Anthony Joshua en Wladimir Klitschko
Anthony Joshua en Wladimir Klitschko

Wladimir Klitschko’s zwakke punten: zes dingen die Anthony Joshua kan uitbuiten

Anthony Joshua is duidelijk favoriet om Wladimir Klitschko te verslaan, wanneer ze op 29 april op Wembley tegenover elkaar in de ring staan. Maar waarom wordt de voormalige wereldkampioen – een van de beste zwaargewichten ooit – als de underdog beschouwd? In de onderstaande grafiek hebben we zes zwakke punten geïdentificeerd die de jonge Brit kan uitbuiten.

Kin

De enige kwetsbaarheid die Klitschko nooit zal kunnen verbeteren, is zijn kin. Drie van de vier nederlagen kwamen binnen de tijd en Klitschko is zelden bereid om de directe confrontatie aan te gaan. Veel van zijn tegenstanders waren mindere boksers en bovendien kleiner, niet in staat om dicht genoeg bij Klitschko te komen om een gevaarlijke punch uit te delen. Joshua is even groot en heeft een bijna identiek bereik, dus hij heeft de maat om de afstand te overbruggen. En hij gelooft in zijn kracht om de punches te landen die Klitschko pijn kunnen doen.

Wil

Klitschko is lang ambitieus en competitief geweest, maar er zijn twijfels over de mate waarin dat nog steeds het geval is. Hij is 41 jaar oud, heeft tal van interesses buiten het boksen en hoeft niets meer te bewijzen. Hij heeft bovendien de afleiding van een familie: zijn jonge dochter Kaya en partner Hayden Panettiere.

De afgelopen jaren kampte Klitschko bijna nooit tegen echt bedreigende tegenstanders – alleen David Haye, Tyson Fury en Alexander Povetkin waren meer dan een routinetest. Daardoor moest hij zelden de comfortzone in het midden van de ring verlaten, waar zijn jab zo effectief is, of voor een knock-out gaan. De dood van zijn trainer Manny Steward in 2012 kan hieraan hebben bijgedragen: de grote Amerikaan drong regelmatig aan op meer agressie, en sinds zijn dood heeft Klitschko slechts drie van zijn zeven gevechten voortijdig weten te beëindigen.

Als de opvolger van Steward, Johnathon Banks, hier niet evenzeer op hamert, dan kan het uithoudingsvermogen van de onervaren Joshua wel eens onvoldoende op de proef zijn gesteld op het moment dat hij en Klitschko de laatste ronde ingaan.

Timing en nauwkeurigheid

Veel tegenstanders van Klitschko waren bereid om rechttoe, rechtaan te vechten. Daardoor vormden ze een gemakkelijk doelwit voor diens geliefde linkse directe – rechtse hoek combinatie.

De tegenstanders die hoofdbewegingen gebruikten en een grotere tactische flexibiliteit aan de dag legden, zorgden voor grotere problemen. Fury bijvoorbeeld. En zelfs Haye, misschien wel Klitschko’s meest ontwijkende opponent.

Tegen Fury kwamen Klitschko’s stoten niet echt door – vaak een teken van blijvende achteruitgang. Tegen Bryant Jennings daarvóór – een meer relevante vergelijking omdat de Amerikaan in tegenstelling tot Fury een eendimensionale tegenstander was – landde hij slechts 26 procent van zijn stoten.

Het gevecht ontlopen

Klitschko heeft vaak het voordeel van lengte en bereik. Daardoor is het voor hem relatief eenvoudig om gevechten te domineren door het midden van de ring op te eisen en de agressor te zijn. Tegenstanders worden consequent gedwongen om weinig weerstand te bieden. Ze moeten buiten bereik blijven of lopen het risico op een knock-out wanneer ze dichterbij proberen te komen en bestookt worden met talrijke, dreunende jabs.

Tegen boksers die bereid zijn om van dichtbij te vechten, probeert Klitschko gewoonlijk te clinchen. Niet alleen om zijn tegenstander te immobiliseren, maar ook om met zijn hele gewicht op hem te hangen en zo zijn uithoudingsvermogen uit te putten. Die tactiek is te vaak door de scheidsrechters ongestraft gelaten.

Zonder een lengteverschil van betekenis hoeft Joshua niet zo dichtbij te komen om stoten te landen, waardoor de favoriete benadering van Klitschko mogelijk wordt ondermijnd.

Bovenlichaamkracht

Als Joshua erin slaagt – mocht hij daarvoor kiezen – om dichtbij Klitschko te komen, kan hij niet alleen body punches proberen, maar heeft hij waarschijnlijk ook de kracht om Klitschko weg te duwen en zijn balans te verstoren.

Hierdoor kan hij de ruimte creëren voor hoeken en uppercuts. Zo kan hij mogelijk het gevecht winnen.

Voorspelbaarheid

De voortdurende doeltreffendheid van Klitschko’s jab betekent dat hij lang op één manier heeft gevochten. Dat droeg bij aan zijn nederlaag tegen Fury, die in staat bleek hem tot een andere manier van vechten te dwingen. Ook de snelheid van Joshua vraagt om een grotere variatie. Niet evident voor een bokser die zelden op het lichaam stoot, nochtans een manier om het uithoudingsvermogen van Joshua te testen.

Tegenstanders zien hun grootste kans bijna altijd in een knock-out, in plaats van te vertrouwen op een puntenoverwinning. Heeft Klitschko het vermogen om zich aan te

X