Welke clubs maakten de slechtste transfers?
Welke clubs maakten de slechtste transfers?

Welke clubs maakten de slechtste transfers?

We hebben teruggekeken op 10 jaar aan transfers om te laten zien welke clubaankopen de meeste waarde hebben verloren.

Onze analyse heeft betrekking op spelers die sinds 2013 door dezelfde club zijn gekocht en verkocht, waarbij de vergoedingen zijn omgerekend van euro’s naar Britse ponden. We sluiten verkopen uit waarbij de vergoeding niet bekend was.

Om ons te concentreren op spelers in hun bloei, hebben we ook iedereen uitgesloten die ouder is dan 30 jaar.

Welke clubs verkopen vaak spelers met verlies?

Manchester United heeft misschien wel het slechtste transferrecord in Europa sinds Sir Alex Ferguson in 2013 met pensioen ging. De Red Devils hebben 10 van de 11 keer geld verloren bij het verkopen van spelers in hun beste jaren, waarbij de Welshe vleugelspeler Daniel James de enige verkoop was die enige winst opleverde.

Elders in Europa’s top vijf competities heeft alleen het Duitse Schalke 04 geld verloren aan meer dan 80 procent van de verkopen (15 van de 18).

United verloor gemiddeld 16,2 miljoen pond per speler, opnieuw het hoogste in Europa. Real Madrid is de volgende op de lijst en verliest elke keer £8 miljoen, gevolgd door Arsenal, dat gemiddeld £7,9 miljoen opoffert bij het verkopen van spelers. Manchester City is de enige Engelse topclub die winst heeft gemaakt op spelers onder de 30.

Over het algemeen betalen Premier League-teams extra voor spelers, die ze zelden terugverdienen als ze de spelers opnieuw verkopen. Van de clubs die ten minste 10 spelers in hun bloei hebben gekocht en verkocht, hebben 12 teams in de Engelse Premier League een nettoverlies geleden sinds 2013. Dit is meer dan de andere grote Europese competities samen (10 – twee in Spanje, twee in Italië , vier in Duitsland en twee in Frankrijk).

Welke spelers hebben de meeste waarde verloren?

Paul Pogba is verreweg de duurste transfer onder spelers die voor hun dertigste zijn verkocht. De Fransman keerde deze zomer terug naar Juventus nadat hij gratis mocht vertrekken bij Man United. De Red Devils betaalden Juventus in 2016 nochtans nog £90 miljoen voor de middenvelder.

Juve heeft misschien het laatst gelachen met betrekking Pogba, maar ook zij hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat fouten gemaakt op de transfermarkt. De Italiaanse grootmacht heeft deze zomer zowel Paolo Dybala als Federico Bernardeschi de club voor niets zien verlaten, nadat ze in totaal 69 miljoen pond hadden uitgegeven om hen binnen te halen.

Na Pogba is James Rodríguez de op één na duurste speler die een club gratis verlaat voordat hij 30 wordt. De Colombiaan werd voor £64 miljoen gekocht door Real Madrid na een reeks indrukwekkende wedstrijden op het WK van 2014, maar hij kon het echter nooit volledig waarmaken bij Real voordat hij in 2020 transfervrij bij Everton kon tekenen.

Welke spelers hebben de meeste waarde gewonnen?

Tenzij je Manchester United bent, wordt elke mislukte transfer op zijn minst gedeeltelijk gecompenseerd door een speler die aan waarde wint bij de club.

Het beste voorbeeld hiervan is Neymar in zijn tijd bij Barcelona. Ondanks het betalen van 75 miljoen pond voor zijn handtekening toen hij overkwam van Santos, konden de Catalanen een grote winst maken op de Braziliaan, door hem in 2017 aan PSG te verkopen voor een wereldrecordbedrag van bijna 190 miljoen pond.

Barca herinvesteerde in dezelfde zomer een deel van het geld van Neymar en besteedde £119 miljoen aan Dortmund-vleugelspeler Ousmane Dembele. De Duitse club wordt gezien als een van de slimste spelers op de transfermarkt – aangezien Dortmund bijna £90 miljoen verdiende aan de Dembele-deal, heeft Dortmund ook grote winsten geboekt met de verkoop van Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) en Jadon Sancho (Manchester United).

In de Premier League was Leicester de grootste winnaar van één deal toen ze Harry Maguire in 2019 voor ongeveer £ 75 miljoen aan United verkochten. The Foxes hadden Maguire slechts twee jaar eerder voor ongeveer £12 miljoen aangetrokken.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X