Star Wars Special: Episode VIII - Een nieuwe Oscar hoop!
Star Wars Special: Episode VIII - Een nieuwe Oscar hoop!

Star Wars Special: Episode VIII – Een nieuwe Oscar hoop!

De bioscopen zetten zich schrap voor de stormloop van het jaar. Jong of oud, fans over de hele wereld tellen de dagen af voordat De Kracht weer ontwaakt. In december komt Star Wars 8 – The last Jedi op het doek en zet de Star Wars sage voort. Regisseur Rian Johnson en zijn crew hopen met Episode VIII ook de 34-jarige honger naar Oscars te stillen.

Na onze populaire Game of Thrones Special realiseerde het bwin redactieteam zich al snel dat ook science fiction fanaten aan hun trekken willen komen. En iedereen is tegenwoordig toch wel vertrouwd met termen als “Jedi “, “Imperium” of “Luke Skywalker”. De Star Wars infographic belicht de cultus en de ongekende successen van de magische ruimtewereld die in 1978 werd geschapen.

Maak je geen zorgen: in de infographic verklappen we niets over Star Wars 8 – The last Jedi. Alleen in het onderste stuk gaat het ook even over de nieuwe film.

8 films: een universum vol records

Moet sterregisseur James Cameron over een paar maanden vrezen voor de records van zijn meesterwerken? Laten we het zo zeggen: De Kracht werkt sterk in de nieuwe Star Wars-trilogie. Recordtechnisch gezien zou het erg spannend kunnen worden. Toen de vorige film in december 2015 zijn wereldpremière beleefde, raasde hij – om in de sfeer te blijven – met 2 keer de snelheid van het licht door het bioscoopheelal en brak niet minder dan 56 records. Beste openingsdag aller tijden en de hoogste recette in de openingsweek (ruim $ 100 miljoen meer dan Jurassic World), om er maar een paar te noemen.

Op de twaalfde dag werd de barrière van 1 miljard doorbroken en het zag er echt naar uit dat de Star Wars comeback tot de definitieve ondergang van de Titanic zou leiden. Maar uiteindelijk kwam de film ongeveer € 125 miljoen tekort voor de tweede plaats. De commercieel meest succesvolle film is nog steeds Avatar met een wereldwijde recette opbrengst van $ 2,7 miljard. Cameron’s 3D kaskraker was lange tijd ook de duurste film ooit, met een productiebudget van € 237 miljoen.

De openingsweek in de VS zal bepalend zijn voor de kans op een nieuw record. Overtreft Star Wars 8 – The last Jedi zijn voorganger? Quotering 2.00. Het zal ook afhangen van de ontwikkelingen in China. In ’s werelds op één na grootste bioscoopmarkt was Episode VII in de eerste week niet echt een grote kaskraker met een 20e plek qua recette.

… maar ook een donkere schaduw

Zoals we allemaal weten, bevat het Star Wars universum een gevaarlijke donkere kant. Behalve op het scherm, komt deze ook naar voren bij de Oscar uitreikingen. Waarom is de Kracht sinds de laatste gouden jongen voor “The Return of the Jedi Knights” in 1983 (zie infographic) niet meer met Star Wars? Met zijn sterrensage heeft George Lucas de Hollywood-scene voor altijd veranderd. ‘A new Hope’ was zijn tijd mijlenver vooruit.

De grootste kans op een Oscar nominatie maakt de nieuwe film voor de visuele effecten (quotering: 1.33), die aan de bioscoopbezoekers een bewonderd ‘Wow!’ zullen ontlokken. In de categorieën die interessant zijn voor Star Wars is de concurrentie echter een stuk groter geworden. Vooral van andere vervolgafleveringen. Voor de 7 Star Wars films had de Academie 10 Oscars over, de Lord of the Rings trilogie ging met 17 beeldjes naar huis.

De sombere spinoff van Rogue One (2 nominaties) Rogue None legde het vorig jaar in de Visuele Effecten categorie af tegen de remake van Jungle Book.

Wat we weten over het plot van Episode VIII

Qua tijd van handeling overbrugt deze aflevering de kloof tussen episodes III en IV. Star Wars 8 – The last Jedi begint waar de vorige film ons achterliet, op de afgelegen planeet Ahch-To. Rey spoorde de vermiste Luke Skywalker op en laat zich door hem onderrichten in de Jedi kunsten. De laatste actieve Jedi ridder wordt – zoals in de oudere films – vertolkt door Mark Hamill.

“Ik denk dat we allemaal goed nijdig zijn als Mark geen Oscar voor deze rol krijgt,” aldus J.J. Abrams, die deel 7 heeft geregisseerd. Bij bwin staat de kans daarop genoteerd op 9.00. De overleden Carrie Fisher zal voor de laatste keer in haar rol van prinses Leia te zien zijn. Met Han Solo (Harrison Ford) moeten de Star Wars fans afscheid nemen van een andere hoofdpersoon. Han Solo’s zoon is definitief ten prooi gevallen aan de Duistere Macht. Kylo Ren (Adam Diver) vecht voor de Eerste Orde die is verrezen uit de as van het duistere imperium.

De door Leia Organa aangevoerde tegenstand zou de Starkiller-basis kunnen vernietigen, maar is aangeslagen. De 4 manen van de nieuwe republiek werden vernietigd door het superwapen. Volgens regisseur Rian Johnson spelen enkele sleutelscènes zich af op Crait, een planeet die een oude basis van de rebellenalliantie herbergt. Hoe machtig Luke Skywalker nog is en wanneer het tijdperk van de Jedi echt voorbij zal zijn, blijven de belangrijkste vragen. Ze beloven een spannend verhaal.

Hoe zouden we dit artikel anders kunnen afsluiten dan met de, lichtelijk gewijzigde, legendarische zin: Moge de Kracht (en de Academie) met Episode VIII zijn.

X