Welke Bundesliga-spelers verlaten mogelijk de competitie?
Welke Bundesliga-spelers verlaten mogelijk de competitie?

Welke Bundesliga-spelers verlaten mogelijk de competitie?

Nu de Duitse eerste klasse als eerste van de grote Europese competities opnieuw van start is gegaan krijgen de topspelers uit de Bundesliga meer aandacht dan normaal gezien.

We analyseerden daarom historische transferpatronen om te ontdekken welke van de huidige Bundesliga-spelers deze zomer waarschijnlijk een grote stap zullen maken.

Welke clubs ontwikkelen het meeste Champions League-talent?

Veel spelers verlaten de Bundesliga op zoek naar gegarandeerd Champions League-voetbal, iets dat alleen Bayern München en Borussia Dortmund realistisch gezien kunnen verzekeren.

In de afgelopen 10 seizoenen waren de voormalige spelers van Borussia Mönchengladbach het meest succesvol.

Spelers waarvan de eerste kennismaking met een grote Europese competitie bij Die Folen gebeurde, maar hun Champions League-debuut elders maakten, speelden samen bijna 14.000 minuten op het kampioenenbal.

Marc-Andre ter Stegen van Barcelona en Marco Reus van Dortmund behoren tot de meest prestigieuze namen die voor het eerst in de schijnwerpers stonden in een Gladbach-shirt.

Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat spelers zoals Denis Zakaria, Marcus Thuram en Alassane Plea — die dit seizoen allemaal schitterden in het eerste team van Mönchengladbach — binnenkort mogelijk verhuizen naar een grotere club en/of competitie.

Waar trekken de spelers heen?

Om dit te weten te komen kunnen we kijken naar het aantal Champions League-minuten dat voormalige spelers behaalden, die daarvoor bij een club uit één van de grote vijf Europese competities hebben gespeeld.

Als we deze factor als maatstaf gebruiken is het Hoffenheim die als meest invloedrijke club uit de bus komt. Daarom voorspellen we dat Ihlas Bebou en Florian Grillitsch — die beide al op een gelijkaardig niveau hebben gespeeld — hun Champions League-debuut elders maken.

Waar trekken spelers met Champions League-ervaring heen?

We gaan verder op hetzelfde elan en gaan een stapje hoger in de hiërarchie. Waar trekken spelers met Champions League-ervaring bij een Bundesliga-club heen als ze een stapje hogerop willen zetten?

Sinds de Duitse competitie in 1992 werd opgericht, is de Premier League de meest populaire bestemming, met 24 spelers die naar Engeland trokken nadat ze in Duitsland hadden gespeeld.

Bayern München moet echter niet onderdoen aangezien de grootste club van Duitsland alleen al 22 spelers bij zijn rivalen weghaalde — bijna evenveel als alle Engelse clubs samen en 7 keer meer dan spelers die naar La Liga verhuisden.

De Duitse grootmacht Bayern is daarom een mogelijke volgende bestemming voor gevestigde sterren als Timo Werner en Jadon Sancho.

Maar als de geruchten dat Werner naar Liverpool trekt waar zouden zijn, dan zou dat zeker en vast geen verrassing zijn: geen enkele Premier League-club stelt meer spelers op met Champions League-ervaring én die daarvoor in de Bundesliga hebben gespeeld, dan de Reds, namelijk zes in totaal.

Joel Matip en Naby Keita zijn hier recente voorbeelden van, maar de trend begon al toen Patrik Berger halverwege de jaren negentig Dortmund verruilde voor Anfield.

X