Hoe bouw je het ideale voetbalteam?
Hoe bouw je het ideale voetbalteam?

Hoe bouw je het ideale voetbalteam?

Het wintertransfer venster doemt op aan de horizon en fans kijken al vooruit naar wie hun club in januari zou moeten aantrekken. Nieuwe gezichten inbrengen is echter niet zonder risico’s: Everton’s teamopbouw afgelopen zomer is slecht geëindigd voor Ronald Koeman, dus welke lessen kunnen trainers leren?

We hebben de transferdata over het laatste decennium in de vijf grote Europese competities geanalyseerd om clubs aan beide uiteinden van de tabel te kunnen adviseren hoe je het ideale voetbalelftal bouwt.

KLIK HIER! en wed op Premier League

Om de titel te winnen heb je Zuid-Amerikaanse spelers nodig

De eerste statistiek die ons opviel was dat elk van de laatste 50 kampioenen in de grote Europese topdivisies minstens één basisspeler uit Zuid-Amerika had. Meer is zelfs nog beter: de helft had er minstens vier die minimaal 10 competitiewedstrijden hebben gespeeld.

De titelwinnaar had gemiddeld ongeveer 4,5 basisspelers uit Zuid-Amerika, vergeleken met 3,2 voor de andere clubs in de top vier. Dit is goed nieuws voor Manchester City, dat zes vaste eerste elftalspelers uit dat deel van de wereld bezit, terwijl geen enkele andere Premier League club er meer heeft dan drie.

Ervaring overtreft jeugd in de top van de tabel

We horen regelmatig fans hun trainer smeken om jongeren een kans te geven, maar helaas is de realiteit dat het moeilijk is om iets te winnen met jonkies. Slechts één op de acht titelwinnaars in het afgelopen decennium had drie of meer basisspelers onder de 21, tegenover ongeveer één op de drie bij clubs die als derde of vierde eindigden.

Daarentegen had meer dan de helft van de clubs die als eerste of tweede eindigden minstens drie basisspelers van in de 30, vergeleken met opnieuw ongeveer een derde voor de andere clubs in de top vier. Dit zou kunnen verklaren waarom Tottenham het net niet heeft gehaald in de laatste twee titelraces, want geen enkele topclub heeft meer speelminuten gegeven aan jonge spelers ten koste van de dertigers.

Ervaring is onderaan niet zo nuttig

De situatie is omgekeerd voor clubs die worstelen aan de onderkamt van de tabel. Hier nemen de overlevingskansen af naarmate meer 30-plussers aan een team worden toegevoegd. Ongeveer tweederde van de clubs in de onderste zes met maximaal één dertiger in het eerste team overleefden, maar die met twee of meer degradeerden vaker dan dat ze het redden. En hoe ouder de ploeg, hoe slechter de vooruitzichten.

Dit voorspelt niet veel goeds voor Everton en Bournemouth, die elk dit seizoen regelmatig vier 30-plussers hebben opgesteld, terwijl Burnley en Swansea slechts één vaste basisspeler van deze leeftijd hebben.

Buitenlandse import kan degradatie voorkomen

Helaas voor jonge spelers is het recept om te overleven niet zo eenvoudig. Hun andere grote rivaal voor speelminuten – aanwinsten uit het buitenland – lijkt een meer betrouwbare manier om omhoog te krabbelen naar veiligheid.

Clubs in de onderste zes met ten minste driekwart van hun basisspelers uit het buitenland overleefden de degradatiestrijd in 72% van de gevallen, vergeleken met slechts 42% van de clubs waarvan het team voornamelijk uit binnenlands talent bestond.

Opnieuw verontrustende tekenen voor Bournemouth en Everton met hun overwegend Engelse ploegen, terwijl Stoke, Crystal Palace en West Ham, die sterker leunen op geïmporteerd talent, zouden kunnen overleven.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X