Sam Allardyce
Sam Allardyce

Trainerswissels: Hoe haal je de juiste vervanger binnen?

KLIK HIER! en wed op Premier League

Het is de tijd van het seizoen dat de voorzitters hun geduld verliezen. Trainers die onder de maat presteren, betalen de prijs voor een slechte campagnestart en worden vervangen.

Craig Shakespeare is de laatste die zijn biezen mag pakken, nu Leicester heeft besloten dat er een nieuwe man aan het roer nodig is. Hij is de tweede ontslagen trainer in de Premier League dit seizoen, na het vroege vertrek van Frank de Boer bij Crystal Palace.

We waren benieuwd wanneer trainerswissels het meest waarschijnlijk zijn en – misschien nog belangrijker voor zowel voorzitters als wedders – wie de ideale kandidaten zijn voor eventuele vacatures.

Wanneer vinden trainerswissels plaats?

We hebben geconstateerd dat in de afgelopen tien jaar bijna een derde van alle trainerswissels plaats vond in de eerste tien weken van het seizoen, dus er gaan vast nog de nodige slachtoffers vallen. Tegen de 15e speelronde was de helft van alle wissels gemaakt en halverwege het seizoen had tweederde van de trainerswissels plaatsgevonden. Het is dus nog relatief vroeg dag.

De ideale vervanger voor een topclub

We hebben de data van de trainersaanstellingen in de loop van het seizoen over het afgelopen decennium in de vijf grote Europese competities geanalyseerd en ingezoomd op de 20 meest succesvolle. Dat wil zeggen: in welke mate ze de resultaten van hun nieuwe club verbeterden. Hieruit hebben we de drie belangrijkste kenmerken van een succesvolle tussentijdse vervanger bij een topclub gedestilleerd. Onder topclub verstaan we een team dat het voorafgaande seizoen op een Europese plaats was geëindigd.

Ten eerste: een erelijst van bekers en Europese deelnames is belangrijk, dit is geen speelveld voor beginners. Ten tweede: we hebben geconstateerd dat minder dan de helft van de 20 meest succesvolle aanstellingen trainers met ervaring in de competitie betrof, dus het is niet noodzakelijk om ‘de competitie te kennen’. En ten derde, vonden we een hoog succespercentage onder de clubs die een trainer uit de eigen gelederen bevorderden.

We hebben deze criteria toegepast op een lijst van potentiële aanstellingen en komen op een top vijf voor elke voorzitter die op zoek is naar een vervangende trainer. Thomas Tuchel en Monaco’s Leonardo Jardim springen eruit en ex-Barcelona Luis Enrique, Juventus manager Massimiliano Allegri en de onlangs ontslagen Bayern baas Carlo Ancelotti maken de lijst vol.

KLIK HIER! en wed op Premier League

Hoe zit het voor clubs die tegen degradatie vechten?

Voor clubs die eerder geïnteresseerd zijn in het vermijden van degradatie, gelden weer heel andere kenmerken. In de top 20 aanstellingen bij clubs waarvan de stand in de competitie een strijd tegen degradatie aannemelijk maakt, was ervaring de sleutel tot succes. De juiste man voor de job bleek meestal een trainer met tenminste zes vorige clubs en meer dan tien jaar ervaring.

Trofeeën op een cv maken hier geen indruk, want de meest gewiekste vervangers hadden nooit een groot toernooi gewonnen of zelfs maar met hun club deelgenomen aan Europees voetbal. En ten derde: hier kan plaatselijke kennis een verschil maken. Driekwart van de beste presteerders was afkomstig uit het land zelf en had ervaring in de competitie als speler of trainer.

Deze criteria suggereren dat trainers als Sam Allardyce of Alan Pardew in beeld zouden moeten zijn, hoewel Wales baas Chris Coleman ook in het rijtje past en misschien op zoek is naar een nieuwe uitdaging na de World Cup teleurstelling. Een ambitieuzere club kan Claudio Ranieri weglokken bij Nantes, of Walter Mazzarri de kans bieden om te slagen waar hij bij Watford faalde.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X