het mogelijke geschil tussen Courtois en bondscoach Domenico Tedesco, evenals de twijfel over zijn tijdige herstel van een recente blessure, opent de deur voor andere getalenteerde keepers. Laten we de vaardigheden van deze doelwachters in kaart brengen en proberen te voorspellen welke drie doelmannen de selectie zouden moeten halen.

Thibaut Courtois: de muur van Real Madrid

Thibaut Nicolas Marc Courtois, geboren op 11 mei 1992 in Bree, is één van de meest gevierde Belgische doelmannen van zijn generatie. Sinds zijn overstap naar Real Madrid in 2018 heeft Courtois indruk gemaakt met zijn uitstekende prestaties. Zijn meest opvallende triomf kwam in 2022, toen Real Madrid de UEFA Champions League won, waarbij Courtois met negen cruciale reddingen de titel veiligstelde. Hij werd terecht uitgeroepen tot de beste speler van de wedstrijd.

Helaas heeft Courtois te maken gehad met tegenslag, aangezien hij sinds augustus 2023 maandenlang buitenspel staat vanwege een gescheurde kruisband in de linkerknie. Deze blessure werpt twijfels op over zijn beschikbaarheid voor het komende EK. Als Courtois op tijd herstelt, blijft hij ongetwijfeld de nummer één kandidaat voor de selectie, gezien zijn indrukwekkende staat van dienst en ervaring op het hoogste niveau.

Maarten Vandevoordt: Genk’s jonge sensatie

Maarten Vandevoordt, geboren op 26 februari 2002 in Sint-Truiden, is een opkomend talent in het Belgische voetbal. Hij maakte naam toen hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde voor KRC Genk. Ondanks zijn jeugdige leeftijd toonde Vandevoordt maturiteit en zelfvertrouwen tussen de palen. Met zijn uitstekende reflexen en scherpe focus is Vandevoordt een doelman om in de gaten te houden. De doelman ondertekende al een contract bij Leizig en trekt na het EK naar de Bundesliga.

Koen Casteels: de betrouwbare rots van Wolfsburg

Koen Casteels, geboren op 25 juni 1992 in Bonheiden, heeft zijn sporen verdiend als de onbetwiste eerste doelman van VfL Wolfsburg. Sinds 2017 heeft hij deze positie stevig in handen en toonde hij zijn klasse met indrukwekkende prestaties. Het seizoen 2020/21 was bijzonder opmerkelijk, waarin Casteels 673 minuten lang zijn netten schoon wist te houden in de Bundesliga.

Met zijn ervaring en kalmte onder druk is Casteels een solide keuze voor het Belgische nationale team. Zijn vermogen om belangrijke reddingen te maken en zijn leiderschap op het veld maken hem een waardevolle troef voor elke ploeg. Bij afwezigheid van Thibaut Courtois, krijgt Casteels normaal gezien de kans als nummer één bij de Rode Duivels.

de beste Belgische doelmannen

Matz Sels: sterk bezig in de Ligue 1

Matz Willy Els Sels, geboren op 26 februari 1992 in Lint, maakte in 2018 de overstap naar RC Strasbourg en werd al snel de eerste doelman van de club. Zijn eerste seizoen bij Strasbourg leverde hem zelfs de overwinning op in de Coupe de la Ligue. Een achillespeesblessure in 2020/21 zorgde voor een onderbreking, maar Sels toonde veerkracht en keerde terug naar het veld.

Met zijn ervaring in de Ligue 1 en zijn vermogen om beslissende reddingen te maken, verdient Sels aandacht in de discussie over de Belgische doelmannen voor het EK 2024.

Arnaud Bodart: nog steeds maar 25 jaar

Arnaud Bodart, geboren op 11 maart 1998 in Seraing, maakte zijn officiële debuut voor Standard Luik op negentienjarige leeftijd. Zijn kans als eerste doelman kwam in het seizoen 2019/20 en sindsdien heeft hij laten zien dat hij een veelbelovende keeper is.

Bodart staat bekend om zijn moedige spel en heeft zelfs geschiedenis geschreven door als doelman te scoren in de Jupiler Pro League. Met zijn groeiende ervaring en indrukwekkende optredens is Bodart een intrigerende optie voor het nationale team. Bodart lijkt al eeuwen mee te gaan bij Standard, maar is nog steeds maar 25 jaar oud.

