Pep Guardiola 1
Pep Guardiola 2

Hoe doen trainers het in hun tweede seizoen?

Het seizoen 2017/18 kan bepalend zijn voor de loopbaan van een aantal top trainers: het beslissende ’tweede seizoen’ bij hun huidige clubs.

Dit geldt met name in Manchester, waar rivalen Pep Guardiola en Jose Mourinho het beter moeten doen dan in hun debuutseizoen. Maar ze zijn zeker niet de enigen die een veeleisend bestuur en hongerige fans tevreden moeten houden.

We hebben de cijfers uitgewerkt voor elke trainer die het afgelopen decennium in een van de vijf grote Europese competities aan zijn tweede seizoen begon om aan te tonen hoe moeilijk dit kan zijn.

Het beter doen blijkt een taaie opgave

Een koude douche voor de trainers: de meeste overtreffen hun eerste seizoen bij een club niet. Van de 191 trainers waar we naar hebben gekeken – die al minstens een half seizoen de touwtjes in handen hadden bij een club en bij de start van het nieuwe seizoen nog steeds op hun post waren – lukte het bij slechts iets meer dan een derde (71) om in hun tweede campagne meer wedstrijdpunten te behalen dan in hun eerste.

Sommige trainers  werden het slachtoffer van hun eigen succes, iets wat Antonio Conte bij Chelsea zou kunnen overkomen. Nadat hij in zijn eerste seizoen rechtstreeks op de titel is afgestormd, zal hij zijn succesvolle titelverdediging uit zijn Juventus-dagen moeten herhalen om de wispelturige Roman Abramovich gelukkig te houden en het tweede seizoen syndroom te vermijden.

Conte is één van de zeven trainers in het afgelopen decennium die de titel in zijn debuutcampagne heeft gewonnen en het volgende jaar met succes verdedigd. Maar in de Premier League is dat gedurende deze periode niemand gelukt.

Succes in het tweede seizoen

Een andere coach die zijn prestaties uit het verleden graag zal willen herhalen, is Mourinho. Ook hij is lid van de selecte groep van zeven trainers die de titel bij hun tweede poging hebben gewonnen. Dat is een typische Mourinho zet. Niet alleen staat hij twee keer in deze lijst dankzij zijn successen bij Real Madrid en in zijn tweede periode bij Chelsea, maar hij heeft in zijn tweede seizoen de titel gewonnen met elke club die hij heeft geleid, sinds hij zich in de kijker speelde met Porto.

Enkele van de interessantste cijfers in onze analyse duiken op wanneer we kijken naar de positie die trainers in de competitiestand innamen. Degenen die in hun eerste seizoen in de top vijf eindigden, deden dit in twee van de drie gevallen opnieuw bij hun tweede poging. Wat goed nieuws is voor trainers die verder willen bouwen op een goede start.

Voor degenen die het bij hun eerste poging net niet hebben gehaald, ziet het er somberder uit: minder dan één op de vier trainers die hun nieuwe club naar een plaats in de bovenste helft – maar buiten de top vijf – hebben geleid, slaagde de tweede keer wel, en de helft zakte in hun tweede seizoen naar de onderste helft in de competitiestand.

Het goede nieuws

Voor trainers van sukkelende clubs zijn de vooruitzichten zonniger. Degenen die in hun eerste seizoen binnen drie plaatsen boven de degradatiezone eindigden – en het overleefden om aan een tweede seizoen te beginnen – maakten twee keer meer kans om in de bovenste helft te eindigen dan te degraderen. Dit zal als muziek in de oren klinken van Paul Clement, na zijn redding van Swansea vorig seizoen.

Meer goed nieuws voor Clement kwam in de vorm van een verrassende statistiek over wanneer trainers werden aangesteld. We hadden verwacht dat trainers die gedurende hun hele eerste seizoen verantwoordelijk waren, beter zouden presteren dan degenen die midden in het seizoen de boel overnamen, maar het tegendeel is waar.

Slechts ongeveer een derde van de trainers die in hun eerste seizoen de verantwoording hadden voor elke wedstrijd, leidden hun club naar een hogere positie in de tabel bij de tweede poging. Van degenen die later instapten – zoals de Swansea baas – was dat meer dan de helft.

We geven iedere week € 100.000 weg aan spelers die de exacte tijd van het eerste doelpunt in een geselecteerde wedstrijd raden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X