Club Brugge-Standard (Jupiler Pro League)
Zijn dure transfers een garantie op succes ?

Zijn dure transfers een garantie op succes ?

Anderlecht betaalde deze zomer 8 miljoen euro voor Bubacarr Sanneh, die overkwam van het Deense FC Midtjylland. Vele analysten vonden dit een heel hoog bedrag voor een verdediger die nog maar weinig had bewezen. De Gambiaan speelde dit seizoen nog maar 9 wedstrijden in de Jupiler Pro League en speelde slechts 642 minuten. Sanneh zit meestal op de bank en heeft dus nog niet kunnen brengen wat van hem wordt verwacht.

De vraag is daarom of zo’n hoog bedrag uitgeven uiteindelijk gerechtvaardigd was? Anderlecht is aan een heel slecht seizoen bezig en staat op een voorlopige 6e plaats in de rangschikking. Veel te laag voor de grootste club van België.

Dit is de reden waarom we de statistieken willen gaan analyseren om te weten te komen of veel geld uitgeven aan dure spelers zich ook vertaalt in resultaten. We onderzochten de data vanaf seizoen 2009/10, wanneer de competitiehervorming werd doorgevoerd en de play-offs werden geïntroduceerd.

Anderlecht kan in principe nog kampioen worden deze zomer, we gaan er echter vanuit dat dit niet meer zal gebeuren. In totaal werd het team dat het meeste uitgaf aan één speler slechts drie keer kampioen in de laatste tien jaar. De laatste tien jaar werd de “big spender” daarnaast één keer 2e, drie keer 3e, één keer 4e, één keer 6e in play-off I en zelfs ook eens 8e in de reguliere competitie.

In 2012 werd Anderlecht kampioen met Dieumerci Mbokani, die voor 3 miljoen van Monaco was overgekomen, tot ongenoegen van de Standard fans, de ex-ploeg van Mbokani. In 2016 werd Club Brugge kampioen met Hans Vanaken op het middenveld, die voor 4 miljoen bij Lokeren werd weggeplukt. In 2017 won Anderlecht het kampioenschap met Roemeens international Nicolae Stanciu die gekocht werd bij Steaua Bukarest.

Dieumerci Mbokani speelde zeker een grote rol voor Anderlecht in het behalen van de landstitel, hij scoorde in de play-offs 5 keer. Ook Hans Vanaken had met 4 doelpunten en 4 assists zeker en vast zijn aandeel in het winnen van het kampioenschap met Brugge. Van Nicolae Stanciu kan dit echter heel wat minder worden gezegd. De Roemeen mislukte bij Anderlecht en werd later met verlies doorverkocht aan Sparta Praag.

Eén sterspeler kan het verschil maken, maar hij heeft natuurlijk ook zijn 10 ploegmaten nodig. Daarom willen we ook de totale transferbedragen bekijken om te zien of veel geld uitgeven tijdens de transferperiode uiteindelijk zijn vruchten afwerpt.

2009/10

In 2010 werd Anderlecht kampioen, nochtans gaf het dat seizoen maar 1,2 miljoen euro uit. Een straffe prestatie! Standard Luik spendeerde toen het meeste van allemaal, 8,6 miljoen euro, maar eindigde slechts op de 8e plaats in de reguliere competitie. Genk, dat 2,2 miljoen uitgaf, het tweede hoogste bedrag, werd pas 11e.

2010/11

In 2011 speelde Genk verrassend kampioen. KRC Genk gaf dat seizoen slechts 200.000 euro uit aan inkomende spelers. Ongezien! Standard Luik gaf ook in dat seizoen het meeste uit, 13,7 miljoen euro, en werd vice-kampioen. Lokeren spendeerde 900.000 euro aan transfers, het 6e hoogste bedrag, en werd ook 6e in de play-offs.

