Wie zijn de meest efficiënte spitsen in de Europese competities?
Wie zijn de meest efficiënte spitsen in de Europese competities?

Wie zijn de meest efficiënte spitsen in de Europese competities?

Om te weten wie de meest efficiënte spitsen zijn in de Europese competities sinds de aanvang van het seizoen hebben we de verhouding van het gemiddeld aantal goals per match geanalyseerd, en dit voor alle spelers die in de grote Europese competities spelen. Er werd hierbij rekening gehouden met alle officiële (inter)nationale competities waaraan de spelers hebben meegedaan.

Jupiler Pro League

In de Belgische eerste klasse is de speler die op de eerste plaats van dit klassement eindigt Mbwana Samatta van Genk. Ter herinnering: Genk is momenteel leider in de Jupiler Pro League en telt niet minder dan zeven punten voorsprong op Club Brugge. Samatta is ook de topschutter van de Jupiler Pro League met 16 gescoorde doelpunten.

We vinden twee andere Genk-spelers terug in deze top 10 : Leandro Trossard (6de) en Ruslan Malinovskyi (10de).

In tweede en derde positie vinden we twee spelers van Anderlecht terug : Landry Dimata (0.72 goals/match) en Ivan Santini (0.67 goals/match). Dit zal sommigen onder jullie waarschijnlijk verbazen aangezien Paars Wit aan een zeer slecht seizoen bezig is.

Merk op dat er slechts één speler is van de regerende kampioen en tweede ploeg in de stand, Club Brugge : Siebe Schrijvers (9de met 0.47 goals/match).

Serie A

Van alle spelers van de Italiaanse eerste klasse is Fabio Quagliarella (Sampdoria) degene met de beste goals/match verhouding : 0,80. Nochtans is zijn club pas zesde in de stand. Op de tweede plek vinden we twee spelers terug die exact dezelfde score halen : Cristiano Ronado (Juventus) en Duvan Zapata (Atalanta). De Portugese ster doet het bijzonder goed, vooral als we stilstaan bij de tijd die hij nodig heeft gehad om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen.

Een andere speler van Juve staat 9de. Het gaat om de finalist van de laatste Wereldbeker Mario Mandzukic (0.50 goals/match).

Premier League

In de Premier League is de speler die het meest heeft gescoord ook de speler die het vaakst scoorde wanneer hij op het veld stond. Het gaat natuurlijk om de aanvaller van Liverpool Mohamed Salah. Zijn aanvalspartners bij de Reds, Sadio Mané en Roberto Firmino, zijn respectievelijk 8ste en 10de in deze ranking.

De Engelse centrumspits Harry Kane komt op de tweede plek te staan met een gemiddelde van 0,67 goals per match.

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) vervolledigt de top 3 (0,61 goals/match).

La Liga

In de Spaanse liga staat Lionel Messi natuurlijk op kop, maar het is vooral zijn score die opmerkelijk is. Het Argentijnse genie scoort gemiddeld 1.00 goals/match, een ongelooflijke prestatie!

Teamgenoot Luis Suarez komt vlak achter hem te staan, maar zijn score is al (veel) minder indrukwekkend: 0.75 goals/match.

Opvallend: de landgenoot van de laatstgenoemde en topschutter bij Gerona, Cristhian Stuani, staat op het podium. Hij haalt dus een hogere score dan bijvoorbeeld Iago Aspas (Celta Vigo), Wissam Ben Yedder (Sevilla) of Antoine Griezmann (Atl. Madrid).

Bundesliga

De topschutter van de Duitse competitie is niet degene die het vaakst scoort. Luka Jovic (E. Frankfurt) heeft op dit moment het grootste aantal goals gescoord, maar het is Paco Alcacer (Dortmund) die de beste goals per match verhouding heeft. Het verschil met Luka Jovic is toch wel aanzienlijk want het bedraagt niet minder dan 0.10 goals/match.

Er staat een tweede speler van de voorlopige leider van de Bundesliga in deze top 10: Marco Reus (0.67 goals/match). Verrassend genoeg vinden we slechts één speler terug van de zesvoudige regerende kampioen Bayern München. Het gaat natuurlijk om de Pool Robert Lewandowski.

Ligue 1

De Ligue 1 is het kampioenschap waar de grootste heerschappij heerst. Op het podium staan er enkel spelers van PSG, de titelhouder.

Van alle spelers die geanalyseerd werden (in de zes kampioenschappen) is Kylian Mbappe degene die de hoogste score haalt. Hij scoorde gemiddeld 1.20 goals/match (alle competities samen), wat buitengewoon is. Samen met teamgenoot Edinson Cavani (1.14 goals/match) zijn het de twee enige spelers die gemiddeld meer dan één goal per match scoorden.

Merk op dat Emiliano Sala (die op dit moment nog steeds vermist is) op een knappe vijfde plaats staat.


Deze gegevens zijn correct op 29 januari 2019.

X