Wie zijn de beste spelers van de Jupiler Pro League per regio ?
Wie zijn de beste spelers van de Jupiler Pro League per regio ?

Wie zijn de beste spelers van de Jupiler Pro League per regio ?

Wanneer we een discussie hebben over voetbalklassiekers en -rivaliteiten in voetbal, gaat het vaak niet verder dan een beetje opscheppen bij de naburige club. Echter wilden we weten welke spelers aanspraak konden maken op de titel van beste speler van elke Belgische regio.

Hiervoor hebben we ons land in verschillende regio’s verdeeld en hebben we alle spelers die geregeld in de Jupiler Pro League hebben gevoetbald over de laatste tien seizoenen op twee manieren ingedeeld. Ten eerste, hoeveel keer hun team gewonnen heeft wanneer ze opgenomen waren in het startelftal, en ten tweede hoe vaak ze de weg naar doel vonden.

Voor de statistieken hebben we een minimumaantal van 30 gestarte matchen in de Jupiler Pro League vastgelegd – wat redelijk is voor een titularis – en voor de lijst met de beste doelpuntenmakers hebben we geen rekening gehouden met de spelers die minder dan 10 goals hebben gescoord in deze competitie.

Voor beide ranglijsten hebben we geanalyseerd wie de drie beste spelers zijn in deze categorie. We hebben hierbij natuurlijk geen rekening gehouden met de club waarin ze nu spelen.

Om de statistieken te kunnen vergelijken hebben we de play-off matchen die op het einde van het seizoen plaatsvinden niet meegerekend.

Antwerpen

De provincie Antwerpen is één van de meest succesvolle regio’s van België als het om voetbal gaat. Niet minder dan vijf clubs uit de provincie maakten minstens een paar jaar deel uit van de Jupiler Pro League gedurende het laatste decennium: Antwerp, Beerschot, KV Mechelen, Lierse en Westerlo. Aleksandar Bjelica, die voor KV Mechelen speelde tijdens het seizoen 2016/2017, is de speler van de provincie die de meeste matchen gewonnen heeft wanneer hij in het basiselftal stond (48,5%).

Als we enkel naar de doelpunten kijken is het Frédéric Gounongbe die in deze ranglijst op kop komt te staan. Hij speelde voor Westerlo tussen 2014 en 2016. De speler die afkomstig is uit Benin verliet België daarna voor Engeland waar hij de kleuren van Cardiff heeft gedragen. Vandaag heeft hij geen professioneel contract meer.

Brussel

In Brussel is het eenvoudig. Er is slechts één Brusselse club die in de hoogste klasse heeft gespeeld over het laatste decennium, maar zeker niet de minste. Het is natuurlijk RSC Anderlecht, de Belgische club met het grootste palmares uit de geschiedenis. De Brusselse club won onder andere liefst 34 keer de Belgische titel. Dit is indrukwekkend als je weet dat zijn grootste concurrenten in deze ranglijst, Club Brugge en Union Sint-Gillis, respectievelijk 15 en 11 titels hebben bemachtigd.

Ex-aanvaller Tom De Sutter is degene die het vaakst een overwinning meemaakte: in 76,7% van de wedstrijden waaraan hij vanaf het eerste fluitsignaal deelnam. De Sutter en Massimo Bruno (73%) zijn trouwens de twee spelers die de beste scores halen in dit klassement als we alle regio’s samen bekijken.

Dieumerci Mbokani is de speler die het vaakst scoorde. Net onder hem vinden we een zekere Romelu Lukaku terug (die ondertussen een echte wereldspeler is geworden).

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen telt drie clubs op het hoogste niveau: AA Gent, Lokeren en Waasland-Beveren. De twee eerst vermelde clubs zijn erin geslaagd om jaar na jaar in eerste klasse te blijven terwijl Waasland-Beveren er later bij kwam: in het seizoen 2012/2013.

In het klassement met de beslissende spelers ligt de top 3 zeer dicht op elkaar. Mario Baric speelde voor AA Gent tussen 2010 en 2012 en staat op kop met 62,2% gewonnen wedstrijden. De drie spelers die we helemaal bovenaan terugvinden verdedigden allemaal dezelfde kleuren, want het gaat vervolgens om Laurent Depoitre (61,7%) en Bernd Thijs (61,1%).

