Strijd om het behoud in Europa: enkele prestigieuze clubs zitten in de problemen
Strijd om het behoud in Europa: enkele prestigieuze clubs zitten in de problemen

Strijd om het behoud in Europa: enkele prestigieuze clubs zitten in de problemen

De strijd tegen de degradatie in de belangrijkste Europese competities te voorkomen bereikt zijn hoogtepunt, want er zijn nog maar een paar wedstrijden te spelen in de Bundesliga, de Premier League, Serie A, La Liga en Ligue 1; waar veel prestigieuze clubs vechten om in de competitie te kunnen blijven. In Duitse Bundesliga kijken we naar Hertha BSC (2 keer kampioen), VfB Stuttgart (5) en Schalke 04 (7). Genoa Sampdoria in de Serie A, een club doordrenkt van geschiedenis en ook titels heeft gewonnen, is al zeker van de degradatie. Wie zal “La Samp” nog moeten volgen naar de tweede klasse? Deze infographic geeft ons een kijkje in het huidige klassement voor elke competitie.

De komende weken valt het doek in de belangrijkste Europese competities, niet alleen in de strijd om het kampioenschap, maar ook onderaan het klassement. In Duitsland en Engeland, maar ook in Spanje, Italië en Frankrijk zal de strijd om het behoud de volgende weken heel spannend zijn.

Op dit moment zijn er slechts 3 zekerheden: in de Serie A is Sampdoria Genoa niet meer te redden, in de Ligue 1 kan Angers SCO niet om degradatie heen en in La Liga zal FC Elche het seizoen op de laatste plaats eindigen. Voor de rest hebben alle met degradatie bedreigde clubs nog een kans om in de competitie te blijven, met Southampton FC en ESTAC Troyes en AC Ajaccio die het heel moeilijk gaan krijgen.

De Saints hebben een wonder nodig

England-Premier-League

Het lijkt erop dat er een einde komt aan de 11 jaar Premier League-voetbal van Southampton FC. The Saints zijn 8 punten verwijderd van de redding met nog 3 wedstrijden te gaan voor het einde van het seizoen. Verder heeft de club van Rode Duivel Romeo Lavia het slechtste doelsaldo (-33) van alle degradatiekandidaten. Het resterende programma is zwaar, met Fulham, Brighton & Hove en Liverpool FC, vooral omdat die laatste twee nog strijden om de Europese plaatsen.

De andere clubs die gevaar lopen hebben meer hoop: Leeds United, Leicester City, Everton FC en Nottingham Forest. Het kwartet heeft zijn lot in eigen handen. Zeker een degradatie voor de Foxes zou een verrassing zijn. De sensationele kampioenen van 2016 hebben met 443 miljoen euro de hoogste marktwaarde ter wereld voor een degradatiekandidaat. Ter vergelijking: alleen FC Bayern, BVB en RB Leipzig hebben een waardevollere selectie dan Leicester City in de Bundesliga. Degradatie zou ook een ramp zijn voor Everton FC. Het huidige seizoen is het 120e seizoen van de Toffees in de Engelse hoogste divisie. Het stichtende lid van de Football League is de Engelse club met de meeste jaren in de Engelse eerste divisie.

Valencia, voor het eerst met degradatie bedreigd

Spain-La-Liga

Nog niet zo lang geleden was Valencia CF een van de groten van het Europese voetbal. De Ches bereikten de Champions League-finale in 2000 en 2001, werden Spaans kampioen in 2002 en 2004 en wonnen de UEFA-cup in 2004. Hun laatste prijs, winnaar van de Spaanse beker in 2019, was eveneens een jaar geleden. Dit seizoen vecht de trotse club echter voor het eerst tegen de degradatie uit LaLiga. Hoewel de selectie vol zit met gerenommeerde spelers als Edinson Cavani, Justin Kluivert of de linksback José Gayá, is Valencia verwikkeld in de strijd om degradatie. Alleen maar vanwege zijn betere doelsaldo bevindt de zesvoudig kampioen zich momenteel niet in de degradatiezone.

Voor Espanyol is de situatie nog erger. De Catalanen staan voorlaatste in het klassement en zijn na 1993 en 2020 weer op weg naar de degradatie. De hoop van de viervoudig bekerwinnaar om dit horrorscenario te ontlopen, rust op de topspits Joselu, die dit seizoen al 14 doelpunten maakte. Een slecht voorteken: de routinier degradeerde met Deportivo de La Coruña (2018) en Deportivo Alavés (2022) al naar de tweede klasse. Op de voorlaatste speeldag staat Espanyol tegenover Valencia, waar het heel goed mogelijk is dat beslist wordt over de degradatie van een van de twee clubs.

De degradatiestrijd in Italië is niet meer zo spannend

Italy-Serie-A

In Italië is de degradatiestrijd de minst spectaculaire van alle grote Europese competities. Net als in het kampioenschap (SSC Napoli) zijn de beslissingen al gevallen in de kelder van de Serie A. De degradatie van Sampdoria, kampioen in 1991 en winnaar van de Europa Cup in 1990, is met nog 4 speeldagen te gaan voor het einde niet meer te vermijden. Ondanks gerenommeerde spelers als Harry Winks, Jesé of de oude ster Fabio Quagliarella moet de club na 1999 en 2011 voor de derde keer degraderen naar de Serie B. Dit betekent dat er ook komend seizoen geen Genuese derby zal zijn, omdat de rivaliserende stad, FC Genoa, al is gepromoveerd naar de Serie A.

Naast Sampdoria zou met Hellas Verona nog een ex-kampioen kunnen zijn die degradeert dit seizoen. Voor de kampioen van 1985 betekent dit het einde van 4 jaar in de eerste klasse. Hellas zit nog niet zo lang in de Serie A en een degradatie is daarom geen grote verrassing. Het voormalige team van Hans-Peter Briegel (“de Paltswals”) is lang geleden verworden tot een jojoclub. Tussen 2007 en 2011 speelde de club uit de regio Veneto in de 3e divisie. De fans zijn gewend aan de teleurstellingen van de afgelopen tijd.

3 degradanten zeker in de Ligue 1

France-Ligue-1
In Frankrijk zijn de beslissingen al gevallen. Vier speeldagen na het einde van het seizoen is Angers SCO gedegradeerd. ESTAC Troyes en AC Ajaccio zakken ook naar de Ligue 2. De ondergang van beide clubs werd op dezelfde speeldag bezegeld. Het is dus alleen nog maar de vraag wie het trio zal volgen naar de tweede klasse. Met Nantes, Auxerre, Stade Brest en Racing de Strasbourg zijn er nog 4 teams die strijden om het behoud.

In de jaren negentig behoorden FC Nantes en AJ Auxerre tot de beste clubs van Frankrijk. De “Association de la Jeunesse Auxerroise” bereikte in 1997 zelfs de kwartfinales van de Champions League, maar werd daar verslagen door Borussia Dortmund, de uiteindelijke kampioen. Ondertussen zijn de blauw-witten net zo laag gezonken naar de bodem van het Ligue 1-klassement als de geel- en groentinten uit de West-Franse havenstad. Beiden moeten nog volop aan de bak om in de competitie te kunnen blijven. Voor Nantes zou de degradatie dubbel bitter zijn, aangezien de bekerhouders van 2022 een paar weken geleden in een andere bekerfinale werden verslagen door Toulouse (1-5) en in de play-offs van de Europa League werden uitgeschakeld door Juventus Turijn.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X