2011/12

Anderlecht werd in 2012 opnieuw kampioen en gaf 8,3 miljoen euro uit aan inkomende transfers, het 2e hoogste bedrag van alle ploegen. Club Brugge gaf het meeste uit, 13,8 miljoen euro, en eindigde op de 2e stek in play-off I. Zulte Waregem gaf 1,3 miljoen euro uit, het 6e hoogste bedrag, maar werd wel pas 13e in de reguliere competitie.

2012/13

Anderlecht speelde in 2013 voor de tweede keer op rij kampioen, maar het spendeerde slechts 4,3 miljoen, veel minder dan de concurrentie. Club Brugge gaf het meeste uit, 12,6 miljoen, en eindigde op de 3e plaats. Genk spendeerde het 2e hoogste bedrag, 12,3 miljoen, en werd pas 5e in play-off I. Standard Luik spendeerde 8,4 miljoen en sloot het seizoen af op de 4e plaats.

2013/14

Anderlecht werd in 2014 voor de 3e keer op rij kampioen en het gaf dat seizoen 12,9 miljoen euro uit, het meeste van alle eersteklassers. Gent betaalde 9,15 miljoen euro aan inkomende transfers, maar eindigde slechts op de 7e plaats. Standard Luik spendeerde slechts 2,9 miljoen, maar werd wel vice-kampioen.

2014/15

2015 is het jaar dat Gent verrassend kampioen werd. Het spendeerde toen 4,4 miloen euro tijdens de transferperiodes. De Gentenaars hadden het jaar hiervoor wel 9,15 miljoen euro uitgegeven, wat zeker heeft meegespeeld tijdens het kampioenenjaar. Club Brugge gaf 6,2 miljoen uit, het 4e hoogste bedrag, en werd tweede in de stand. Standard Luik kocht voor 10,6 miljoen euro aan nieuwe spelers, het hoogste van alle ploegen, maar werd pas 4e in Playoff I.

2015/16

Club Brugge wilde echt nog eens kampioen van België worden, en het mocht wat kosten. Blauw-Zwart spendeerde maar liefst 16,6 miljoen euro bij het aankopen van nieuwe spelers, een nieuw record in de Belgische eerste klasse. Club Brugge kreeg wat het wou en won na meer dan 10 jaar nog eens de landstitel. Anderlecht besteedde 12,3 miljoen euro aan inkomende transfers, het 2e hoogste bedrag, en werd vice-kampioen. Standard Luik gaf 11,3 miljoen uit en strandde op een 7e plek. De Rouches mistten zo play-off I.

2016/17

Anderlecht brak het recordbedrag aan inkomende transfers in 2016/17. Het spendeerde maar liefst 27,4 miljoen euro aan nieuwe spelers. Anderlecht slaagde in haar opzet en won de landstitel, de 34e keer in de geschiedenis. Maar ook Marc Coucke haalde de portefeuille boven bij Oostende en spendeerde maar liefst 6 miljoen euro aan inkomende transfers, ongezien voor een ploeg zoals Oostende. Zijn plan lukte en de Kustboys werden 4e en speelden het seizoen daarop Europees voetbal.

2017/18

Anderlecht spendeerde opnieuw 20 miljoen aan nieuwe spelers, maar eindigde op de 3e stek in play-off I. Club Brugge werd kampioen, maar spendeerde “slechts” 15,9 miljoen euro, het 3e hoogste bedrag. Standard Luik werd vice-kampioen met Ricardo Sá Pinto als trainer nadat het 12,6 miljoen euro aan spelers had uitgegeven. Zeker de terugkeer van Mehdi Carcela was hier een schot in de roos. Zulte Waregem gaf 7,8 miloen euro uit, maar eindigde pas 9e in de reguliere competitie.

We kunnen concluderen dat veel geld uitgeven zeker en vast een invloed heeft op het klassement. Maar een garantie op succes is het zeker niet. Bepaalde spelers waren hun geld meer dan waard en draagden bij aan de goede resultaten. Andere nieuwkomers flopten en verlieten de club via de achterdeur. Veel geld uitgeven is en blijft een risico maar is een onderdeel geworden van het moderne professionele voetbal.

X