Wat zijn de ingrediënten voor een perfecte Champions League finale?
Wat zijn de ingrediënten voor een perfecte Champions League finale?

Wat zijn de ingrediënten voor een perfecte Champions League finale?

De meeste fans zullen als neutrale voetballiefhebbers naar de Champions League finale kijken. Wat bepaalt de kans dat ze een spektakel te zien krijgen?

Om de ideale combinatie van locatie, finalisten en officials uit te werken, hebben we gekeken naar elke finale sinds het toernooi in 1956 als de Europa Cup van start ging.

Locatie

Dit jaar wordt de finale van de Champions League voor het eerst in Cardiff gespeeld, maar het Verenigd Koninkrijk is geen vreemde voor de grote gelegenheid. Dit is de 12e finale op de Britse Eilanden, waarmee het de populairste bestemming is voor het slotstuk van Europa’s grootste voetbalevenement. Het aantal doelpunten maakt het een gemakkelijke beslissing voor de UEFA om hier terug te keren. Met 33 doelpunten in de 11 voorgaande finales, moet de UK alleen Frankrijk voor zich verdragen.

Nationaliteit van de finalisten

Toen voor de halve finales de twee Madrileense clubs tegen elkaar lootten – en zeker was dat één ervan de finale zou bereiken – steeg de verwachting voor doelpunten nog verder. Finales met een La Liga team kunnen bogen op een geweldig gemiddelde van 3,54 doelpunten: 85 in 24 wedstrijden. Alle andere nationale competities steken hier bleekjes bij af. De Franse en Italiaanse vertegenwoordigers zagen het net per finale respectievelijk slechts 2.46 en 2.33 keer bollen. Hopelijk zal de Spaanse invloed ook dit keer domineren.

Vorige winnaars

De druk om voor het eerst de Champions League titel te winnen, lijkt het moeilijk te maken om tot scoren te komen. De negen finales tussen teams die de trofee nooit eerder hadden gewonnen, zagen het teleurstellende aantal van slechts twee doelpunten. Maar als tenminste één club het meest prestigieuze stuk zilverwerk van het Europese voetbal al in de prijzenkast heeft gehad, schiet de score omhoog. Zolang we een finale tussen Atletico Madrid en Monaco vermijden, moet er dus geen tekort aan entertainment zijn.

Nationaliteit van de scheidsrechter

De officials spelen een belangrijke rol bij elke wedstrijd en de finale van de Champions League is geen uitzondering. Terugkijkend naar de nationaliteit van de scheidsrechters, zien we dat de Nederlandse en Engelse officials veel vaker naar de middenstip hebben gewezen dan hun collega’s uit andere landen. Omdat Mark Clattenburg vorig jaar de finale heeft gefloten, is het onwaarschijnlijk dat de eer deze keer naar een Engelsman gaat. Laten we dus hopen dat een Nederlander de wedstrijd in Cardiff zal leiden.

X