Manchester City wil de treble winnen, sportweddenschappen
Manchester City wil de treble winnen, sportweddenschappen

Kan Man City de treble pakken dit seizoen?

Het voetbalseizoen 2022/23 is een spannende periode voor Manchester City. De club heeft de Premier League gewonnen en staat in de finale van zowel de FA Cup als de Champions League. Als ze beide finales winnen, zullen ze de treble winnen, een prestatie die slechts zeven andere clubs in de geschiedenis hebben bereikt. Laten we eens kijken naar welke voetbalteams de treble hebben gewonnen en welke seizoenen deze prestatie hebben behaald.

De treble is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het winnen van drie belangrijke trofeeën in hetzelfde seizoen. Meestal omvat dit het winnen van de nationale competitie, de nationale beker en een continentale clubcompetitie, zoals de Champions League. Het is een ongelooflijk zeldzame prestatie die getuigt van de dominantie en consistentie van een team gedurende het hele seizoen.

Barcelona | 2008-09 | 2014-15

Laten we beginnen met Barcelona, een club die de treble tweemaal heeft gewonnen. In het seizoen 2008-09 behaalde Barcelona onder leiding van coach Pep Guardiola de titel in La Liga, wonnen ze de Copa del Rey en wonnen ze de Champions League. Dit was een seizoen van ongekend succes voor Barcelona, waarin ze een indrukwekkend niveau van voetbal speelden en hun stempel drukten op het Europese toneel. De ploeg werd gedreven door spelers als Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta, die allemaal een cruciale rol speelden bij het behalen van de treble. Hetzelfde succes herhaalde zich in het seizoen 2014-15, waarbij Barcelona opnieuw La Liga, de Copa del Rey en de Champions League veroverde. Onder leiding van coach Luis Enrique slaagde het team er opnieuw in om op alle fronten te domineren en hun positie als een van ’s werelds beste clubs te bevestigen.

Josep Guardiola kuste de trofee tijdens de UEFA Champions League-finale tussen FC Barcelona en Manchester United FC

Bayern München | 2012-13 | 2019-20

Bayern München is nog een club die twee keer de treble heeft veroverd. In het seizoen 2012-13, onder leiding van coach Jupp Heynckes, won Bayern de Bundesliga, de DFB-Pokal en de Champions League. Dit was een ongelooflijk seizoen voor Bayern München, waarin ze hun suprematie in Duitsland bevestigden en zich ook op het Europese toneel onderscheidden. Het team, met spelers als Franck Ribéry, Arjen Robben en Bastian Schweinsteiger, speelden dominant voetbal en waren moeilijk te verslaan. Hetzelfde succes werd herhaald in het seizoen 2019-20, dit keer onder leiding van coach Hansi Flick. Bayern München was een ongelooflijk sterke en evenwichtige ploeg, met spelers als Robert Lewandowski, Thomas Müller en Joshua Kimmich die schitterden in alle competities.

Inter Milaan | 2009-10

Inter Milaan behaalde de treble in het seizoen 2009-10, een periode waarin de club onder leiding stond van coach José Mourinho. Inter veroverde de Serie A, de Coppa Italia en de Champions League. Mourinho creëerde een sterke en solide ploeg die uitblonk in tactische discipline en vastberadenheid. Spelers als Diego Milito, Wesley Sneijder en Javier Zanetti waren cruciaal voor het succes van Inter en lieten hun stempel achter in alle competities waarin ze uitkwamen.

Manchester United | 1998-99

Manchester United, een van de meest succesvolle clubs in Engeland, heeft ook de treble gewonnen. In het seizoen 1998-99 veroverde Manchester United de Premier League, de FA Cup en de Champions League. Dit was een onvergetelijk seizoen voor de club, waarin ze het momentum vasthielden en in de beslissende momenten opstonden. Onder leiding van coach Sir Alex Ferguson en met spelers als David Beckham, Ryan Giggs en Roy Keane was Manchester United een kracht om rekening mee te houden en behaalde het succes in alle competities.

PSV | 1987-88

PSV is de laatste Nederlandse club die de treble behaalde in het seizoen 1987-88. Onder leiding van coach Guus Hiddink veroverde PSV de Eredivisie, de KNVB Beker en de Europacup I. Dit succes was een mijlpaal in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. PSV had een indrukwekkende ploeg met spelers als Ruud Gullit, Ronald Koeman en Eric Gerets, die allemaal een belangrijke rol speelden bij het behalen van de treble.

Ajax | 1971-72

Ajax, de Nederlandse club, heeft ook de treble gewonnen, maar dan wel in een ander tijdperk. In het seizoen 1971-72 veroverde Ajax de Eredivisie, de KNVB Beker en de Europacup I, de voorloper van de Champions League. Dit was een tijdperk waarin Ajax bekendstond om zijn totaalvoetbal, een revolutionaire speelstijl die de wereld verbaasde. Onder leiding van coach Rinus Michels en met spelers als Johan Cruijff en Johan Neeskens was Ajax vrijwel onverslaanbaar en speelde het prachtig voetbal. Dit succes betekende het begin van een gouden tijdperk voor Ajax, waarin ze een van de meest succesvolle clubs in Europa werden.

Celtic | 1966-67

Celtic is de enige Schotse club die de treble heeft gewonnen. In het seizoen 1966-67 veroverde Celtic de Schotse League, de Schotse Beker en de Europacup I. Dit was een historische prestatie voor de club, die onder leiding stond van coach Jock Stein. Celtic speelde gedurfd en aanvallend voetbal, en het team werd gedreven door spelers als Billy McNeill, Jimmy Johnstone en Bobby Lennox. De Europacup-winst was vooral opmerkelijk, aangezien Celtic het eerste Britse team was dat deze prestigieuze competitie won.

Wordt Man City de 8e club?

Het winnen van de treble is een buitengewone prestatie in de wereld van het voetbal. Slechts zeven clubs kunnen zich tot nu toe tot de exclusieve groep van treble-winnaars rekenen. Barcelona, Bayern München, Ajax, Celtic, Inter, Manchester United en PSV hebben allemaal geschiedenis geschreven door hun nationale competitie, beker en een Europese trofee in één seizoen te veroveren.

Deze clubs hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten op het voetbal en hebben laten zien dat ze de beste waren in hun respectievelijke competities. Het winnen van de treble vereist een uitzonderlijke mix van talent, teamwork, discipline en vastberadenheid. Het is een zeldzame prestatie die getuigt van dominantie en consistentie gedurende een heel seizoen.

Manchester City heeft nu de mogelijkheid om zich bij deze illustere groep te voegen. Na het winnen van de Premier League en het bereiken van de finales van de FA Cup en de Champions League in het seizoen 2022/23, staan ze op het punt om geschiedenis te schrijven. Als ze erin slagen om beide bekerfinales te winnen, zullen ze de tweede Engelse club worden die de treble wint, na het legendarische Manchester United-team van 1998/99.

Het zou een bekroning zijn voor Manchester City’s dominantie in het Engelse voetbal en een erkenning van hun voetbaltalent en ambitie. Het zou hen plaatsen in een select gezelschap van eliteclubs en hun status als een van ’s werelds topclubs verder versterken. Of Manchester City daadwerkelijk de treble zal winnen, komen we binnenkort te weten.

X