Giro d'Italia 2023: Routes, etappes, teams en favorieten om op de voet te volgen
Giro d'Italia 2023: Routes, etappes, teams en favorieten om op de voet te volgen

Giro d’Italia 2023: Analyse van het parcours, de teams en de belangrijkste renners

De Giro d’Italia, een van de drie grote rondes van de internationale wielerkalender, is terug voor zijn 106e editie in 2023. Deze prestigieuze wedstrijd, die over drie weken plaatsvindt, zal de beste renners ter wereld en hun teams op de proef stellen in een felle strijd om de roze trui, het symbool van de leider in het algemeen klassement. De route van dit jaar belooft bijzonder veeleisend te worden, met een mix van berg-, tijdrit- en vlakke etappes, die kansen biedt voor alle soorten renners.

De Giro d’Italia neemt een prominente plaats in op de wielerkalender, naast de Tour de France en de Vuelta a España. Het vormt een grote uitdaging voor zelfs de beste renners, zowel qua prestatie als prestige. Een overwinning in de Giro, of zelfs een simpele etappeoverwinning, kan de carrière van een renner markeren en zijn team naar de voorhoede van het internationale toneel stuwen. De Giro d’Italia 2023 belooft dan ook een niet te missen evenement te worden voor wielerliefhebbers.

Belangrijke etappes

De Giro d’Italia 2023 biedt de renners een afwisselend en veeleisend parcours met bergetappes, tijdritten en vlakke etappes. De belangrijkste etappes en moeilijkheidsgraden van het parcours zullen de vaardigheden en het uithoudingsvermogen van de deelnemers op de proef stellen en de toeschouwers spannende en onvergetelijke momenten bezorgen.

Bergritten

Tot de moeilijkste bergetappes behoren etappe 13, die meer dan 5.000 hoogtemeters omvat en een hoogtefinish in Crans-Montana, evenals etappe 18, met vier grote beklimmingen en een finish in Val di Zoldo. De 19de etappe biedt dan weer een parcours dat vergelijkbaar is met dat van de wielerwedstrijd van Il Lombardia, met in het bijzonder de spectaculaire klim van de Tre Cime di Lavaredo. Tot slot is de 20e etappe een beslissende etappe met een bergtijdrit van 18,6 kilometer, inclusief een monsterlijke klim van 7,3 kilometer van 12,3% naar de top van de Monte Lussari.

Tijdritten

De Giro 2023 kent drie individuele tijdritten. De eerste etappe, 19,6 kilometer lang, is een vlakke route langs de Adriatische kust, terwijl de 9e etappe de langste en vlakste van de drie is, met 35 kilometer in het voordeel van de echte tijdspecialisten. De 21ste etappe is dan weer is een tijdrit voor klimmers, met een moeilijke klim op het einde van het parcours.

Vlakke ritten

De vlakke etappes bieden kansen voor sprinters en ontsnappingen. Opmerkelijke etappes zijn onder meer etappe 10, die grotendeels over vlakke wegen gaat en een massafinish in Viareggio zou kunnen zien, en etappe 17, die de vlakste van de Giro is en waarschijnlijk eindigt in een sprint in Caorle.

Nieuw en gewijzigd ten opzichte van eerdere edities

De Giro 2023 presenteert een aantal nieuwigheden en wijzigingen ten opzichte van voorgaande edities. Allereerst is het totale aantal tijdritkilometers ruim 73 kilometer, een cijfer dat in recente grote rondes zelden wordt gehaald. Dit was voor renners als Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Filippo Ganna en Rohan Dennis aanleiding om hun deelname aan het evenement te bevestigen.

Daarnaast zijn sommige etappes geïnspireerd door andere wielerwedstrijden, zoals de 19e etappe die delen van het parcours van Il Lombardia overneemt, en de 20e etappe die herinnert aan de beslissende etappe van de Tour de France 2020 met een tijdrit voor klimmers.

Ten slotte markeert de Giro 2023 ook de terugkeer van bepaalde etappesteden waar de race al enkele jaren niet meer was georganiseerd, zoals Salerno, Napels en Rome voor de laatste etappe.

Teams en renners

Deelnemende teams en hun leiders

De Giro d’Italia 2023 biedt onderdak aan 22 teams, waaronder alle 18 WorldTeams en vier ProTeams. 176 renners zullen strijden om de vier onderscheidende truien: Roze trui (leider van het algemeen klassement), Witte trui (beste jonge renner), Cyclamentrui (leider van het puntenklassement) en Blauwe trui (leider van het bergklassement).