Simon Mignolet: de ervaren kampioen van Club Brugge

Simon Luc Hildebert Mignolet, geboren op 6 maart 1988 in Sint-Truiden, heeft een rijke carrière als doelman. Na zijn overstap naar Club Brugge in 2019, heeft Mignolet consistent hoog niveau laten zien. Hij was een sleutelfiguur in de Champions League-campagne van het seizoen 2022-2023, waar hij indruk maakte met cruciale reddingen.

Mignolet heeft niet alleen ervaring op het hoogste niveau, maar ook een indrukwekkende staat van dienst, waaronder meerdere kampioenschappen in België. Zijn leiderschap en vermogen om zijn team naar succes te leiden, maken Mignolet een sterke kandidaat voor de selectie, mocht hij na het WK in Qatar niet zijn gestopt bij de Rode Duivels. De kans dat Mignolet gevraagd wordt terug te komen op deze beslissing lijkt klein.

Thomas Kaminski: van blackburn naar de Premier League

Thomas Kaminski, geboren op 23 oktober 1992 in Dendermonde, maakte in 2020 de overstap naar Blackburn Rovers. Zijn recente transfer naar Luton Town in de Premier League getuigt van zijn groeiende reputatie als doelman in Engeland. Kaminski heeft indruk gemaakt met consistente prestaties en belangrijke reddingen in de Premier League dit seizoen.

De voormalige Anderlecht-doelman heeft dit seizoen in de Premier League indruk gemaakt met zijn opmerkelijke vermogen om doelpunten te voorkomen. Volgens Opta’s expected goals model heeft Kaminski maar liefst 6.3 doelpunten voorkomen met zijn reddingen, het meeste van alle doelmannen. Deze statistiek weerspiegelt niet alleen zijn scherpe reflexen en uitstekende positie in het doel, maar ook zijn vermogen om cruciale reddingen te maken op momenten dat het team het het meest nodig heeft.

Hendrik Van Crombrugge: tweede doelman bij KRC Genk

Hendrik Van Crombrugge, geboren op 30 april 1993 in Eupen, heeft zijn stempel gedrukt als de betrouwbare doelman van Anderlecht. Zijn overgang van Eupen naar Anderlecht in 2019 was een belangrijke stap in zijn carrière. Van Crombrugge heeft steeds consistent sterke prestaties geleverd in de Jupiler Pro League en verruilde Anderlecht voor KRC Genk deze zomer.

Zijn vermogen om cruciale reddingen te maken en zijn aanvoerderschap maken Van Crombrugge een interessante keuze voor het nationale team. Met ervaring in de Belgische competitie en internationale wedstrijden heeft hij de nodige bagage om te schitteren op het hoogste niveau.

Davy Roef: steeds betrouwbaar bij AA Gent

Davy Roef, geboren op 6 februari 1994 in Rumst, is een ervaren doelman die momenteel speelt voor AA Gent. Hij begon zijn carrière bij Anderlecht en maakte indruk met zijn prestaties bij Deinze en Waasland-Beveren voordat hij naar AA Gent kwam.

Roef staat bekend om zijn betrouwbaarheid en heeft laten zien dat hij een constante factor kan zijn tussen de palen. Met zijn ervaring en vermogen om kalm te blijven onder druk, is Roef een degelijke optie voor de nationale selectie, zeker nu hij eerste doelman lijkt te gaan blijven bij AA Gent na de blessure van Paul Nardi.

Gaëtan Coucke: het jonge talent van KV Mechelen

Gaëtan Coucke, geboren op 18 januari 1999 in Genk, is een veelbelovend talent dat momenteel speelt voor KV Mechelen. Hij begon zijn professionele carrière bij KRC Genk en maakte vervolgens de overstap naar KV Mechelen.

Coucke heeft indruk gemaakt met zijn reflexen en atletisch vermogen. Hoewel hij nog jong is, heeft hij laten zien dat hij in staat is om te schitteren op het hoogste niveau. Als opkomend talent verdient Coucke aandacht in de discussie over de toekomst van de Belgische doelmannen.

X