Boksen: techniek uitgelegd
Boksen: techniek uitgelegd

Belangrijkste stoten en bewegingen van boksen in de UFC-ring

Odds op: 22 februari

Voor mensen buiten de bokswereld wordt deze discipline soms gezien als een gevecht tussen twee vechters die willekeurige slagen uitdelen met het doel hun rivaal te verslaan. Maar achter elke actie schuilt een welbepaalde strategie die voortkomt uit de intentie om een doel te bereiken. Om u beter te laten begrijpen hoe deze vechtsport, met name de UFC (Ultimate Fighting Championship), werkt, zullen we vandaag de boksslagen die gebruikt worden in het boksen toelichten.

Door ze goed te kennen, kunt je jouw weddenschappen op boksen verbeteren, aangezien je de strategie die elke vechter in de ring volgt beter zult begrijpen.

Alle namen van de belangrijkste boksslagen en hun kenmerken

De slagen in het boksen hebben elk een verschillende naam, afhankelijk van de trajecten, de manier waarop ze worden uitgevoerd en het doel van elk van hen. Dit zijn de meest voorkomende die je in een gevecht zult zien, zowel op amateur- als professioneel niveau.

Directe stoot met de achterste arm (Cross)

Onder de verschillende boksslagen wordt de cross of directe stoot gezien als de meest gebruikte en zelfs de krachtigste. Het wordt ook wel een rechte cross genoemd. Deze stoot slaagt erin om met veel kracht en snelheid specifieke punten te raken die helpen om je tegenstander uit balans te brengen. Je doet ‘m zonder je arm te openen, zijwaarts, met een gebalanceerde beweging van je voet, heup, schouder en torso, terwijl je ‘m richt op de kaak of slaap van je tegenstander. Dit kan wel beschouwd worden als de sterkste klap in het boksen.

Hier is hoe je een cross uitvoert voor een orthodoxe bokser (linkervoet voor):

 1. Startpositie: ga staan in je bokshouding met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Voorbereiding: houd je achterste hand (rechts voor een orthodoxe bokser) dicht bij je gezicht, met je elleboog licht gebogen.
 3. Rotatie van de torso: draai je heup en schouder snel in de richting tegenovergesteld aan je achterste arm (naar links voor een orthodoxe bokser).
 4. Armextensie: tijdens de rotatie van de torso, strek je achterste arm snel recht naar voren uit met een gesloten vuist.
 5. Pivot van de achterste voet: draai op je achterste voet tijdens het uitvoeren van de cross om de kracht van de slag te maximaliseren.
 6. Terug naar de verdediging: breng je achterste hand snel terug naar de verdedigingspositie nadat je de cross hebt uitgevoerd om jezelf te beschermen tegen tegenaanvallen.

Directe stoot met de voorste arm (Jab)

Onder de slagen van deze sport wordt de directe stoot beschouwd als een van de meest fundamentele. Het wordt gebruikt om afstand te houden, een combinatie te starten of als misleidende slag om een volgende actie uit te voeren. Het kan worden gezien als een minder krachtige directe stoot, waarbij er niet veel kracht zit in de impact en het wordt meestal uitgevoerd met links bij rechtshandige boksers. De verdedigende hand, in dit geval de rechter, blijft op elk moment klaar naast de kaak.

De jab heeft verschillende strategische toepassingen in boksen:

 1. Afstand meten: de jab kan worden gebruikt om de afstand tussen jou en je tegenstander te beoordelen.
 2. Het ritme verstoren: door regelmatig jabs te lanceren, kun je het ritme van de tegenstander verstoren en hem dwingen te reageren.
 3. Opening creëren: door de jab te gebruiken, kun je de verdediging van je tegenstander verplaatsen en kansen creëren voor andere slagen.
 4. Beschermen: de jab kan ook worden gebruikt om afstand te houden en de tegenstander op afstand te bewaren.

Opwaartse stoot (Uppercut)

De uppercut, ook bekend als een opwaartse stoot, is een van de dodelijkste slagen in het boksen. Goed uitgevoerd kan het een gevecht beëindigen. Het wordt verticaal uitgevoerd, waarbij de beweging van de arm gepaard gaat met een lichte buiging van de knieën om een grotere opwaartse zwaaikracht te verkrijgen bij het slaan. Het doel is om de kin van de tegenstander te raken.

