de lievelingetjes van de scheidsrechter
de lievelingetjes van de scheidsrechter

Wie zijn de lievelingetjes van de scheidsrechter in het voetbal?

KLIK HIER! om alle bwin voetbalweddenschappen te bekijken

We hebben de cijfers voor elke verdediger in de vijf grote Europese competities over de laatste drie seizoenen vergeleken om uit te vinden wie de lievelingetjes van de scheidsrechters zijn en wie het vaakst straf krijgt. Spelers met gemiddeld minder dan één overtreding per wedstrijd en spelers die sinds het begin van het seizoen 2015/16 minder dan een seizoen hebben vol gemaakt zijn buiten beschouwing gelaten.

Premier League

Een van de meest verrassende statistieken als je de top vijf Europese competities vergelijkt, is hoe weinig kaarten worden uitgedeeld in de Premier League. Ondanks zijn reputatie als fysieke divisie, kent de Premier League de minste waarschuwingen per wedstrijd en gemiddeld verreweg het laagste aantal overtredingen. Opmerkelijk is dat veel van de spelers die er een handje van hebben weg te komen met overtredingen uit het buitenland afkomstig zijn. Chelsea’s nieuwe aanwinst Davide Zappacosta loopt hierin voorop, met gemiddeld 14 overtredingen voor elke kaart die hij in de laatste drie seizoenen heeft gekregen. Liverpools Joel Matip is de enige andere speler met dubbele cijfers.

Het is geen verrassing om Miguel Britos van Watford onder de vijf spelers te zien die het meest gestraft zijn, na zijn krakende tackle op Anthony Knockaert eerder dit seizoen. Maar Arsenal’s Shkrodan Mustafi is de meest gestrafte van allemaal en krijgt een kaart op gemiddeld elke drie overtredingen. Hij kan nog wat leren van zijn teamgenoot Sead Kolasinac, die bijna drie keer zoveel overtredingen heeft begaan voor elke keer dat zijn naam in het boekje kwam.

Elders in Europa

Bilbao’s Eneko Boveda is de minst gestrafte boosdoener in de Spaanse topcompetitie met een nog iets betere staat van dienst dan Zappacosta. Een prestatie die des te indrukwekkender is als je weet dat de scheidsrechters in La liga gemiddeld meer dan vijf kaarten per wedstrijd uitdelen tegenover ongeveer drie en een half in de Premier League.

In de Bundesliga is het duidelijk dat ervaring telt. Dortmund aanvoerder Marcel Schmelzer en Schalke’s Braziliaanse veteraan, de verdediger Naldo staan bij de vijf minst gestrafte spelers. In de Serie A, hebben de twee clubs uit Milaan elk een van de twee minst bestrafte verdedigers in Danilo D’Ambrosio en Ricard Rodriguez. De teamgenoot van eerstgenoemde, Andrew Ranocchia daartentegen behoort tot de vijf is meest bestrafte spelers.

De meester in het vermijden van straf in Europa’s grote vijf competities in de laatste drie seizoenen is echter Ludovic Baal van Rennes in de Ligue 1, met maar liefst 16,8 begane overtredingen per ontvangen kaart.

Invloed van scheidsrechters

Hoewel er duidelijke verschillen in de richtlijnen voor de officials zijn tussen de divisies, speelt de persoon van de scheidsrechter ook een grote rol in het aantal kaarten dat wordt uitgedeeld. In de Premier League zal een sluwe speler veel vaker met een overtreding wegkomen bij Lee Probert, die gemiddeld slechts een kaart op de 9,7 overtredingen trekt, dan wanneer Andre Marriner de show runt. Marriner heeft gemiddeld vier overtredingen minder nodig om naar zijn borstzakje te grijpen, al is dit nog steeds laks naar La Liga standaard, waar de strengste scheidsrechters rondlopen.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X