BATE Borisov-Arsenal (Europa League)
BATE Borisov-Arsenal (Europa League)

Loting WK: analyse van de Qatar 2022-groepen

De loting van de groepsfase voor het WK voetbal in 2022 is nu afgerond en – op een paar teams na die in juni nog play-offs moeten spelen – weten we precies wie het tegen wie opneemt.

Om de impact ervan te beoordelen, hebben we de relatieve moeilijkheidsgraad van het schema van elk team in de Qatar 2022-groepsfase berekend met behulp van de huidige FIFA-wereldranglijstpunten van de drie tegenstanders.

Voor groepen waarvan de definitieve teams nog moet worden beslist via de play-offs, hebben we een naar waarschijnlijkheid gewogen gemiddelde gebruikt van de landen die het meeste kans maken om zich te plaatsen.

Wie heeft de beste – en slechtste – loting?

De 32 teams werden verdeeld in vier potten van acht op basis van hun plaats op de meest recente FIFA-ranglijst, met uitzondering van gastheer Qatar, die in Pot 1 werd opgenomen, ondanks dat ze op de 51e plaats van de wereld stonden. Eén team uit elke pot werd vervolgens getrokken in elk van de acht Qatar 2022-groepen.

Portugal deed het het beste van de acht best gerangschikte teams en kreeg 3 makkelijke tegenstanders toegewezen. Daarnaast heeft Engeland een lastige groep voor de boeg, die het 21e beste team ter wereld als hun zwakste tegenstander zou kunnen krijgen.

Hoe zwaar is de loting van het WK voor Canada?

Canada zal verheugd zijn zich te hebben gekwalificeerd voor hun eerste WK sinds 1986, maar ze hebben een zware taak voor de boeg. Door een moeilijke loting moeten ze het opnemen tegen teams die momenteel op de 2e, 16e en 24e plaats op de wereldranglijst staan.

Het is moeilijk te voorspellen hoe ze het zullen doen tegen hun Groep F-tegenstanders, aangezien hun enige ontmoeting tegen een van hen sinds de eeuwwisseling een vriendschappelijke 4-0 nederlaag tegen Marokko in 2016 was.

Ervan uitgaande dat Canada zich kwalificeert voor de knock-outfase, als tweede in Groep F, zal hun meest waarschijnlijke tegenstander in de 1/8e finales de Europese reus Spanje zijn; het sterkste team in Groep E.

Hoe zwaar is de loting van de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten hebben ook een zware loting gekregen, met hun twee bevestigde tegenstanders die momenteel 5e en 21e van de wereld zijn. Hun derde tegenstander – de winnaar van de UEFA-play-off – wordt in juni bevestigd en wordt gerangschikt tussen de 18e en 39e plaats.

Het grootste team in de groep van de VS is Engeland, dat ze sinds de eeuwwisseling vier keer hebben ontmoet; drie nederlagen en één gelijkspel. Het ander gegarandeerd lid van Groep B is Iran, dat in 2000 met 1-1 gelijkspeelde tegen de Amerikanen.

Als de Verenigde Staten zich kwalificeren voor de knock-outfase, is het waarschijnlijk de tweede plaats in de groep. Dan nemen ze het in de 1/8e finales waarschijnlijk op tegen Nederland.

Hoe zwaar is de loting van het WK voor Mexico?

Mexico had de meest aangename loting van de drie beste CONCACAF-landen tijdens het toernooi, met twee van hun tegenstanders die momenteel lager staan dan zij op de FIFA-ranglijst.

Hun sterkste tegenstander zal Argentinië zijn, die ze tot nu toe slechts één keer hebben verslagen in 12 competitieve ontmoetingen; een 1-0 overwinning in de Copa América 2004. Maar zeven van hun acht meest recente ontmoetingen hebben de Mexicanen wel kunnen scoren, dus er is ruimte voor optimisme.

Mexico zal naar verwachting Groep C als tweede eindigen en de knock-outfase bereiken. Als alles volgens plan verloopt, zal hun route naar de finale hierna wel een uitdaging zijn, met titelverdediger Frankrijk als hun meest waarschijnlijke tegenstander in de 1/8e finales.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X