Hier is hoe je een uppercut met de voorste arm uitvoert voor een orthodoxe bokser (linkervoet voor):

 1. Startpositie: ga staan in je bokshouding met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Voorbereiding: houd je voorste hand (links voor een orthodoxe bokser) dicht bij je gezicht met de elleboog gebogen.
 3. Gewichtsverplaatsing: verplaats je gewicht naar je voorste been terwijl je lichtjes door je knieën buigt.
 4. Heuprotatie: draai je heup en schouder in de tegenovergestelde richting van je voorste arm, waardoor er een draaiing in het lichaam ontstaat.
 5. Ellebooglift: til de elleboog van je voorste arm omhoog en naar binnen, waardoor er een verticale baan ontstaat.
 6. Armextensie: strek je voorste arm snel uit omhoog en naar voren, gericht op het onderste deel van het gezicht van je tegenstander.
 7. Terug naar de verdediging: breng na de slag snel je hand en elleboog terug naar de verdedigingspositie om jezelf te beschermen tegen tegenaanvallen.

Haak (Hook)

De hook is een zijdelingse slag gericht op het hoofd van de tegenstander. Het wordt krachtig uitgevoerd, maar de uitvoering is trager dan de jab of de cross vanwege de baan van de arm. Hoewel dit met beide armen kan worden gedaan, is de rechterhaak het meest voorkomend. De impact is ook meestal gericht tegen het niergebied, wat vereist dat de knieën worden gebogen.

Hier is hoe je een hook met de voorste arm uitvoert voor een orthodoxe bokser (linkervoet voor):

 1. Startpositie: ga staan in je bokshouding, met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Voorbereiding: houd je voorste hand (links voor een orthodoxe bokser) op gezichtshoogte en de elleboog gebogen.
 3. Rotatie van de romp: draai je romp in de richting tegenovergesteld aan je voorste arm. Voor een haak met de voorste arm, draai naar links (voor een orthodoxe bokser).
 4. Ellebooglift: til je elleboog van je voorste arm op terwijl je je hand op gezichtshoogte houdt.
 5. Armextensie: strek je voorste arm naar buiten in een cirkelvormige baan, gericht op de zijkant van het hoofd van je tegenstander.
 6. Terug naar de verdediging: breng na het slaan snel je hand en elleboog terug naar de verdedigingspositie om jezelf te beschermen tegen tegenaanvallen.

Gebalanceerde vuistslag (swing)

Dit is een langere versie van de haak, waarbij er een draaiing van de vuist is met als doel te slaan met het gebied van de knokkels. De arm is relatief gestrekt. De slingerbeweging wordt gemaakt rond de schouder. In tegenstelling tot de haak, waarbij het slagsegment loodrecht op het doel staat, komt bij de gebalanceerde vuistslag het slagsegment parallel aan het beoogde doel aan. Het wordt vaak uitgevoerd als een doordringende stoot, niet bedoeld om te stoppen bij het doel, maar om erdoorheen te slaan (een zogenaamde “verpletterende” slag).

Een gebalanceerde vuistslag kan om verschillende redenen ineffectief zijn:

 1. Gebrek aan precisie: gebalanceerde vuistslagen hebben de neiging om precisie te missen, wat ze minder effectief kan maken in het bereiken van het beoogde doel.
 2. Overmatige blootstelling: wanneer je een gebalanceerde vuistslag uitvoert, kun je bepaalde delen van je lichaam blootstellen, zoals je gezicht of je flank, waardoor het risico op een tegenaanval toeneemt.
 3. Gebrek aan kracht: hoewel de beweging krachtig kan lijken, kan het gebrek aan controle en de juiste techniek de werkelijke kracht van de slag verminderen.

Opwaartse vuistslag (overhand)

Dit is een type vuistslag zoals een haak, maar dan opwaarts uitgevoerd in plaats van zijwaarts.

De overhand wordt vaak gebruikt om de verdediging van de tegenstander te overwinnen, vooral wanneer deze zijn handen hoog houdt ter bescherming. Het is een krachtige vuistslag die zeer effectief kan zijn wanneer deze goed wordt uitgevoerd. Echter, het vereist goede coördinatie en de juiste techniek om overmatige blootstelling van het buikgebied te voorkomen.

