Ferrari Formule 1 auto
Ferrari Formule 1 auto

Hoeveel moeten clubs hun team elk jaar wijzigen?

Dit transfervenster is er een van uitersten geweest: van Pep Guardiola’s uitgebreide verbouwing van Manchester City tot het frustrerende gebrek aan vooruitgang bij Arsenal. Maar hoeveel verandering is gezond voor een topclub? We hebben het komen en gaan van spelers bij elke club in de vijf grote Europese competities over de laatste tien jaar geanalyseerd om uit te werken hoeveel transferactiviteit optimaal is.

Quickbets: Champions League Winnaar 2017/2018

REAL MADRID BARCELONA PSG Bekijk alle weddenschappen…

Hoeveel veranderen de teams gewoonlijk?

Om bij het begin te beginnen: over de laatste 10 jaar maakten clubs in de Premier league, LaLiga, de Bundesliga, Serie A en Ligue 1 hun competitiestart gemiddeld in 28% van de gevallen met nieuwe rekruten; niet veel meer dan een kwart. Als we een vaste basisspeler definiëren als een speler die in tenminste de helft van de competitiewedstrijden in de basis staat, hebben de clubs gemiddeld per seizoen 2,7 nieuwe vaste eerste elftalspelers aangetrokken.

Opmerkelijk: als we dit per competitie bekijken, zien we dat de Premier League clubs eigenlijk het meest stabiel zijn. In slechts 25,7% van hun eerste wedstrijden brachten ze nieuwe spelers in het veld en per seizoen kregen gemiddeld slechts 2,5 nieuwe spelers een vaste plaats. Bij al het geld dat de Engelse topclubs uitgeven, wijzigt hun opstelling dus minder drastisch dan in Spanje of Italië, waar gemiddeld 30% van de nieuwe spelers de competitiestart meemaken en er elk jaar drie nieuwe vaste teamgenoten bijkomen.

Succesvolle teams veranderen minder …

Het zal je niet verrassen dat hoe hoger een team in de competitiestand eindigt, hoe minder wijzigingen het aanbrengt voor het volgende seizoen. Clubs die zich verzekerden van een Champions League plaats introduceren ruim twee nieuwe vaste eerste elftalspelers per campagne, clubs uit de middenmoot bijna drie en gepromoveerde clubs bijna vier.

… maar topclubs die vertrouwen op wat ze hebben, zakken meestal

Maar als we kijken naar de clubs die op een Champions League plek eindigden, dan zijn de teams die hun positie het volgende seizoen verbeterden actiever geweest op de transfermarkt. In het algemeen: clubs die meer punten behaalden, brachten gemiddeld 2,4 nieuwe spelers in het veld, tegenover slechts 1,8 voor clubs die achteruit gingen. Dit blijkt dus verstandig, gezien de intense concurrentie voor een Europees ticket. Andere clubs zullen ook in hun team investeren en verbeteringen aanbrengen, dus op je lauweren rusten is geen levensvatbare strategie.

Wanneer we naar de 20 clubs kijken die het afgelopen decennium hun team na een Champions League finish het minst hebben gewijzigd, is het patroon nog duidelijker. Slechts vier van hen zagen hun puntentotaal het volgende jaar verbeteren, bij de overige 16 ging het achteruit.

Het team ombouwen pakt meestal goed uit

Over het geheel genomen, zien we dat durf op de transfermarkt meer oplevert dan voorzichtigheid. Clubs die het geloof in hun bestaande ploeg behouden – en hoogstens één nieuwe basisspeler toevoegen – doen het in slechts een kwart van de gevallen beter in de competitie. Hoe meer spelers je binnenhaalt, hoe groter de kans om te stijgen op de ranglijst.

Manchester City heeft het voorbije decennium de grootste circulatie in spelers gezien van de zes topclubs in de Premier League. Deze trend heeft zich dit seizoen doorgezet met een waslijst aan nieuwe aanwinsten, dus de statistieken suggereren dat een verbetering ten opzichte van de derde plaats van vorig seizoen in de maak is. Daarentegen lijkt de rustige zomer van Arsenal – dat slechts twee spelers heeft toegevoegd – een voorbode van weer een frustrerende campagne voor de Gunners.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X