Formule 1 omdat
Formule 1 omdat

Moto GP regels

Hier legt Keith Huewen de basisregels van Moto GP uit en geeft antwoord op veelgestelde vragen. Zijn deskundige uitleg over specifieke aspecten van Moto GP racing kun je vinden op onze pagina’s:

Moto GP kwalificatie en training

Moto GP motoren en banden

Moto GP circuits en kalender

Moto GP puntensysteem en racers

Moto GP veiligheid en straffen

 

Veelgestelde Moto GP vragen beantwoord door Keith Huewen

Wat is de Moto GP?

“Het is de topklasse in motorracen – de Formule Een van motorsport.”

Waar werd de eerste Grand Prix gehouden?

“De eerste Grand Prix was op het Eiland Man in 1949. De hoogste categorie was toen de 500cc klasse.”

Wacht even- 500cc klasse? Hadden we het niet over Moto GP?

“Sinds 2002 is de 500cc klasse vervangen door de Moto GP. De laatste winnaar van de 500cc was niemand minder dan Valentino Rossi.”

Wanneer begint het Moto GP seizoen?

“Meestal in maart. Het kan in de toekomst veranderen, als ze proberen om een paar Grand Prix’s aan het seizoen toe te voegen.”

Waar begint het Moto GP seizoen?

“In Qatar, en dat is zo sinds 2007.”

Hoeveel weegt een Moto GP motorfiets?

“157 kilogram is het minimum gewicht. Als je lichter bent, breek je de regels en word je onmiddellijk gediskwalificeerd.”

Hoeveel Moto GP circuits zijn er?

“18 in 2017. Ik vermoed dat het er 20 zullen zijn in een paar jaar tijd.”

Is elk Moto GP circuit anders?

“Ja. We hebben een geweldige combinatie van circuits in de Moto GP en geen enkel is saai. Soms gebruiken we andere delen van het circuit dan de Formule Een – daar houden ze van chicanes, maar wij hebben er een hekel aan.”

Hoeveel rondjes telt een typische Moto GP race?

“Dat is lastig te beantwoorden. Het hangt af van de lengte van de baan. De raceafstand is minimaal 95 km (59 mijl) en maximaal 130 km (81 mijl) per wedstrijd.”

Hoe werkt de Moto GP kwalificatie?

“Je hebt de vrije trainingen en twee kwalificatiesessies. De rijders die in de eerste drie vrije trainingen de snelste tien rondetijden neerzetten, kwalificeren zich voor Q2, de belangrijkste kwalificatiesessie. Q2 beslist over de eerste vier rijen aan de start. De coureurs met de 11e tot de 23e trainingstijd vechten in Q2 om de plaatsen vanaf de vijfde rij. De twee snelste rijders uit Q1 mogen meedoen aan de Q2 kwalificatie. 12 mannen strijden dus om de voorste vier rijen van de startopstelling. Op elke rij starten drie rijders.”

Algemene Moto GP regels

Wat zijn de regels van de FIM Moto GP?

“Het reglement is prachtig in de Moto GP, niet zo ingewikkeld als in de F1 Om het simpel te zeggen: een Moto GP fiets is een prototype, op dit moment 1.000 cc. Alle deelnemers gebruiken een universeel softwarepakket, de ECU (Electronic Control Unit). De organisatoren van de sport zijn erin geslaagd om deze universele software op te dringen aan de fabrikanten. Hij is lang niet zo complex als in het verleden.”

“De belangrijkste regels in de Moto GP zijn: viercilinder motoren, zes versnellingen, loodvrije benzine – dat zijn de parameters waarbinnen moet worden gewerkt volgens de regels van de FIM.”

Wat zijn de voorschriften met betrekking tot Moto GP motoren?

“We hebben een boring en slag minimum en maximum – turbo’s zijn niet toegestaan. Het minimum gewicht van een Moto GP motorfiets is 157kg, zonder de rijder. Dus niet zoals in de Formule Een, waar wde auto en de coureur samen worden gewogen. Vreemd genoeg telt in de Moto2 en Moto3 klasse het gewicht van de rijder wel mee. De Moto GP heeft ook een tankinhoud limiet van 22 liter, simpelweg omdat de hoeveelheid benzine de motorkracht beperkt: meer power verbruikt meer brandstof.”

Welke veranderingen zijn er in de Moto GP in 2017?

“Het draait allemaal om de aërodynamica in 2017. Er zijn geen externe vleugels, die zijn verboden. Grotere kuipen met ingebouwde vleugels zijn de nieuwe trend.”

Moto GP wedden

Moto GP is niet alleen een uiterst spannende sport om naar te kijken, maar ook om op te wedden. Fans kunnen kiezen uit een aantal wedmogelijkheden, zowel op het kampioenschap en de individuele Grand Prix races.

Ga naar onze Moto GP weddenschappen

Wedregels

Net als de Moto GP en elke andere sport, kent wedden zijn regels, opgesteld voor maximaal speelplezier en fair play. Hier kun je zien hoe we wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedregels

Alle sportweddenschappen

X