10 jaar Play-off 1: wat hebben we geleerd?
10 jaar Play-off 1: wat hebben we geleerd?

10 jaar Play-off 1: wat hebben we geleerd?

De competieformule met play-offs werd vorig seizoen voor de tiende keer georganiseerd, een goede reden voor ons om de data te gaan analyseren en te onderzoeken hoe de verschillende teams het doen sinds de invoering van dit systeem. We gingen op zoek naar welke clubs de meeste doelpunten maakten, de meeste doelpunten binnenkregen en welke clubs het beste doelsaldo behaalden.

De meeste doelpunten

In de reguliere competitie is het Club Brugge dat gemiddeld de meeste doelpunten per wedstrijd maakte in de laatste tien jaar. Op Jan Breydel werden maar liefst 2,03 doelpunten gescoord per wedstrijd. Anderlecht (1,94) en verrassend genoeg AA Gent (1,66) vervolledigen de top drie.

Ook in Play-off 1 staat Club Brugge op plaats nummer één met een gemiddelde van 1,71 doelpunten per wedstrijd. Standard Luik staat met 1,59 doelpunten op de tweede plaats, Genk en Anderlecht delen de derde plaats met een ratio van 1,54 per wedstrijd in Play-off 1.

De meeste tegendoelpunten

In de reguliere competitie kreeg Roeselaere gemiddeld het meeste doelpunten tegen in 1A. Het team kreeg in 28 wedstrijden in de Jupiler Pro League 58 doelpunten tegen. Het is dan ook geen verrassing dat de West-Vlamingen met een ratio van 2,07 tegendoelpunten per wedstrijd na één seizoen terug naar de tweede divisie degradeerden. Eupen staat op de tweede plaats met een ratio van 1,90 en Westerlo staat op de derde plaats met een ratio van 1,80.

In Play-off 1 zijn het natuurlijk de “kleintjes” die de meete tegendoelpunten binnenkregen. Lokeren staat op plaats 1 met een ratio van 2,20. Zulte-Waregem (2,04) en KV Kortrijk (1,83) vervolledigen de top-3. Verrassend genoeg is het Sint-Truiden die het minste doelpunten binnenkreeg, de Limburgers namen één keer deel aan Play-off 1 en kregen toen slechts 10 doelpunten tegen. STVV doet zo beter dan Anderlecht (1,19) en Club Brugge (1,22).

Doelsaldo

Voor het meest aanvallende voetbal moest je de laatste tien jaar bij Anderlecht zijn, de Brusselaars scoorden 289 doelpunten meer dan ze er binnnenkregen. Club Brugge staat op plek twee met 286 doelpunten en AA Gent staat op plek drie met 151 doelpunten. Er zijn in de reguliere competitie slechts acht clubs waar meer doelpunten te zien waren dan tegendoelpunten.

Als we Play-off 1 bekijken dan staat Club Brugge aan de leiding met een doelsaldo van +49. Anderlecht (+35) en Standard Luik (+22) nemen plaats twee en drie in. In Play-off 1 zijn er maar vier teams die een positief doelsaldo hebben, naast de top-3 werden ook in Genk (+12) meer doelpunten gescoord dan er tegendoelpunten werden binnengekregen.

X