WK trends: waar moet je op letten in Qatar 2022
WK trends: waar moet je op letten in Qatar 2022

WK trends: waar moet je op letten in Qatar 2022

Nu het WK steeds dichterbij komt, hebben we gegevens van de afgelopen zes toernooien vergeleken met de Champions League van het vorige seizoen om enkele trends te identificeren die uniek zijn voor de grootste show op aarde.

De verdediging zal domineren

WK-wedstrijden zijn vaak moeilijker dan wedstrijden die in de Champions League worden gespeeld – misschien door wat er op het spel staat en het feit dat internationale teams minder regelmatig samenspelen.

De clubcompetitie kende in vier van de laatste zes WK-jaren meer goals per wedstrijd; gemiddeld ongeveer 0,2 extra. Het verschil werd groter in 2018, met 2,64 goals per wedstrijd op het WK, vergeleken met 3,21 in de Champions League in 2017-18.

Zet in op de groepswinnaars

Alle afgelopen zes wereldbekers zijn gewonnen door teams die als eerste eindigden in hun groep. Kwalificatie op indrukwekkende wijze is minder belangrijk in de Champions League, met knock-outwedstrijden die over twee legs worden gespeeld in plaats van over één.

In totaal heeft 77% van de WK-teams die bovenaan hun groep staan, ten minste één knock-outwedstrijd gewonnen, terwijl hetzelfde percentage van de tweedes in de groep in de 1/8e finales al uitgeschakeld werd.

Onze WK-trends laten zien dat alleen Frankrijk in 2006 erin slaagde de finale te bereiken als tweede in de groep, door een ongelooflijk moeilijke loting te overwinnen door Spanje, Brazilië en Portugal allemaal te verslaan voordat het verloor van Italië na penalty’s.

De kleintjes zijn niet onder de indruk

Het WK heeft in toenemende mate gezorgd voor strakkere wedstrijden dan de Champions League. In de afgelopen zes toernooien werd er in minder dan 5% van de wedstrijden door een team met vier of meer doelpunten gewonnen.

In de Champions League daarentegen – over het algemeen gedomineerd door een handvol machtige clubs – is er een hoger percentage grote overwinningen te zien (8%). Het aantal mislukkingen in de Champions League bereikte een piek in 2017-18, met Liverpool, Manchester City, Chelsea en PSG die allemaal meerdere keren vroeg werden uitgeschakeld.

Daarentegen was de 6-1 overwinning van Engeland tegen Panama een van de slechts twee grote overwinningen die een team de volgende zomer op het WK behaalde.

Comebacks zijn zeldzaam in de knock-outfase

Het team dat de rust in een knock-outwedstrijd op het WK als winnaar ingaat, wint bijna altijd. In de laatste zes toernooien hadden landen twee keer zoveel kans om een achterstand bij de rust weg te werken in de groepsfase in vergelijking met de laatste fasen.

Het tegenovergestelde is waar in de Champions League, waar teams meer kans hebben om een comeback te maken vanaf de 1/8e finales en later. Het laatste WK was daar een goed voorbeeld van: Engeland was de enige ploeg die knock-out werd geslagen na een voorsprong tijdens de rust, tegen Kroatië in de halve finale.

Verwacht fair play

Het aantal WK-wedstrijden met rode kaarten is de afgelopen twee toernooien sterk afgenomen. In procenten uitgedrukt waren er eind jaren 90 en 2000 meer uitsluitingen bij WK’s dan in Champions Leagues, maar in de jaren 2010 keerde die trend.

Slechte discipline was schering en inslag in 2006 – het jaar waarin de Franse Zinedine Zidane in de finale van het veld werd gestuurd voor een kopstoot op de Italiaanse Marco Materazzi. Het meest recente toernooi in 2018 zag in totaal echter slechts vier rode kaarten.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X