Formule 1 stand
Formule 1 stand

Moto GP puntensysteem en rijders

Hier praat Keith Huewen over het puntesysteem en de rijders in de Moto GP. Zijn deskundige uitleg over specifieke aspecten van Moto GP racing kun je vinden op onze pagina’s:

Moto GP basisregels en veelgestelde vragen

Moto GP kwalificatie en training

Moto GP motoren en banden

Moto GP circuits en kalender

Moto GP veiligheid en straffen

 

Moto GP puntensysteem

Hoe werkt het Moto GP puntensysteem?

“De top 15 racers krijgen punten. Van 25 punten voor de eerste tot, tot 1 punt voor de 15e. Er zijn geen bonuspunten en alle behaalde punten worden opgeteld voor je positie in het kampioenschap. Na elke race wordt de stand opgemaakt. De fabrikanten krijgen ook punten. Daar hoor je commentatoren zelden over, maar ook het constructeurs kampioenschap is belangrijk “.

Hoe werkt de Moto GP leader board?

“Heel simpel: de rijder die het eerst over de finish komt krijgt de meeste punten. Elk punt telt. Wanneer je in de top 15 finisht, behaal je punten. De man met de meeste punten wint het kampioenschap aan het eind van het jaar.”

Moto GP rijders

Waarom zijn Britse rijders niet in de race voor de titel in Moto GP? Cal Crutchlow won twee races, maar de Britten presteren onder de maat. Is het een gebrek aan talent?

“Het draait allemaal om de voorbereiding. Rijders worden steeds jonger. In het Spaanse systeem breken ze op jonge leeftijd door. Ze hebben de circuits en ze hebben het weer mee. Het werkt allemaal samen. Er zijn twee redenen waarom onze jongens het niet even goed doen. Ze beginnen later en er is een duidelijk gebrek aan sponsoring in het Verenigd Koninkrijk. Je noemde Cal Crutchlow, hij is een goed voorbeeld. Met zijn 30 jaar of daaromtrent is hij een laatbloeier. Tot 2018, wanneer een nieuwe Britse Talent Cup serie wordt gelanceerd, bevordert het Britse systeem niet echt de Moto GP. Het leunt veel meer in de richting van de World Superbike en racen op productiemotoren.”

“De grote Carl Fogarty heeft nooit een reële kans op een Grand Prix motor gekregen, maar hij was jarenlang de beste van de wereld op een Superbike. Het is allemaal goed en wel om een jongen op een Grand Prix fiets te zetten, maar je moet hem de tijd en de technische hulp geven om vooruit te komen. Grand Prix was altijd al heel technisch, maar nu is het absoluut ruimtevaarttechnologie. Alles is splinternieuw en daarom hebben we geen aanvoerlijn van rijders voor de Moto GP. Maar Dorna heeft nu in Londen de Britse Talent Cup gelanceerd en ondersteunt een onafhankelijke Brits Talent Team in de Moto3 GP. Dit is geweldig voor het kweken van jong Britse talent. Op dit moment heeft het Verenigd Koninkrijk vier Moto GP rijders, maar slechts één in elk van de opstapklassen Moto2 en Moto3. De jonge Schot Rory Skinner is een opwindend talent. Hij is pas 15, hij is in Spanje geweest en een grote belofte voor de toekomst.”

Is Valentino Rossi te oud om op zijn 10e titel te behalen?

“Op 38-jarige leeftijd begint de tijd hem in te halen. Helaas, het gaat een enorm zware strijd voor hem worden. Maverick Vinales en Mark Marquez zijn de jongens om te verslaan. Ze zijn supersterren. Rossi zal de boeken ingaan als de grootste aller tijden. Hij zal een aantal races te winnen dit jaar, maar niet zijn 10e titel, als je het mij vraagt.”

Denk je dat het Rossi zal helpen dat Jorge Lorenzo is overgestapt naar Ducati?

“Dat is een goeie. Hoewel ze dingen uit het verleden hebben bijgelegd, is het in feite maar een dun vernisje. Ik denk dat het uiteindelijk ieder voor zich zal zijn. Weinig kans dat Jorge Valentino Rossi zal helpen. Dat gaat gewoon niet gebeuren, hij is zijn eigen man.”

Is Guy Martin zo goed als mensen denken of is het zelfpromotie?

“Hij is een goede motorrijder, maar hij is nog beter in PR. Hij is eerder een televisiester dan een motorrijder. Ik vind hem een beetje gekunsteld overkomen. Ik ken Guy niet persoonlijk, dat zeg ik er bij, maar teruggaan naar de TT is een groot risico. Ik hoop dat hij er ongedeerd uit tevoorschijn komt en op een gracieuze manier afscheid neemt van het racen.”

Terugkomend op de TT, denk je niet dat hij die kan winnen?

“Ik denk niet dat hij onder normale omstandigheden kan winnen. Michael Dunlop gaat erg snel en er is een nieuwe lichting TT rijders. In de TT spelen mee variabelen mee dan in enige ander race, dus het valt onmogelijk te zeggen of Guy al of niet kan winnen. Ik denk niet dat John McGuinness zijn grootste bedreiging vormt, eerder het TT-circuit.”

Waarom krijgen de Britse motorracers geen erkenning van competities, zoals de BBC Sports Personality of the Year Award?

“Dat is vervelend, nietwaar? Ieder jaar hebben horen we hetzelfde discussie onder de Moto GP fans en experts. De kern van de zaak is dat we nog steeds tot op zekere hoogte een minderheidsport zijn. Ik begrijp niet waarom we niet meer ruimte krijgen in de media. We hebben zo veel grote evenementen en rijders en een enorme aanhang op tv. Er gaat heel veel geld om in de sport, met echt grote wedstrijden, maar we lijken geen aandacht te genereren. Maar maakt dat nou echt iets uit? Ik persoonlijk hou niet van dat soort persoonlijke prijzen. Wat heeft persoonlijkheid ermee te maken?”

Denk je dat we ooit Lewis Hamilton op een racemotor zullen zien? Zo ja, hoe denk je dat hij zou doen?

“Ik denk dat we hem op een motorfiets zullen zien. Michael Schumacher was absoluut snel op een motor. De overleden Colin McRae was de snelste autocoureur die ik op een motorfiets heb gezien. Lewis heeft er al een klein beetje aan geroken en ik kan me voorstellen dat hij het gaat doen. We zijn allemaal onder de indruk van Formule Een coureurs, maar je hoeft alleen maar naar het gezicht van Mark Webber te kijken, toen hij de TT bezocht en een motorfiets met 200 mijl per uur op minder dan een meter langs suisde, om te begrijpen hoezeer de sport door andere disciplines wordt gerespecteerd. Ik kan Lewis Hamilton op een fiets zien. Hoe snel hij zal zijn, zal afhangen van wat er op dat moment in zijn hoofd omgaat.”

Moto GP wedden

Moto GP is niet alleen een uiterst spannende sport om naar te kijken, maar ook om op te wedden. Fans kunnen kiezen uit een aantal wedmogelijkheden, zowel op het kampioenschap en de individuele Grand Prix races.

Ga naar onze Moto GP weddenschappen

Wedregels

Net als de Moto GP en elke andere sport, kent wedden zijn regels, opgesteld voor maximaal speelplezier en fair play. Hier kun je zien hoe we wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedregels

Alle sportweddenschappen

X