Moeten clubs in de buidel tasten voor een wereldspeler?
Moeten clubs in de buidel tasten voor een wereldspeler?

Moeten clubs in de buidel tasten voor een wereldspeler?

Aan het begin van de transferperiode brandt bij de clubs het geld in de zak. Hoe moeten ze het besteden? Daarover bestaan twee tegengestelde meningen.

De eerste is het geld er in één keer doorheen jagen voor een grote aankoop – Neymar’s recente verhuizing naar PSG is hiervan een extreem voorbeeld. De tweede is het budget spreiden over een aantal mindere goden. We hebben de transfers in de vijf grote Europese competities over de laatste 10 jaar geanalyseerd om te zien welke aanpak de beste resultaten oplevert.

Quickbets: Champions League Winnaar 2017/2018

REAL MADRID BARCELONA PSG Bekijk alle weddenschappen…

Een of twee grote aanwinsten maken een verschil…

Laten we eerst eens kijken naar de clubs die in hun divisie de duurste aankoop hebben gedaan in elk van de laatste 10 seizoenen. Vast staat dat een spraakmakende transfer gewoonlijk goed uitpakt: bijna twee derde van deze ‘big spenders’ eindigde in de top twee en bijna 90% haalde de top vier.

Wanneer we onze analyse verbreden, en kijken naar de 10 grootste transfers in elke competitie per seizoen, zien we dat clubs die meer dan één van dit soort aankopen hebben gedaan, een veel grotere kans maken om hun puntentotaal te verbeteren. Clubs zonder een enkele toptransfer deden het in slechts ongeveer een derde van de gevallen beter dan het vorige seizoen. Dit percentage stijgt gestaag met het aantal top 10 aankopen.

… vooral in de Champions League race

Voor clubs die een Champions League plaats verdedigen, is een passieve transferperiode geen veilige optie. Minder dan de helft van de clubs die op een Champions League plaats waren geëindigd, en er niet slaagden een van de top 10 aankopen in hun divisie te doen, wisten hun positie te behouden. Het blijkt dus een riskante strategie om de ruggengraat van je team niet te blijven versterken.

Topaankopen hebben meestal een positieve invloed

In de afgelopen tien jaar zijn er 18 spelers gekocht voor meer dan de helft van het totale transferbudget van een club – niet meegerekend de clubs die minder dan twee andere spelers aantrokken. En op vier na, hebben ze in hun eerste seizoen een positieve invloed gehad. Het meest recente voorbeeld is Sadio Mané, die goed was voor ruim de helft van Liverpool’s uitgaven in het afgelopen seizoen en de Reds heeft geholpen om 16 punten meer te behalen dan in de vorige campagne. En Dimitri Payet’s terugkeer naar Marseille, voor iets minder dan 60% van het totale transferbudget, leverde de Franse club 14 punten winst op.

Liverpool lijkt te hebben geleerd van de laatste keer dat ze veel geld hadden te besteden en hun poging om het budget te spreiden slecht afliep. In 2014/15 behaalden ze 22 punten minder dan het voorgaande seizoen, ondanks het feit dat ze met de opbrengst van Luis Suarez’s verkoop acht nieuwe spelers hadden gekocht voor een totaal van 127 miljoen pond. De duurste van deze aanwinsten – Adam Lallana – kwam voor slechts ongeveer een vijfde van dit bedrag. Een superster aantrekken om de vertrekkende Suarez te vervangen, was misschien een beter gebruik van de fondsen geweest dan een cohort goede maar niet grote nieuwkomers.

Hoewel er een grens is aan het aantal punten dat een enkele speler – hoe getalenteerd ook – voor zijn club kan winnen, kan een grote aankoop het hele team motiveren en de fans inspireren. PSG heeft een precedent voor Neymar: de komst van Ángel Di María voor het leeuwendeel van hun budget, twee seizoenen geleden, bracht de club 13 extra punten. Ze weten dus hoe belangrijk een intentieverklaring kan zijn.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X