Analyse: welke clubs hebben het afgelopen decennium de tabel gedomineerd?
Analyse: welke clubs hebben het afgelopen decennium de tabel gedomineerd?

Analyse: welke clubs hebben het afgelopen decennium de tabel gedomineerd?

Veel Europese topclubs presteren dit seizoen onder de maat, dus misschien zien we volgende zomer een paar ongebruikelijke namen onder de competitiewinnaars en de deelnemers aan de Champions League.

Fans van de grote clubs zullen daarentegen aanvoeren dat aanhoudend presteren op topniveau belangrijker is dan snelle succesjes. Welke supporters hebben de meeste reden om trots te zijn op hun club? We zijn in de statistieken gedoken om dat uit te vinden.

We zijn 10 jaar teruggegaan in Europees topvoetbal en hebben een momentopname gemaakt van de ranglijst op elke dag van het afgelopen decennium. Zo kunnen we zien hoe lang de clubs die dit seizoen in de verschillende competities uitkomen op elke plaats in de tabel hebben doorgebracht.

Premier League

Het is meer dan vijf jaar geleden sinds Sir Alex Ferguson Old Trafford verliet en het fortuin van Manchester United begon te keren. Maar de club heeft nog steeds de hoogste gemiddelde notering van alle Premier League clubs in het afgelopen decennium.

Man Utd, Chelsea en plaatselijke rivaal Manchester City zijn de enige drie teams die gemiddeld hoger hebben gestaan dan de vierde plaats, al brachten de laatste twee meer tijd in de top vier door dan United.

De indrukwekkende terugkeer van de Wolves in de Premier League zal voor de fans een opluchting zijn. Hun eerdere optreden in de Engelse topcompetitie speelde zich voor 40% in de degradatiezone af.

La Liga

Al lijkt de Spaanse competitie een strijd tussen ‘de grote twee’, dit gevecht was het afgelopen decennium ietwat eenzijdig. Barcelona heeft 97% van de laatste 10 seizoenen op een Champions League plaats doorgebracht en gemiddeld 168 dagen op de eerste plaats – meer dan Bayern München in Duitsland en PSG in Frankrijk – en laat Real Madrid ver achter zich.

Los Blancos hebben gemiddeld per seizoen bijna 100 dagen minder de koppositie bezet, maar ze kunnen zich troosten met hun recordprestaties in de Champions League.

Sta even stil bij de fans van Real Betis en Levante, die allebei gemiddeld een maand per seizoen op de onderste plaats in La Liga hebben gestaan. Levante heeft zelfs ongeveer een kwart van zijn recente La Liga bestaan in de degradatiezone doorgebracht.

Serie A

Juventus ‘ overheersing in het Italiaanse voetbal komt duidelijk tot uiting in de statistieken: de club uit Turijn bezette bijna vier op elke vijf dagen een Champions League plaats en voerde ieder seizoen gemiddeld 127 dagen de ranglijst aan.

Dat is meer dan de 118 dagen van Napoli, Roma en de twee clubs uit Milaan bij elkaar opgeteld. Met Cristiano Ronaldo als nieuwste uitbreiding van hun sterrenteam, is het moeilijk voor te stellen dat Juventus’ kansen dit seizoen zullen keren.

De bemoedigende start van Parma is een verfrissende verandering voor de fans, die hun club het afgelopen decennium gemiddeld 39 dagen per jaar aan de staart van de ranglijst hebben zien bungelen en ongeveer een vijfde van de tijd tussen de laatste drie.

Bundesliga

Het zal voor niemand als een verrassing komen dat één team het afgelopen decennium de Duitse topcompetitie heeft gedomineerd. Bayern München stond gemiddeld 164 dagen per seizoen op de bovenste plek – ruimschoots langer dan alle anderen clubs samen – en bracht minder dan twee weken per seizoen buiten de bovenste helft van de ranglijst door.

Dortmund en Bayer Leverkusen zijn de enige andere clubs die meer dan de helft van de tijd in de top vier hebben gestaan, en samen hebben ze ongeveer twee maanden per seizoen de toppositie bezet.

Twee teams vallen van het ene uiterste in het andere: Borussia Mönchengladbach en Hertha Berlin staan respectievelijk op de vijfde en zesde plaats voor het aantal dagen doorgebracht op een Champions League plek, maar ze hebben ook elk meer dan 10% van de tijd gesukkeld tussen de onderste drie en elk gemiddeld een maand de rode lantaarn gedragen.

Ligue 1

Het zal geen verrassing zijn dat PSG de afgelopen jaren het vaakst bovenaan de Ligue 1 tabel te vinden was.

De kampioenen hebben meer dan 100 dagen per seizoen de eerste plek ingenomen en meer dan twee derde van de tijd een van de Champions League plaatsen. Hun grootste rivalen waren Lyon, Marseille en Monaco, die elk meer dan een derde van het afgelopen decennium een top drie plaats bezet hielden.

Aan de onderkant van de tabel is de situatie minder afgetekend. Geen enkele van de huidige Ligue 1 clubs bracht zelfs maar een vijfde van de tijd in de degradatiezone door, of stond gemiddeld 10 dagen per seizoen op de laatste plaats.

Dijon is het enige team dat in minstens drie van de vorige 10 campagnes heeft meegedaan zonder op enig moment een plaats bij de bovenste drie te bemachtigen.

Pro League

In België splitst de ranglijst in tweeën nadat de teams elkaar twee keer hebben ontmoet, dus we hebben alleen de tabellen tot aan dat moment berekend. Ook hebben we naar de laatste acht jaar gekeken in plaats van de laatste tien, vanwege de wijziging in het aantal deelnemende clubs.

Anderlecht en Club Brugge springen eruit als de meest dominante clubs. Ze stonden elk meer dan 90% van de tijd op een van de zes play-off plaatsen en bezetten gemiddeld ongeveer 70 dagen per seizoen de toppositie.

Fans van Eupen hebben minder plezier beleefd aan de prestaties van hun team in de hoogste competitie. De club bevond zich bijna twee derde van de tijd bij de laatste drie en gemiddeld 79 dagen per seizoen op de onderste plek.

 

X