Formule 1 stand
Formule 1 stand

Formule 1 puntensyteem

Haar deskundige uitleg van de F1 basisregels en tal van andere aspecten van Formule 1 racen kun je vinden op deze F1 pagina’s:

F1 basisregels en veelgestelde vragen

F1 kwalificatie en training

F1 auto’s en banden

F1 veiligheid en vlaggen

F1 circuits en kalender

 

Formule 1 puntensysteem

In welke mate beïnvloeden individuele F1 resultaten de algehele puntentabel van het kampioenschap?

“Raceresultaten beslissen uiteindelijk wie het wereldkampioenschap bij de coureurs en de constructeurs wint. De eerste tien die in een Grand Prix over de finish komen krijgen punten: 25 punten voor de winnaar en de 10e plaats krijgt één punt.”

“Individuele uitslagen kunnen een grote invloed hebben op de stand. Lewis Hamilton won het wereldkampioenschap in 2008 met een enkel punt voorsprong door in de laatste ronde van de laatste race op te klimmen naar de vijfde plaats. Als hij niet die ene plek was opgeschoven, was Felipe Massa kampioen geworden, dus het is van vitaal belang.”

“En als Lewis Hamiltons motor niet in brand was gevlogen in Maleisië in 2016, zou hij waarschijnlijk de race en het WK hebben gewonnen in plaats van Nico Rosberg.”

Hoe belangrijk is de tussenstand in elke fase van het Formule 1 kampioenschap?

“Het is altijd een eer om bovenaan te staan, maar dat telt pas echt aan het einde van het seizoen, net als in elke andere sport. Als de coureurs in de top van de ranglijst regelmatig van plaats verwisselen, is het leuk om de strijd te volgen en te kijken welke coureur op welke plek moet finishen om de toppositie over te nemen. Dat kan een aanwijzing zijn hoe ze op zondag zullen rijden.”

“Het seizoen 2010 was een van de spannendste in de recente geschiedenis, met vier kanshebbers op de titel – Vettel, Webber, Hamilton en Alonso – tot de allerlaatste race.”

Wanneer je naar het F1 kampioenschap leaderboard kijkt, verbaast het je dan hoe de zaken er voor staan?

“Het is verrassend om te zien hoe briljante wereldkampioenen als Jenson Button en Fernando Alonso worstelen aan de onderkant van de ranglijst. Alonso – tweevoudig wereldkampioen en hoog gewaardeerd door zijn collega’s – eindigde vorig seizoen op de 10e plek, maar was 17e in 2015.”

Mercedes domineert de laatste jaren het klassement bij de constructeurs. Zie je een andere fabrikant punten van Mercedes afpakken en zelf beginnen te domineren?

“Absoluut! Red Bull en Ferrari waren de kloof op Mercedes vorig seizoen al aan het dichten. Red Bull in het bijzonder kan in 2017 voor een echte uitdaging zorgen, nu het accent in de Formule 1 is verschoven naar de aërodynamica. Dat is de specialiteit van hun hoofdingenieur Adrian Newey.”

Formule 1 strafpunten

De Formule Een kent strafpunten voor de coureurs als geen ander racesport. Kun je uitleggen hoe het F1 puntensysteem werkt?

“Het systeem werd ingevoerd in 2014 en het werkt een beetje zoals het rijbewijspuntensysteem in het verkeer. De race stewards kunnen strafpunten uitedelen voor alle overtredingen, en als een chauffeur 12 punten krijgt in een seizoen, zal hij of zij worden geschorst voor de volgende race. Dan worden de strafpunten uit de boeken verwijderd en ze verlopen ook na 12 maanden.”

“Dingen die een coureur strafpunten op kunnen leveren zijn onder meer onterecht een andere bestuurder blokkeren, een botsing veroorzaken en te snel rijden in de pitstraat. Esteban Gutierrez, die in 2016 voor het Haas F1-team reed, voerde de ranglijst aan het einde van vorig jaar aan met acht strafpunten, maar de uiteindelijke wereldkampioen Nico Rosberg stond daar niet zo ver achter met zes.”

Vind je dat deze strafpunten een grote invloed hebben op het F1 klassement?

“Ze hebben nog geen effect gehad op het Formule Een klassement, omdat geen enkele coureur genoeg punten had verzameld voor een raceverbod van één wedstrijd. Maar als dat zou gebeuren, dan zou dat zeker kunnen invloed hebben op zijn klassering en op het teamklassement. Romain Grosjean was de laatste coureur die voor één race werd uitgesloten, voor het veroorzaken van een enorme kettingbotsing tijdens de 2012 Grand Prix van België. Hij rijdt nog steeds in de Formule 1 en is nu een beetje gekalmeerd als gevolg van deze straf.”

Formule 1 wedden

Formule 1 is een populaire wedsport bij bwin, en de liefhebbers kunnen kiezen uit tal van wedmogelijkheden, zowel op het kampioenschap als op de afzonderlijke Grand Prix races. Om er een paar te noemen:

  • Wereldkampioenschap bij de coureurs en bij de constructeurs
  • Head to head weddenschappen: welke van twee teams of twee coureurs zal het beter doen in de race?
  • Wedden op de kwalificaties
  • Welke coureur schuift de meeste plaatsen op in de eerste ronde?

Ga naar onze Formule 1 weddenschappen

Regels voor wedden

Net zoals de Formule 1 en elke andere sport, heeft wedden zijn eigen regels, ontworpen voor maximaal speelplezier en fair play. Hier kun je zien hoe we wedden op sport leuk, eerlijk en makkelijk maken voor iedereen.

Weddenschappen tips

Alle sportweddenschappen

X