Ferrari Formule 1 auto
Ferrari Formule 1 auto

Hoe belangrijk is een goede seizoensstart?

Nu het nieuwe seizoen van start is gegaan, bestuderen de fans, die maandenlang geduldig hebben gewacht om hun teams in actie te zien, natuurlijk elk detail van hun eerste optredens. Er zijn altijd een paar grote clubs die slecht uit de startblokken komen en een paar kleinere die iedereen verrassen met hun eerste resultaten. Maar hoe belangrijk is een goed begin van het seizoen?

We hebben teruggekeken naar de resultaten van 20 jaar in de vijf grote Europese competities om te zien wat de eerste wedstrijden van een seizoen vertellen over de rest van de campagne.

De titelrace

Een slecht resultaat na slechts vijf wedstrijden is meestal genoeg om een club de kansen op de titel te kosten. Slechts drie van de laatste 100 kampioenen in de vijf grote divisies bevonden zich na vijf wedstrijden in de onderste helft van de tabel – twee in Duitsland en één in Italië.

In de Premier League heeft slechts één club zich teruggevochten van een lagere positie dan zesde na vijf wedstrijden, om uiteindelijk de titel te pakken. Onder Sir Alex Ferguson is het Manchester United drie keer gelukt, maar dit is een uitzondering.

Na 10 wedstrijden is het plaatje nog duidelijker. Meer dan de helft van de uiteindelijke kampioenen in zowel Duitsland als Italië – en bijna de helft in Engeland en Spanje – stond al op de eerste plaats. Frankrijks Ligue 1 is de enige van de vijf competities waar de titelwinnaars meestal langer nodig hebben om zich te bewijzen.

Champions League kwalificatie

In de Premier League is een slechte start ook rampzalig voor de kans op een Champions League plaats. Slechts zes van de laatste 80 Engelse clubs die in de top vier zijn geëindigd, stonden na vijf wedstrijden in de onderste helft van de competitiestand, en allemaal eindigden ze op de derde plaats of lager.

In de grote vijf competities stond meer dan de helft van alle uiteindelijke Champions League deelnemers in dit vroege stadium al op een kwalificatieplek. In La Liga was dit zelfs bijna tweederde.

Na 10 wedstrijden is het plaatje nog duidelijker. Meer dan tweederde van de kwalificatieplaatsen voor de Champions League (en in Italië bijna tweederde) werden al ingenomen door de uiteindelijke deelnemers. Alleen in Frankrijk – de enige divisie met drie plaatsen in plaats van vier – had bijna de helft van de teams deze positie nog niet bereikt.

De Premier League is de minst waarschijnlijke plaats om een club een slechte start goed te zien maken. Slechts één team dat na 10 wedstrijden in de onderste helft stond, is het gelukt in de top vier te eindigen. In 1999/2000 knokte Liverpool zich van de 11e plek omhoog, om als vierde te finishen.

De degradatiestrijd

De Engelse league is ook de plaats waar een goed begin je het zekerst behoedt voor de degradatiestrijd. Zelfs na slechts vijf wedstrijden zijn de clubs in de bovenste helft meestal veilig. Geen enkele club die in dit stadium negende of hoger stond, eindigde bij de laatste drie.

Hiermee vergeleken, is een goede start in de Bundesliga veel minder waard. Ruim een kwart van de teams die uiteindelijk degradeerden, stond in dit stadium in de bovenste helft, terwijl slechts een derde zich al in de gevarenzone bevond. Drie van de laatste 20 clubs die na vijf wedstrijden de vijfde plaats bezetten, degradeerden aan het eind van het seizoen uit de Bundesliga.

Na 10 wedstrijden is het plaatje nog duidelijker, vooral in Serie A, de Premier League en Ligue 1, waar meer dan de helft van alle teams die bij de onderste drie eindigden, daar al waren. De Italiaanse competitie is de moeilijkste om een slechte start te overleven, vooral in de afgelopen jaren. 12 van de laatste 18 clubs die zich in dit stadium in de degradatiezone bevonden, degradeerden ook daadwerkelijk aan het einde van het seizoen.

Meer reden voor optimisme is er in La Liga, waar slechts één op de drie clubs die bij de onderste drie eindigden, zich daar ook bevonden na hun eerste 10 wedstrijden.

Opmerking

Bij het opstellen van onze statistieken hebben we puntenaftrek buiten beschouwing gelaten, aangezien dit weinig voorkomt en meestal geen betrekking heeft op de prestaties op het veld. We hebben de cijfers ook gecorrigeerd voor wedstrijden die verzet werden, zodat we altijd teams vergelijken met hetzelfde aantal gespeelde wedstrijden.

X