Lotta Schelin 1
Lotta Schelin 2

Eén beslissende minuut: de Nederlandse vrouwen tegen de Zweedse vrouwen

We gaan deze week de knock-outfase van het UEFA Vrouwenkampioenschap in, en voor de bwin Voorspeller Actie kijken we naar de eerste kwartfinale tussen de gastvrouwen Nederland, die in Groep A slechts één tegendoelpunt kregen, en de nummer twee van Groep B, Zweden.

Net zoals de afgelopen weken, hebben we naar iedere wedstrijd van elk van deze twee teams gekeken – de kwalificaties inbegrepen – sinds de start van het toernooi in 2005, om uit te vinden wanneer het openingsdoelpunt in de wedstrijd tussen de Nederlandse vrouwen en de Zweedse vrouwen waarschijnlijk zal worden gescoord.

Een opener in de eerste helft lijkt erg waarschijnlijk als we op de recente cijfers afgaan. In bijna 80% van de wedstrijden waarbij een van deze twee teams betrokken was, viel het openingsdoelpunt voor de rust. Bijna de helft daarvan kwam binnen 20 minuten na de aftrap, daarna droogde de score een beetje op. Een vroege doorbraak zou dus geen verrassing zijn.

Met slechts een handvol openingsdoelpunten in het laatste half uur, is een later tijdstip waarschijnlijk geen goede gok voor de bwin Voorspeller Actie. In de laatste vijf minuten van het eerste uur werd er evenveel gescoord als in het resterende half uur.

Wanneer we de recente statistieken van de twee ploegen vergelijken, vinden we een interessant verschil. Terwijl de gastvrouwen relatief snel van start zijn gegaan – in hun laatste 20 wedstrijden scoorden ze de openingsgoal gemiddeld in de 29ste minuut – komen de Zweedse vrouwen de laatste tijd wat moeizaam op gang. Slechts in vijf van hun laatste 14 officiële wedstrijden brachten ze het openingsdoelpunt op hun naam. En ze hadden gemiddeld 39 minuten nodig om de ban te doorbreken.

Daarom zijn de Nederlandse doelpuntstatistieken misschien waardevoller ter overweging. In zes van hun laatste zeven wedstrijden troffen ze als eerste het net. Vier van deze doelpunten vielen in de eerste helft en allemaal binnen het eerste halfuur. Willen de Zweedse vrouwen een onprettige verrassing voorkomen, dan zullen ze hun verdediging dus beter moeten organiseren dan tegen Italië, toen ze de eerste tegengoal al na vier minuten om de oren kregen en uiteindelijk met 3-2 verloren.

Gegevens correct op 25 juli 2016

We geven iedere week € 100.000 weg aan spelers die de exacte tijd van het eerste doelpunt in een geselecteerde wedstrijd raden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!