Gareth Bale
Gareth Bale

Welke clubs geven jong talent een kans?

Met zijn optreden voor Arsenal op dinsdagavond, is Eddie Nketiah de laatste tienersensatie geworden en de fans willen hem ongetwijfeld vaker in het eerste team zien schitteren. Om zijn kansen in de Premier League in te schatten, hebben we elk tienerdebuut van het afgelopen decennium in de grote Europese competities geanalyseerd. Bij welke clubs groeien de jonge talenten het vaakst uit tot eerste elftalspelers?

KLIK HIER! en wed op Premier League

Welke jongeren hebben de meeste wedstrijden gespeeld?

Als we beginnen met de Premier League, zien we dat een jonge speler die bij Arsenal doorbreekt reden tot optimisme heeft. Geen enkele club in de Engelse topdivisie heeft meer competitie-optredens gegeven aan spelers die ze als tiener in het veld hebben gebracht. 21 tienerdebutanten hebben meer dan 900 optredens voor de club gemaakt. Bij Chelsea of Manchester City is de kans om door te breken veel kleiner. Hier kregen 34 spelers in totaal slechts ruim 250 competitie-optredens, vergeleken met bijna 1.500 bij hun volgende clubs.

KLIK HIER! en wed op Premier League

We hebben ook naar de Europese topclubs gekeken en zien dat Lyon de beste plek is om als tiener door te breken. Een van Lyon’s afgestudeerden, Alexandre Lacazette, is onlangs Arsenal komen versterken. De record aanwinst van de Gunners maakte meer dan 200 Ligue 1 optredens voor hij verkaste, en vier andere afgestudeerden bij Lyon halen ook de driedubbele cijfers. Bij Juventus had hij minder geluk gehad: de 17 tienerdebutanten van de Italiaanse kampioen speelden bij elkaar pas 60 keer in Serie A.

Wie vertrouwt op de productielijn van andere clubs?

Voor sommige clubs betekent investeren in de jeugd geld uitgeven aan de beloften van anderen. Het zal veel mensen niet verrassen dat hier de naam van Liverpool valt. Hoewel geen enkele andere club meer tieners heeft laten debuteren dan de 24 van de Reds, heeft Liverpool ook de meeste spelers gekocht die elders zijn doorgebroken. Tottenham, Chelsea en Manchester City hebben ook veel talenten opgepikt bij de academies van rivalen, met sterren als Eden Hazard en Raheem Sterling – die overigens doorbraken bij Liverpool.

De meest succesvolle spelers die bleven …

Het is geen verrassing om drie Arsenal-spelers te zien in de lijst van tienerdebutanten die hun meeste optredens maakten bij hun eerste topclub. Aaron Ramsey, Kieran Gibbs en Alex Oxlade-Chamberlain zetten allemaal hun eerste stappen in het Emirates Stadium, maar alleen Ramsey – teruggehaald uit Cardiff – blijft over om zijn record van meer dan 200 Premier League-optredens te verbeteren. De Noord-Londense rivalen Tottenham hebben ook drie spelers in de lijst, maar ook hier is er maar één van over. Ze zullen hopen dat Harry Kane langer blijft dan Kyle Walker en Gareth Bale, alhoewel die samen toch nog meer dan 300 keer voor de Spurs in het veld stonden.

… en die het meeste succes elders vonden

Het zal je ook niet verbazen dat de jongeren van Chelsea het veel beter doen als ze eenmaal weg zijn van Stamford Bridge. Drie van hun tien Premier League tieners maakten de meeste optredens nadat ze de club hadden verlaten. Franco Di Santo, Romelu Lukaku en Fabio Borini stonden samen slechts 22 keer in het veld voor de Blues maar meer dan 500 keer bij andere clubs.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X