Comparing the teams at the Copa America 2019
Comparing the teams at the Copa America 2019

Copa America 2019: vergelijking tussen teams en spelers

De Copa America startte deze week in het midden van een uiterst drukke periode – we hebben ook nog de Africa Cup, de Wereldbeker voor vrouwen en de Nations League – daarom willen we de deelnemende teams met elkaar gaan vergelijken om te zien wie Brazilië van de titel kan houden.

Wie heeft de meeste internationale ervaring?

Het team van Chili – tweevoudig titelverdediger – heeft meer caps verzameld dan welk team dan ook. Chili is het enige nationale team dat meer dan 1000 wedstrijden op zijn teller heeft. Het is echter ook wel het oudste team, met een gemiddelde leeftijd dichter bij de 29 dan de 28. Dit kan er natuurlijk voor zorgen dat de spelers vlugger vermoeid raken, zeker na een lang seizoen. Maar de spelers kunnen dit mogelijk compenseren met hun ervaring. Dit kan niet worden gezegd van Paraguay. Het team heeft de tweede oudste groep, maar de op twee na minst ervaren.

Welk team heeft de beste aanvalslinie?

De vuurkracht van Paraguay lijkt bijzonder zwak te zijn, zeker nu levende legende Roque Santa Cruz er niet meer bij is vanwege een blessure. Geen enkel ander team scoorde minder doelpunten dan de Paraguayanen tijdens deze editie van de Copa America. In vergelijking met Paraguay heeft het jonge team van Japan de minste ervaring. Het team heeft echter wel een uitstekende ratio tussen het aantal selecties en het aantal gescoorde doelpunten: de ratio staat op één doelpunt per drie selecties. Zelfs als we rekening houden met het feit dat de tegenstand in Zuid-Amerika zwaarder zal zijn dan in Azië, zullen ze toch verschillende verdedigingen in gevaar kunnen brengen. Een team met één van de beste aanvallende linies is één van de favorieten: Argentinië. Kunnen de Argentijnen eindelijk de vloek breken na vier verloren finales in de laatste vijf edities?

Wie heeft de meeste Europese sterren?

De selecties met een groot aantal spelers die in de grote Europese competities spelen zijn het gewoon om bij hun club tegen tegenstanders van een groot kaliber te spelen. Deze Europese ervaring is vaak een voordeel ten opzichte van de selecties waarvan de spelers in kleinere competities uitkomen. Het gastland, Brazilië, heeft een selectie waarvan 18 spelers in Europa voetballen. Qatar en Bolivia daarentegen hebben geen enkele speler die op de Europese velden te bewonderen is.

Wie heeft dit seizoen de meeste trofeeën gewonnen?

Weten wat er nodig is om een trofee te kunnen winnen – en kunnen omgaan met de druk – is iets wat zeker een troef is op een groot toernooi. Het zal niemand verrassen dat de twee grote favorieten de twee teams zijn die de meeste trofeeën hebben gewonnen dit seizoen. De spelers van Argentinië wonnen één medaille meer dan hun eeuwige rivaal Brazilië (21 tegenover 20). Het is echter wel zo dat de Braziliaanse spelers al deze medailles in Europa hebben gewonnen. Één van de gastteams van dit jaar – Qatar – heeft dit jaar al 15 medailles gewonnen. Deze werden echter allemaal in eigen land gewonnen.

X