Depoitre, die momenteel bij Huddersfield Town speelt (in de Engelse Premier League), is ook de meest productieve doelpuntenmaker in de regio.

Vlaams-Brabant

Er is slechts één club uit Vlaams-Brabant die we in eerste klasse zijn tegengekomen op tien jaar tijd. Het gaat om Oud-Heverlee Leuven. Aangezien de club geen enkele concurrent heeft in de provincie en het team niet bij de beste teams uit eerste klasse hoorde, zijn de statistieken van deze regio de zwakste.

Wim Raymaekers, de centrale verdediger die voor Leuven speelde tussen 2010 en 2014, is de speler die het hoogste percentage gewonnen matchen heeft (31,3%). Ebrahima Savaneh is degene die het vaakst scoorde.

Henegouwen

Henegouwen is de Waalse provincie met de meeste vertegenwoordigers in eerste klasse als we naar het laatste decennium kijken. Charleroi en Moeskroen horen nog steeds bij de 16 beste clubs van het land, in tegenstelling tot Bergen.

Neeskens Kebano (68 wedstrijden met Charleroi) is de meest beslissende speler terwijl Jérémy Perbet de speler is die het vaakst scoorde. Veel voetballiefhebbers zijn onder de indruk van zijn periode bij Bergen (2011-2013), waarin hij 58 doelpunten scoorde in 78 wedstrijden. Hij speelt nu bij rivaal Charleroi.

Luik

In de provincie Luik zijn er twee clubs die de laatste jaren op het hoogste niveau hebben gespeeld: Eupen en Standard Luik. Zoals verwacht vinden we enkel spelers van Standard terug in de top 3 van de twee geanalyseerde eigenschappen.

Imoh Ezekiel, de Nigeriaanse aanvaller, is de speler met het hoogste percentage overwinningen. Hij keerde verschillende keren terug naar Standard Luik en speelde later ook bij Anderlecht. Nu speelt de spits in een andere Belgische club: KV Kortrijk. De Portugees Orlando Sa (Standard) is de meest efficiënte doelpuntenmaker van de provincie. Vlak achter hem vinden we Rode Duivel Michy Batshuayi terug. Onze aanvaller speelt nu op uitleenbasis voor Valencia (hij wordt door Chelsea uitgeleend).

Limburg

Deze provincie telt twee clubs in eerste klasse: Sint-Truiden en Racing Genk.

Hier ook horen alle spelers uit de top 3 bij dezelfde club: Genk. Zoals we konden verwachten vinden we onze nationale doelman Thibaut Courtois op de eerste plaats in de ranglijst van de meest beslissende spelers terug. De Ceulaer en Dewaest komen vlak achter hem te staan.

De Griek Nikolaos Karelis is de meest efficiënte doelpuntenmaker (gemiddeld 0,62 goals voor elke 90 minuten speeltijd). Hij is naar zijn land teruggekeerd en speelt nu bij PAOK.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is de provincie die het grootste aantal topclubs telt. In het laatste decennium kwamen zes clubs in actie in eerste klasse: Cercle en Club Brugge, KV Kortrijk, KV Oostende, Roeselare en Zulte-Waregem.

Deze provincie maakt zeker indruk, want enkel Roeselare speelt niet meer op het hoogste niveau (maar in de Proximus League, de Belgische tweede klasse). Vijf clubs uit West-Vlaanderen spelen op dit moment in de Jupiler Pro League. Desalniettemin spelen al de spelers uit de bovenstaande ranglijst bij dezelfde club, Club Brugge.

De titelverdediger heeft inderdaad zeer beslissende spelers in zijn team gehad over de laatste tien jaar: Izquierdo, Rafaelov en Butelle zijn de spelers het beste scoren in dit klassement. Jelle Vossen was op zijn beurt de meest doeltreffende goalgetter. Hij is niet alleen de enige speler die nog steeds het truitje van Club Brugge draagt, maar ook de enige speler die we in de top 3 van twee verschillende regio’s terugvinden (hij is ook de 2de meest efficiënte doelpuntenmaker van de provincie Limburg). Indrukwekkend!

X