Kunnen teams met een zwakke seizoensstart zich alsnog herpakken?
Kunnen teams met een zwakke seizoensstart zich alsnog herpakken?

Kunnen teams met een zwakke seizoensstart zich alsnog herpakken?

Er zijn verschillende grote clubs in de ‘big five’ Europese competities die een moeilijke seizoensstart doormaken, kunnen ze dit in het vervolg van het seizoen nog goedmaken?

We hebben teruggekeken op de afgelopen 10 seizoenen om te begrijpen wat telt als een slechte start.

Wie heeft het moeilijk dit seizoen?

Enkele van de grootste clubs in Europa hebben het dit seizoen moeilijk in hun nationale competities.

In de Premier League zijn Chelsea en Liverpool niet goed begonnen, waarbij de Blues Thomas Tuchel zelfs hebben ontslagen en de Reds “zichzelf opnieuw moeten heruitvinden” – volgens manager Jurgen Klopp – nadat een reeks slechte vertoningen culmineerde in een 4-1 pak slaag van Napoli in de Champions League.

Beide teams staan buiten de Europese plaatsen na zes wedstrijden te hebben gespeeld, met Chelsea als zevende en Liverpool als achtste.

In de afgelopen 10 seizoenen kwalificeerde ongeveer slechts een kwart van de teams met negen (Liverpool) of 10 (Chelsea) punten uit de eerste zes wedstrijden zich rechtstreeks voor Europa.

In La Liga won Sevilla slechts één van hun eerste zes wedstrijden en pakte het maar 5 punten in totaal, terwijl Atletico Madrid en Real Sociedad ook buiten de Europese plaatsen staan.

Daarnaast loopt het ook moeilijk voor de Italiaanse giganten Inter en Juventus in eigen competitie, beide teams staan net buiten de top 6 in de Serie A.

In Duitsland spelen Leverkusen en Leipzig in de Champions League, maar de teams hebben slechts drie overwinningen behaald in 14 Bundesliga-wedstrijden.

Hoewel een derde van de teams in het afgelopen decennium na zeven wedstrijden in de top zes van de positie van Leipzig is geëindigd, heeft geen enkele club zich geplaatst voor Europa met het huidige puntentotaal van Leverkusen.

In Frankrijk heeft de nieuwe club van Kasper Schmeichel, Nice, slechts twee van de acht wedstrijden in de Ligue 1 gewonnen dit seizoen en zij zullen hun prestatie van het seizoen 2012-13 moeten herhalen, toen ze ook slechts 8 punten hadden na 8 wedstrijden maar zich toch konden plaatsen voor Europa.

Kunnen ze zich herpakken?

Automatische kwalificatie voor Europa varieert in de vijf grote competities.

De top vier in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland kwalificeren zich voor de Champions League, terwijl de toegang beperkt is tot de top drie in Frankrijk.

Plaatsen in de Europa League en Conference League worden toegewezen aan teams op basis van hun positie in de competitie of bekersucces.

Op basis van de gemiddelde prestaties van de laatste automatische kwalificatiewedstrijd van de afgelopen 10 jaar, hebben we gekeken naar de kans dat topteams van het vorige seizoen zich herstellen van een slechte start.

Het slagingspercentage is 50 procent of beter in de Premier League, La Liga en Serie A, maar in de Ligue 1 en de Bundesliga ligt dat onder de helft.

Van alle clubs die van de top naar beneden donderden, was Parma de enige die in 2014-15 degradeerde.

Slechts één seizoen nadat ze in de top zes eindigden, eindigden de tweevoudig UEFA Cup-winnaars onderaan nadat ze failliet waren verklaard. De club werd het jaar daarop heropgericht in de Serie D.

Elders leed Monaco gezichtsverlies in 2018/19, waarbij het ternauwernood de degradatie kon vermijden nadat het als 17e de barrages moest spelen, nadat de club het jaar ervoor nog als tweede eindigde. Newcastle eindigde in 2013-14 als 16e, terwijl het seizoen ervoor nog de vijfde plaats werd gepakt met Alan Pardew als trainer.

Eintracht Frankfurt liet zien dat de vorm kan afhangen van competitie tot competitie, want ze wonnen de Europa League, ondanks dat het team maar een elfde plaats in de Bundesliga kon pakken.
Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X