De verschillende WK-groepen in Qatar 2022
Formule 1 omdat

De verschillende WK-groepen in Qatar 2022

Na de beoordeling van de loting kijken we nogmaals naar de acht groepen van het WK 2022 en kijken we naar de 32 landen die zich geplaatst hebben.

Dit omvat hoe ze zich hebben gekwalificeerd, hun recente uitslagen tegen andere teams en hun waarschijnlijke routes in het toernooi.

Hoe de landen zich kwalificeerden

Met uitzondering van gastland Qatar, moest elk land zich via een kwalificatieproces kwalificeren. Met slechts 10 teams in de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL, was dit een eenvoudige competitiestructuur die Brazilië en Argentinië domineerden, maar andere processen waren complexer.

De UEFA levert opnieuw de meeste teams, aangezien 10 van hun 13 vertegenwoordigers zich kwalificeerden als winnaars van een kwalificatiegroep. Vijf van hen hebben dit zelfs ongeslagen gedaan, waarbij Engeland het enige team is dat dit over een periode van 10 wedstrijden heeft gedaan. Daarnaast moesten 3 teams de finale winnen van een play-offsysteem.

Het parcours van de CONCACAF North vereist drie ronden en Canada kwam als verrassende winnaar naar voren, voor de traditionele krachtpatsers Mexico en de Verenigde Staten. Costa Rica, als vierde geplaatst, zal zich bij hen voegen na het winnen van een inter-Confederation play-off tegen Nieuw-Zeeland.

De Aziatische en Afrikaanse teams moesten ook drie rondes afwerken, met de eerste een groepsfase en de tweede een reeks play-offs met heen- en terugwedstrijden die voor veel drama zorgden. Liverpool-spitsen Mohamed Salah en Sadio Mane bevonden zich met name in tegengestelde teams voor een plaats in de finale. Mane van Senegal zette het winnende schot op doel om in de strafschoppenserie die de Egyptische tegenstander van zijn clubgenoot uitschakelde.

Head-to-head resultaten

Om een idee te krijgen van hoe elk van de 32 landen het zal doen, hebben we hun gecombineerde resultaten berekend ten opzichte van de andere 31 teams in het afgelopen decennium. Het vroeg geplaatste Brazilië leidt niet verrassend met een gemiddelde van 2,23 punten per wedstrijd, gevolgd door België met 1,98 en vervolgens Argentinië met 1,84.

Het team van de Verenigde Staten doet het redelijk goed in deze analyse met een gemiddelde van 1,59 punten over 64 wedstrijden; beter dan Mexico en Japan, en nauwelijks slechter dan Portugal, Europees kampioen in 2016.

Canada’s record van de afgelopen 10 jaar is iets minder indrukwekkend; vijfde slechtste zelfs, met 0,84 punten per wedstrijd en slechts vijf overwinningen op een mogelijke 25. Die vijf overwinningen zijn echter sinds 2019 geregistreerd en de sterren van het huidige team waren tien jaar geleden nog geen professionele voetballers, dus de snelle vooruitgang van het team kan zijn ware niveau maskeren.

De weg naar de finale

Ten slotte hebben we de meest waarschijnlijke route van elk team naar de finale uitgezet met behulp van een voorspellend model op basis van het laatste decennium aan internationale wedstrijden en hoe deze van invloed kunnen zijn op WK-groepen 2022.

Als Canada erin slaagt om uit Groep F te komen, zullen ze waarschijnlijk Spanje of Duitsland ontmoeten – de belangrijkste kanshebbers in groep E – in de 1/8e finales. In de kwartfinale zou hun meest waarschijnlijke tegenstander Brazilië zijn, terwijl Argentinië op hen zou wachten als ze zich zouden kwalificeren voor de halve finales.

De meest waarschijnlijke tegenstander van de VS in de 1/8e finales is momenteel Nederland, dat favoriet is in Groep A. In de kwartfinales zullen ze waarschijnlijk Argentinië ontmoeten, omdat de structuur van de loting hen weghoudt van de Brazilianen richting de halve finale.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X