Onder de belangrijkste ploegen en kanshebbers voor de eindzege vinden we Soudal-QuickStep met Remco Evenepoel, Jumbo-Visma onder leiding van Primož Roglič en Ineos Grenadiers met Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart. De Italiaanse ploegen ProTeams Green Project-Bardiani CSF-Faizanè, Eolo-Kometa en Corratec-Selle Italia gaan dan weer voor etappezeges of prijzen voor de ontsnappingen.

Renners om te volgen

De favorieten voor het algemeen klassement

Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) en Primož Roglič (Jumbo-Visma) zijn de grote favorieten voor de eindzege. Wereldkampioen Evenepoel, vorig jaar winnaar van de Vuelta a España, en Roglič, drievoudig Vuelta-winnaar en op zoek naar een eerste overwinning in de Giro, gaan de strijd aan in een spannend duel om de roze trui. Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) en João Almeida (UAE Team Emirates) zijn ook serieuze kanshebbers voor het podium.

Wedden op het algemeen klassement van de Giro d’Italia 2023

Sprinters en kansen op etappezeges

De vlakke etappes bieden veel kansen voor sprinters. Onder de namen om naar te kijken vinden we Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), Fernando Gaviria (Movistar) en Michael Matthews (Jayco-AlUla) terug. Deze renners zullen zich tijdens de massasprinten van voor bevinden en proberen punten te scoren voor de ciclaminotrui.

Wedden op het puntenklassement van de Giro d’Italia 2023

Outsiders en opkomend talent

Meerdere renners kunnen op deze editie van de Giro voor een verrassing kunnen zorgen. Onder hen vinden we Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) en Jack Haig (Bahrain Victorious) terug, die zullen mikken op een goed algemeen klassement en overwinningen in bergritten. Opkomende talenten zoals Ben Healy (EF Education-EasyPost), Jay Vine (Ineos Grenadiers) en Einer Rubio (Movistar) zullen ook interessant zijn om te volgen in 2023.

Wedden op het klassement van de beste jonge renner van de Giro d’Italia 2023

Duels en rivaliteiten om naar te kijken

Het duel tussen Remco Evenepoel en Primož Roglič zou één van de hoogtepunten van deze Giro d’Italia 2023 moeten worden. Beide renners toonden tijdens de voorbereidende races aan in topvorm te zijn en hebben sterke ploegen om hen te ondersteunen. Hun clash kan leiden tot spectaculaire podia en onverwachte wendingen.

Ook tijdens een massasprint zullen de sprinters de strijd met elkaar aangaan. De confrontaties tussen Mark Cavendish, Mads Pedersen, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria en Michael Matthews beloven explosief te worden en kunnen leiden tot spannende sprints.

Uitdagingen voor teams en renners

Voor teams en renners is de Giro d’Italia een unieke kans om te schitteren op het internationale toneel en UCI-punten, etappezeges en prestigieuze klassementen te behalen. WorldTour-teams zullen proberen hun positie te consolideren, terwijl de uitgenodigde ProTeams hun waarde willen bewijzen en indruk willen maken.

Ondertussen zullen de renners graag hun talent en vastberadenheid tonen, of ze nu mikken op het algemeen klassement, etappes winnen of zich laten gelden in de aanvullende klassementen. De Giro d’Italia 2023 belooft een intense en spannende wedstrijd te worden, met volop kansen voor teams en renners uit alle lagen van de bevolking.

De Giro d’Italia 2023 belooft een spannende en onvoorspelbare editie te worden. De belangrijkste en moeilijke etappes van het parcours zullen de kwaliteiten van de renners in de verf zetten en zorgen voor spectaculaire momenten voor de toeschouwers. De duels tussen de favorieten voor de roze trui, de sprinters en de opkomende talenten beloven intens en boeiend te worden, waardoor deze editie een wielerwedstrijd wordt die je niet mag missen.

We nodigen je uit om de Giro d’Italia 2023 te volgen, live langs de Italiaanse wegen, op televisie of via social media. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en analyses zodat je niets mist van deze uitzonderlijke race met enkele van de beste rijders en teams ter wereld. Bereid je voor op drie weken felle concurrentie, adembenemende landschappen en intense emoties tijdens de Giro d’Italia 2023.

 

 

X