JPL: Welk team stond het vaakst op voorsprong?
JPL: Welk team stond het vaakst op voorsprong?

JPL: Welk team stond het vaakst op voorsprong?

Op het einde van het seizoen kijkt iedereen enkel naar de eindstand. Deze ranking reflecteert natuurlijk alleen wat de resultaten waren na 90 minuten speeltijd. We hebben daarom naar de statistieken gekeken om te zien welke teams het vaakst op voorsprong hebben gestaan. Zo kwamen we onder meer te weten welke ploegen misschien meer punten hadden verdiend, en omgekeerd.

Daarnaast hebben we ook de individuele stats geanalyseerd. Hierbij merkten we op dat sommige teams vaker winnen wanneer bepaalde spelers op het veld staan.

Hoe vaak stond elk team op voorsprong/achterstand?

Club Brugge is de ploeg die het vaakst op voorsprong stond dit seizoen. Gedurende bijna de helft (48,4%) van het totaal aantal speelminuten had blauw-zwart de match in handen. De statistieken van de Bruggelingen zijn best indrukwekkend, want tot nu toe stond het team maar gedurende 6,7% van de tijd op achterstand.

Antwerp haalt een mooie tweede plek in deze ranking. Tijdens 45,6% van de speelminuten stond stamnummer 1 op voorsprong. De officiële stand van de Jupiler Pro League wordt stipt nageleefd, want het is AA Gent die het podium afsluit (45,3%), net achter Antwerp.

Het onderste deel van de echte stand komt echter niet overeen met deze ranking. Eupen stond 11,6% van de tijd op voorsprong en staat hierdoor laatste in onze ranking. In de officiële stand zit Eupen wel drie rangen hoger, op de 13de plek.

Welke spelers waren geluksbrengers of brachten ongeluk?

Henrik Bjørdal is dé geluksbrenger in de Belgische eerste klasse dit seizoen. Met hem op het veld was Zulte-Waregem gedurende 41,2% van de tijd aan het winnen. Toen hij niet meespeelde was het een heel andere zaak, want Essevee stond in totaal slechts gedurende 29,6% van het totaal aantal speelminuten op voorsprong.

De Anderlecht-speler Kemar Roofe is tweede in deze ranking. Ook bij hem is het verschil indrukwekkend: Anderlecht stond dit seizoen maar gedurende 25,7% van de tijd op voorsprong. De statistiek van Roofe staat heel wat hoger, 36,1%.

Omid Ebrahimi (Eupen) en de Belgen Killian Sardella (Anderlecht) en Mats Rits (Club Brugge) vervolledigen de top 5.

Welke invloed hadden late doelpunten?

Als voetbalfan weet je waarschijnlijk ook dat de laatste minuten van een wedstrijd van cruciaal belang kunnen zijn. We wilden daarom ontdekken welke ploegen dit seizoen het best presteerden na de 90ste minuut.

Standard Luik is ongetwijfeld de nummer 1 als het hierop aankomt, want de toegevoegde tijd heeft de ploeg maar liefst 10 punten opgeleverd!

Genk en Zulte-Waregem staan net achter de Luikenaars. Ze waren wel helemaal niet even indrukwekkend als de Rouches. De laatste momenten van de wedstrijden leverde hen in totaal allebei 3 punten op.

De grootste verliezers in deze extra-time ranking zijn KV Kortrijk, AA Gent, Waasland-Beveren en Moeskroen (allemaal -3 punten).

Welke spelers zijn gespecialiseerd in late doelpunten?

Gent-speler Laurent Depoitre mag zich de beste noemen als het aankomt op late goals. De Belg scoorde er maar liefst 7 in 47 verschijningen sinds het seizoen 2014/2015, wat neerkomt op een gemiddelde van 6,7 optredens per doelpunt.

Zijn ploegmaat bij de Buffalo’s Jonathan David staat hier op de tweede plek. Hij had 7,3 gemiddelde optredens nodig om een laat doelpunt te scoren.

Jeremy Perbet (Charleroi), Paul-Jose M’Poku (Standard) en Jelle Vossen (Club Brugge) vervolledigen de top 5.

X