Roemenië - Nederland, EK 2024, voetbalweddenschappen
Roemenië - Nederland, EK 2024, voetbalweddenschappen

Roemenië – Nederland: kunnen de Roemenen opnieuw stunten?

Odds op: 28 juni

De 1/8e finale van het EK 2024 in Duitsland. Roemenië neemt het thuis op tegen Nederland.

De confrontatie tussen Roemenië en Nederland vindt plaats op dinsdag 2 juli in de Allianz Arena in München. Niemand had verwacht dat deze wedstrijd zou plaatsvinden in de achtste finales, met verrassende resultaten aan beide zijden. Terwijl Nederland niet als favoriet werd gezien om Groep D te winnen, hadden velen wel voorspeld dat ze als tweede zouden eindigen achter Frankrijk. Ze werden echter derde. Roemenië pakte verrassend groepswinst in de groep van België.

Wedden op Roemenië – Nederland. De noteringen zijn in het voordeel van Oranje.

Roemenië heeft niets te verliezen

De odds voor een overwinning van de thuisploeg staan op 7.75.

Roemenië heeft de verwachtingen al overtroffen door de knock-outfase te bereiken en zou nu het vertrouwen moeten hebben om ver te komen. Hun campagne begon met een verrassende 3-0 overwinning op Oekraïne, wat een verrassend resultaat was. Vervolgens leden ze een 2-0 nederlaag tegen België, waardoor hun toekomst in het toernooi onzeker werd. In hun laatste groepswedstrijd moesten ze een achterstand goedmaken om een punt te pakken tegen Slowakije, waarmee ze de groep als eerste afsloten op basis van gescoorde doelpunten.

Coach Edward Iordanescu heeft tot nu toe weinig wijzigingen aangebracht in zijn basisopstelling. Florinel Coman was een van de twee spelers die niet elke wedstrijd in de basis begon, maar hij zal naar verwachting hier wel starten. Een speler die niet zal meedoen, is Nicusor Bancu, die zijn tweede gele kaart van het toernooi ontving in de 1-1 gelijkspel met Slowakije. Dit zorgt voor een probleem, aangezien Roemenië geen andere linksbenige verdedigers heeft. Vasile Mogos, die eerder als linksback heeft gespeeld, zou echter kunnen invallen.

Oranje zit in een makkelijke tabel helft

De odds voor een overwinning van de uitploeg staan op 1.43.

Nederland begon het toernooi met hoge verwachtingen, maar hun pad naar de knock-outfase verliep niet zonder hobbels. Na een overwinning op Polen en een gelijkspel tegen Frankrijk leek hun lot in hun eigen handen te liggen. Echter, een 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk in hun laatste groepswedstrijd zag de Oranje van de top naar de derde plaats zakken. Gelukkig waren hun vier punten genoeg om door te gaan als een van de beste derde geplaatste teams.

Ronald Koeman heeft zijn team teruggebracht naar een 4-3-3 formatie voor Euro 2024, met een vrij stabiele achterhoede. Nathan Ake is naar de linkerflank geschoven, terwijl Virgil van Dijk en Stefan de Vrij het centrale verdedigingsduo vormen. Denzel Dumfries krijgt de voorkeur op de rechterflank. Xavi Simons, die als invaller begon tegen Oostenrijk, wordt nu verwacht vanaf de start te spelen, mogelijk in plaats van Joey Veerman, terwijl Tijjani Reijnders dieper speelt.

Nederland heeft vier doelpunten gescoord in Euro 2024 tot nu toe, waarvan twee tegen Oostenrijk en twee tegen Polen. Cody Gakpo heeft zich laten zien met twee doelpunten en wil zich bij een illustere groep Nederlandse topscorers voegen in dit Europees Kampioenschap.

De geschiedenis tussen Roemenië en Nederland is grotendeels in het voordeel van Nederland, met slechts één overwinning voor Roemenië in hun dertien ontmoetingen. Nederland heeft hun laatste vier wedstrijden tegen Roemenië gewonnen, inclusief degene bij Euro 2008.

Overzicht vorige wedstrijden

Slowakije 1-1 Roemenië

Nederland 2-3 Oostenrijk

Toon andere wedopties

X