Hier is hoe je een overhand recht uitvoert (voor een orthodoxe bokser, met de rechtervoet achter):

 1. Startpositie: ga staan in je bokshouding met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Voorbereiding: laat je rechterhand (of linkerhand als je een southpaw stance hebt) iets zakken, dicht bij je heup.
 3. Rotatie van de romp: zet je heup en schouder aan de rechterkant in, door je romp naar rechts te draaien.
 4. Armheffing: tegelijkertijd met de rotatie van de romp, hef je je rechterarm op zodat je vuist omhoog en naar de zijkant beweegt.
 5. Armextensie: zodra je vuist in positie is, strek je je arm naar voren en omhoog, gericht op het hoofd van je tegenstander.
 6. Impact: sla met het bovenste deel van je vuist, idealiter met de onderste knokkels, op de zijkant of bovenkant van het hoofd van je tegenstander.

Ontwijkende beweging

 1. Ontwijken: hoewel het op zichzelf geen slag is, is ontwijken een cruciale vaardigheid in boksen. Dit houdt in dat je je hoofd, romp of je hele lichaam beweegt om slagen van de tegenstander te vermijden.
 2. Blokken: ook dit is geen slag, maar weten hoe je correct moet blokkeren is essentieel. Het gaat erom je armen zo te positioneren dat je de schade door slagen van de tegenstander minimaliseert.
 3. Stapvoeten en verplaatsingen: mobiliteit is cruciaal in boksen. Weten hoe je stapvoeten, zijwaartse stappen en andere bewegingen uitvoert, kan helpen om buiten het bereik van de slagen van de tegenstander te blijven terwijl je gunstige hoeken creëert.

Niet toegelaten vuistslagen in boksen

De regelgeving van deze sport omvat een reeks regels die door beide vechters moeten worden nageleefd. In tegenstelling tot wat velen zouden denken, is niet alles toegestaan in deze discipline. Er zijn bepaalde illegale slagen in boksen die kunnen leiden tot diskwalificatie van de atleet.

Onder deze verboden vallen het slaan aan de achterkant van het hoofd, schoppen, bijten of op de tegenstander stappen; het vasthouden of grijpen met je armen, hetzij bij de heup, hetzij bij de nek, je rug naar de tegenstander keren en de confrontatie vermijden.

Vastgrijpen, werpen, struikelen of de dijen en benen van de tegenstander slaan, evenals impact op het gebied onder de gordel, wat wordt beschouwd als een lage slag, zijn ook niet toegestaan.

De regelgeving bepaalt ook de illegaliteit van bepaalde acties zoals opzettelijke hoofdstoten, elleboogstoten of schouderstoten. Dit strekt zich eveneens uit tot het slaan met blote handen, vingers in het oog steken of het gebruik van voorwerpen anders dan de door de regels voorgeschreven handschoenen.

Enkele van de beste boksslagen van de UFC

In de geschiedenis van de UFC zijn er gedenkwaardige gevechten die in het geheugen van de fans gegrift zullen blijven. Een daarvan vond plaats in 2013 en had Conor McGregor in de hoofdrol. Het kostte hem slechts één vuistslag om zijn rivaal te verslaan. Het was een van de snelste knock-outs ooit, die slechts 13,5 seconden duurde. Het was een waarschuwing voor alles wat nog zou komen, waardoor het een van de beste boksslagen in de herinnering werd.

Zijn tegenstander die dag, Paddy Doherty, was degene die de eerste klap uitdeelde. Maar hij betaalde een hoge prijs voor zijn impulsiviteit. De Ier maakte gebruik van de opening in de verdediging om hem met een linkse hoek neer te halen.

Een ander memorabel moment in de UFC vond plaats in november 2021. Het was tijdens een avond waarop de Bulgaarse bokser Kubrat Pulev en de voormalige UFC-kampioen Frank Mir in de schijnwerpers stonden. Dankzij een combinatie van slagen die deden denken aan de populaire “fatalities” van Mortal Kombat, slaagde de Europeaan erin zijn tegenstander knock-out te slaan.

U weet nu welke bewegingen je kunt zien in een boksring, ongeacht de categorie, zoals weltergewicht, zwaargewicht, middengewicht of vedergewicht. Wedden op boksen doe je bij bwin.

Toon andere wedopties

X