Saint-Trond-Cercle Bruges (Jupiler Pro League)
FC Malines-RSC Anderlecht (Jupiler Pro League)

De mooiste voetbalbromances in Europa

Met Valentijnsdag deze maand, wilden we te weten komen wat de meest efficiënte aanvalsduo’s zijn in de grootste Europese voetbalcompetities.

We hebben het gecombineerde doelpuntenpercentage gemeten in verschillende competities, om te weten te komen welk duo aan voetbalspelers goed presteert wanneer ze sinds het begin van vorig seizoen samen 90 minuten op het veld staan.

Onze ranglijst laat het alleen toe dat een bepaalde speler slechts één paar vormt met een andere speler. We hebben elke combinatie uitgesloten waarbij een speler goed was voor meer dan driekwart van het gecombineerde aantal doelpunten. Dit om er zeker van te zijn dat de aanvallende impulsen niet slechts van één van de twee spelers komen.

Elk duo dat in deze periode minder dan 10 wedstrijden heeft gespeeld – 5 wedstrijden voor de Europese competities – werden ook links gelaten, net zoals duo’s die dit seizoen niet meer samen hebben gespeeld.

Het aantrekken van Diogo Jota door Liverpool levert nu al waar voor zijn geld op, aangezien zijn samenwerking met Mohamed Salah de meest productieve is in de Premier League. In de speeltijd dat ze allebei op het veld voor de Reds hebben gestaan, scoorden ze samen maar liefst 1,43 doelpunten per 90 minuten. Dit overtreft de 0,99 doelpunten per 90 minuten van de meer gevestigde combinatie van Salah en Sadio Mané, en 0,92 voor Salah en Roberto Firmino.

In Spanje blijft Karim Benzema, de productieve spits van Real Madrid, het verouderingsproces trotseren. Hij krijgt dit seizoen de hulp van de jongere Marco Asensio en die samenwerking lijkt goed te werken. Hun gezamenlijke score van 1,15 per 90 minuten in La Liga overschaduwt die van Villarreal-aanvallers Gerard Moreno en Paco Alcacer (1,13).

Luis Muriel en Josip Ilicic hebben samen een indrukwekkender aantal doelpunten gemaakt dan elk van de bovengenoemde combinaties met een spraakmakende 1,69 doelpunten per 90 minuten in het team van Atalanta. Met dit indrukwekkende ratio zijn ze het beste scorende duo in de Serie A.

In Milaan heeft ouderdomsdeken Zlatan Ibrahimovic een sterke verstandhouding gesmeed met Ante Rebic, die aan de lopende band doelpunten maakt.

In de Bundesliga is het geen verrassing om een twee spelers van Bayern München bovenaan de lijst te zien staan, maar het is wel vreemd om de naam van Robert Lewandowski niet te zien. Omdat de Poolse superster zo productief is en zelf graag scoort, zijn er niet veel spelers waarvan kan worden gezegd dat ze een doelpuntenpartner van hem zijn. In plaats daarvan zijn het Serge Gnabry en Leroy Sané met 1,29 doelpunten per 90 minuten die bovenaan de hitlijsten staan in de Duitse eerste klasse.

PSG gaat staat opnieuw los aan kop in Frankrijk en hetzelfde geldt voor de doelpuntentabel. Neymar en Mauro Icardi hebben sinds het begin van 2019-20 samen een indrukwekkend ratio van 1,68 doelpunten per 90 minuten behaald, wat superieur is aan het partnerschap van beide spelers met Kylian Mbappe. Dus als Mbappé aan het einde van dit seizoen Parijs zou verlaten, zou dat de aanval van zijn team niet volledig destabiliseren.

In België is Union SG de verrassende leider en dat is vooral te danken aan het aanvalsduo Denis Undav en Dante Vanzeir. Nu Undav aan het einde van de huidige campagne naar de Premier League gaat, zal de Brusselse club op zoek moeten naar een waardige vervanger voor de speler die enkele jaren terug nog in de Duitse derde klasse speelde.

Met het nieuwe MLS-seizoen in aantocht, hoopt titelverdediger New York City FC dat de vruchtbare samenwerking tussen Héber en Valentín Castellanos blijft floreren. Hun indrukwekkende doelpuntenratio van 1,58 per 90 minuten is met afstand superieur aan elk ander paar spelers dat in 2022 samen in de spits stond.

Toronto FC verdient een speciale vermelding omdat dit het enige MLS-team is met twee paar spelers in onze top 10 van scorende partnerschappen. Het Canadese duo Jonathan Osorio en Ayo Akinola hebben samen 1,01 doelpunten per 90 minuten gemaakt, terwijl Jozy Altidore en Alejando Pozuelo niet ver achterblijven met 0,96.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X