Formule 1 omdat
Kwartfinales Champions League: analyse van trends in de knock-outfase

Kwartfinales Champions League: analyse van trends in de knock-outfase

De kwartfinales van de Champions League vinden deze week plaats en ook de loting voor de halve finales is al afgerond, zodat elk team weet wat hun potentiële pad naar de finale in mei is.

Zes van de overige acht teams komen uit Engeland en Spanje – elk drie – en ook een Duits en Portugees team staan in de kwartfinales.

Om te begrijpen wat er dit seizoen zou kunnen gebeuren, hebben we elke knock-outwedstrijd van de Champions League geanalyseerd sinds het huidige format in 2003/4 werd ingevoerd.

Wie heeft het beste palmares in de Champions League?

De overgebleven acht clubs hebben allemaal al eens de kwartfinales van de Champions League bereikt, waarbij Benfica de enige ploeg is die nooit verder is geraakt.

De andere zeven clubs, behalve Villarreal, hebben allemaal minstens één finale bereikt en vier van hen hebben het toernooi al gewonnen. Real Madrid loopt hier voorop met negen wedstrijden in de halve finale en vier gewonnen trofeeën sinds de invoering van dit format in 2003/4.

Wie heeft het meest ervaren team?

Real Madrid staat ook op nummer één als het gaat om Champions League-ervaring. Los Blancos hebben tot nu toe de meeste wedstrijden gespeeld in de competitie.

Bayern München en Liverpool zijn de andere twee meest ervaren clubs met elk meer dan 800 wedstrijden, terwijl Real’s La Liga-rivaal Villarreal de minste eerdere optredens op hun naam heeft staan: iets meer dan 300.

Welke clubs uit welk land hebben het voordeel?

Op basis van eerdere confrontaties tussen clubs uit verschillende competities, hoopt Bayern Benfica te ontmoeten in de halve finales.

Sinds 2003/4 hebben Duitse teams zich altijd gekwalificeerd tegen Portugese teams.

Aan de ene kant van de loting van de kwartfinale zullen twee ontmoetingen plaatsvinden tussen clubs uit Spanje en Engeland, met Real’s buren Atletico Madrid tegen Manchester City, en de geschiedenis is in het voordeel van de Spaanse teams.

In 37 wedstrijden in het huidige format zijn La Liga-ploegen 22 keer doorgegaan tegenover 15 van de Premier League, wat dus goed nieuws is voor clubs uit Madrid.

Zijn de prestaties van de groepsfase van belang?

Dit seizoen hebben we vier groepswinnaars en vier nummers twee in de kwartfinales van de Champions League, maar dat is een ongebruikelijke gang van zaken.

Teams die hun poule wonnen, kwamen gemiddeld verder, en ten minste tweederde van degenen die zich kwalificeerden voor de volgende knock-outfase slaagde hierin.

Dit belooft veel goeds voor Bayern, Liverpool, Manchester City en Real Madrid, die allemaal als eerste eindigden in de groepsfase. In een typisch seizoen zouden er dus minstens drie van die vier in de halve finales moeten staan.

Onderschat het belang van de heenwedstrijd niet

In de moderne Champions League is de heenwedstrijd vaak bepalend geweest voor de thuisploeg.

Tweederde van de clubs die de heenwedstrijd thuis wonnen, ging door naar de volgende ronde, vergeleken met minder dan een derde die gelijkspeelde en slechts ongeveer één op de twintig die voor hun eigen fans verloren.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X