algerije voetbal: dit moet je weten
algerije voetbal: dit moet je weten

Geschiedenis en kalender van Les Fennecs: op weg naar het WK 2026

Odds op: 15 april

Voetbal in Algerije neemt een zeer belangrijke plaats in binnen de samenleving en cultuur van het land. Wedden op de Algerijnse Ligue 1 doe je samen met bwin.

Wat zijn de belangrijkste voetbalclubs in Algerije en wat zijn hun opmerkelijke successen op nationaal en internationaal niveau?

De belangrijkste Algerijnse voetbalclubs hebben diverse successen behaald op zowel nationaal als internationaal niveau. Enkele opvallende clubs zijn:

CR Belouizdad: Ook bekend als Chabab Riadhi Belouizdad, de club heeft meerdere keren de Algerijnse Professionele Ligue 1 gewonnen in recente seizoenen. Internationaal bereikten ze de halve finales van de CAF Champions League in 2020.

JS Kabylie: Jeunesse Sportive de Kabylie heeft een rijke geschiedenis in het Algerijnse voetbal. Ze hebben vele Algerijnse kampioenschappen gewonnen en hebben ook successen behaald in Afrikaanse competities. JS Kabylie won de Afrikaanse Champions League in 1981 en 1990.

MC Alger: Mouloudia Club d’Alger, vaak MCA genoemd, is een van de meest succesvolle clubs in de geschiedenis van het Algerijnse voetbal. Ze hebben meerdere keren de Algerijnse Professionele Ligue 1 gewonnen en hebben ook succes gehad in continentale competities. MCA bereikte de finale van de Afrikaanse Champions League in 1976.

ES Sétif: Entente Sportive de Sétif is een andere belangrijke club in Algerije. Ze hebben meerdere Algerijnse kampioenschappen gewonnen en hebben successen behaald op het continentale niveau. ES Sétif won de CAF Champions League in 1988 en opnieuw in 2014.

USM Alger: Union Sportive de la Médina d’Alger heeft ook opmerkelijke prestaties geleverd in het Algerijnse voetbal. Ze hebben meerdere Algerijnse kampioenschappen gewonnen en bereikten de finale van de CAF Champions League in 2015.

Hoe heeft het nationale voetbalteam van Algerije, bijgenaamd Les Fennecs, zich in de loop der jaren ontwikkeld en wat zijn hun meest memorabele prestaties?

Het Algerijnse nationale voetbalteam, bekend als Les Fennecs, heeft een significante ontwikkeling doorgemaakt over de jaren. Ze zijn een kracht geworden om rekening mee te houden in het Afrikaanse voetbal, en kwalificeren zich regelmatig voor grote toernooien zoals de Afrika Cup en de FIFA Wereldbeker.

Een van hun meest memorabele prestaties was tijdens de FIFA Wereldbeker 2014 in Brazilië, waar ze voor het eerst in hun geschiedenis de knock-out fase bereikten. Ze vochten hard tegen Duitsland, de uiteindelijke kampioen, en verloren nipt in de verlengingen.

In de geschiedenis van Les Fennecs was de Wereldbeker van 1982 in Spanje ook een belangrijk keerpunt. Dit was een van de grootste verrassingen van de Wereldbeker op de eerste dag met een 2-1 overwinning van Algerije op West-Duitsland, de toenmalige Europese kampioenen. In de laatste groepswedstrijd ontmoetten West-Duitsland en Oostenrijk elkaar in een wedstrijd die later bekend werd als de ‘schande van Gijón‘. Algerije had zijn laatste groepswedstrijd de dag ervoor al gespeeld, en West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een overwinning van West-Duitsland met 1 of 2 doelpunten hen beiden zou kwalificeren ten koste van Les Fennecs.

Een andere opmerkelijke prestatie was het winnen van de Afrika Cup thuis in 1990, met een getalenteerd team geleid door coach Rabah Madjer. Deze overwinning blijft een trots voor zowel supporters als spelers van het Algerijnse voetbal.

In 2019 werden de Algerijnen voor de tweede keer in hun geschiedenis Afrikaans kampioen. In 2022 verloren Les Fennecs de finale van de Afrika Cup thuis tegen Senegal.

Wat is de rol van voetbal in de Algerijnse samenleving en hoe draagt deze sport bij aan de nationale identiteit en sociale cohesie?

In Algerije is voetbal meer dan alleen een sport; het is een bron van trots, passie en eenheid voor mensen van alle achtergronden. Het succes van het nationale team, Les Fennecs, brengt vreugde en een gevoel van collectieve prestatie aan de hele natie.

Door voetbal komen Algerijnen samen om hun team te ondersteunen, waarbij ze verschillen overstijgen en hun gezamenlijke liefde voor deze sport vieren. Wedstrijden met het nationale team worden vaak bekeken door miljoenen mensen in het hele land, wat een gevoel van kameraadschap en solidariteit creëert onder de supporters.

Wat zijn de verwachtingen en vooruitzichten voor het voetbal in Algerije in de komende jaren, zowel op nationaal als internationaal niveau?

Algerijnse spelers, vooral die in buitenlandse competities spelen, spelen een cruciale rol in de promotie van het imago van het Algerijnse voetbal op wereldschaal. Hun aanwezigheid op het internationale toneel helpt om het talent, de passie en de vastberadenheid van de Algerijnse voetballers te benadrukken, terwijl het ook de zichtbaarheid en reputatie van het Algerijnse voetbal versterkt.

Door hun prestaties op het veld, hun professionalisme en hun toewijding dragen de Algerijnse spelers bij aan het trekken van de aandacht van media, fans en clubs wereldwijd. Hun individuele en collectieve prestaties in prestigieuze competities helpen bij het uitstralen van een positief beeld van het Algerijnse voetbal, waarbij het potentieel en de kwaliteit van de spelers uit het land worden belicht.

De betrokkenheid van Algerijnse spelers bij liefdadigheidsinitiatieven, sociale acties en gemeenschapsprojecten versterkt ook het imago van het Algerijnse voetbal als een positieve en betrokken kracht in de samenleving.

Kalender van Algerije

Voor 2024 en 2025 bevindt Algerije zich in Groep G van de CAF-kwalificaties en de Wereldbeker.

De winnaar van de groep kwalificeert zich voor de Wereldbeker 2026 in de VS, Mexico en Canada. De beste nummers twee strijden om een plaats als play-off deelnemer.

Algerije zit in een groep met Botswana, Guinee, Oeganda, Mozambique en Somalië. De volgende Afrika Cup zal plaatsvinden in 2025 in Marokko.

De data van de aanstaande wedstrijden van Algerije zijn als volgt:

  • 3 juni 2024: Algerije – Guinee
  • 7 juni 2024: Oeganda – Algerije
  • 17 maart 2025: Botswana – Algerije
  • 21 maart 2025: Algerije – Mozambique
  • 1 september 2025: Algerije – Botswana
  • 5 september 2025: Guinee – Algerije
  • 6 oktober 2025: Somalië – Algerije
  • 10 oktober 2025: Algerije – Oeganda
Live odds

Toon andere wedopties

X