Formule 1 bestuurder
Formule 1 bestuurder

Formule 1 kwalificatie en training

Voor de algemene Formule 1 regels en Sarah’s antwoorden op nog meer F1 vragen, kun je een kijkje nemen op deze pagina’s:

F1 basisregels en veelgestelde vragen

F1 puntensysteem

F1 auto’s en banden

F1 veiligheid en vlaggen

F1 circuits en kalender

 

Formule 1 kwalificatieregels

Het is niet alleen de race die de Formule 1 spannend maakt, de kwalificatie is de helft van de opwinding vóór de grote wedstrijd, correct?

“Ja. Je hoort van verschillende coureurs dat de kwalificatie het meest opwindende deel van hun raceweekend is, want dan kunnen ze de auto er echt van langs geven en zien hoe snel het werkelijk kan gaan. Het is zo’n adrenalinestoot voor de coureurs – en de fans – omdat de ronden perfect moeten zijn en ze zo snel moeten gaan als ze kunnen om te proberen de beste startpositie te krijgen. Je zult in de kwalificatie coureurs vaak op het randje zien rijden, waardoor er fouten kunnen gebeuren, in het bijzonder op een smal, bochtig stratencircuit als Monaco.”

Hoe gaat de kwalificatie in de Formule Een precies in zijn werk?

“In de eerste fase van de kwalificatie – Q1 genaamd – krijgen alle coureurs 18 minuten op de baan om hun snelste tijd neer te zetten. Aan het einde van die ronde vallen de langzaamste zes af en de resterende 18 auto’s gaan door naar de volgende fase.”

“De tijden van de resterende auto’s tellen dan niet meer mee, en hetzelfde gebeurt weer in een 15-minuten durende sessie, Q2. Dit deel van de kwalificatie is bijzonder interessant omdat alle auto’s aan de race beginnen op de banden waarmee ze hun beste tijd hebben geklokt tijdens deze sessie. Aan het eind van Q2 vallen nog eens zes auto af en de snelste wagens gaan door naar de top tien kwalificatie.”

“De coureurs rijden dan met twee tegelijk een 12-minuten durende sessie, Q3 genaamd. Meestal zullen de deelnemers proberen twee snelste ronden te rijden, en de snelste auto start op pole positie. Dat is de eerste plaats in de startopstelling. Daarachter stellen de auto’s zich op in volgorde van de kwalificatietijden van 1 tot 22.”

“Er doen in het seizoen 2017 slechts 20 auto’s mee, dus wellicht wordt het aantal dat afvalt in Q1 en Q2 teruggebracht tot vijf.”

Wat is het belang van een goede F1 kwalificatietijd?

“Hoe sneller de kwalificatietijd, hoe verder naar voren in de startlinie je aan de race begint. Dit is echt belangrijk op bepaalde circuits – zoals Monaco of Albert Park in Australië, waar inhalen tijdens de race een grote uitdaging is.”

“De kwalificatie is belangrijk, zelfs als je de snelste auto hebt. De laatste drie seizoenen heb je de Mercedes rivalen Lewis Hamilton en Nico Rosberg kunnen zien vechten voor pole positie. Dat is omdat ze beiden de race in eerste positie willen starten, dan kunnen ze het tempo dicteren en hebben ze ook het voordeel dat ze in schone lucht rijden.”

Formule 1 trainingsregels

Waarin verschillen F1 trainingen van andere racetrainingen?

“Volgens de regels kan een coureur niet deelnemen aan een race zonder deel te nemen aan ten minste één trainingssessie, dus het is erg belangrijk dat ze komen opdagen voor de training. Formule Een is een unieke sport omdat coureurs niet thuis kunnen oefenen. Ze kunnen niet zomaar in een F1 wagen stappen voor een paar rondjes. Testen tussen de races in wordt strikt beperkt om kosten te besparen.”

“Als gevolg daarvan zijn trainingssessies belangrijk voor de coureurs om hun ritme te vinden. Je hoort ze praten over aanpassen van de afstelling of het vinden van de juiste balans. Het gaat erom dat ze zich comfortabel voelen in de auto, waardoor ze er de beste prestaties uit kunnen halen tijdens de kwalificatie en de race.”

“De andere reden dat oefensessies belangrijk zijn in de Formule 1, is dat de teams nieuwtjes kunnen uitproberen die ze in de fabriek hebben ontworpen en nu willen testen op de auto’s, voornamelijk om te zien of het nieuwe onderdeel de auto sneller laat gaan natuurlijk. Zo zie je bijvoorbeeld dat teams tijdens de training nieuwe voorvleugels uitproberen om te zien of ze helpen of niet.”

“Het is ook een kans voor de coureurs en de teams om de banden te leren kennen en te zien hoe ze werken op dit circuit. Vooral omdat een bandenleverancier als Pirelli voor elke Grand Prix andere banden levert.”

Hoe lang duren de Formule Een trainingssessies gemiddeld?

“Er zijn drie trainingen in een F1 weekend. Eén op vrijdagochtend, bekend als P1, en één op vrijdagmiddag, P2. Beide sessies duren 90 minuten. En dan is er een laatste training – P3 – vóór de kwalificatie op zaterdag. Die duurt slechts een uur.”

Formule 1 wedden

Formule 1 is een van de meest populaire sporten bij bwin, en de liefhebbers kunnen kiezen uit een groot aantal wedmogelijkheden, zowel op het kampioenschap als op alle Grand Prix races. Om er een paar te noemen:

  • Wereldkampioenschap bij de coureurs en bij de constructeurs
  • Head to head weddenschappen: welke van twee teams of twee coureurs zal het beter doen in de race?
  • Wedden op de kwalificaties
  • Welke coureur schuift de meeste plaatsen op in de eerste ronde?

Ga naar onze Formule 1 weddenschappen

Regels voor wedden

Net zoals de Formule 1 en elke andere sport, heeft wedden zijn eigen regels, ontworpen voor maximaal speelplezier en fair play. Hier kun je zien hoe we wedden op sport leuk, eerlijk en makkelijk maken voor iedereen.

Weddenschappen tips

Alle sportweddenschappen

X