Gareth Bale
Gareth Bale

Welke Belgische voetbalclubs geven jongeren een kans?

Kompany werd bij Anderlecht teruggehaald en moet samen met Samir Nasri een voorbeeld vormen voor de jongeren uit de Purple Talents Project. Jonge spelers zoals Jérémy Doku en Thierry Lutonda moeten dit seizoen klaargestoomd worden voor het grote werk in de eerste ploeg van Anderlecht. Wij vroegen ons echter af welke Belgische clubs de meeste kansen geven aan jonge aanstormende talenten. Wij onderzochten de data en gingen op zoek naar welke clubs de beste locatie zijn voor jonge spelers.

Welke club geeft jonge spelers de meeste kansen?

Standard Luik is het team dat de laatste 10 jaar de meeste tieners liet debuteren in de Belgische eerste klasse. In totaal maakten maar liefst 40 spelers hun debuut bij de Luikenaars. We denken bijvoorbeeld aan spelers zoals Michy Batshuayi en Dino Arslanagić die beide hun eerste wedstrijd voor Standard speelden als tiener.

Ook Anderlecht geeft heel wat kansen aan hun jonge talenten, 34 spelers maakten als tiener hun debuut bij Paars-Wit. 6 spelers zouden ook 100 of meer wedstrijden voor de eerste ploeg van Anderlecht spelen. Dennis Praet speelde bijvoorbeeld 139 wedstrijden bij de hoofdmacht van Anderlecht en ook Tielemans zou de kaap van 100 wedstrijden halen, hij speelde in totaal 102 matchen met het eerste team van Anderlecht.

Welk team haalt het meeste uit spelers uit 1B

Waasland-Beveren is dé club in 1A waar jonge spelers uit de tweede klasse hun kans krijgen. Mechelen en Charleroi nemen plek twee en drie in. Bij teams uit de G5 kregen jonge spelers uit 1B alleen bij Genk en Standard Luik een kans. Het is natuurlijk normaal dat spelers uit de tweede klasse vooral bij “kleinere” teams uit de eerste klasse terechtkomen.

Welke 1B clubs leveren het meeste talent?

Roeselare levert de meeste spelers aan 1A, gevolgd door Bergen en Lommel United. Bij Roeselare denken we bijvoorbeeld aan Sébastien Dewaest die tussen 2011 en 2013 bij de West-Vlamingen speelde tot hij door Charleroi werd overgenomen. De centrale verdediger speelde vorig seizoen kampioen met Genk en is dit seizoen de nieuwbakken kapitein bij de Smurfen.

Bij Lommel United is Hans Vanaken waarschijnlijk de bekendste naam onder de ex-spelers. De boomlange middenvelder speelde tussen 2013 en 2015 bij Lommel voor hij de overstap naar Sporting Lokeren zou maken. De tweevoudige Rode Duivel is momenteel de draaischijf bij Club Brugge en werd in 2018 verkozen tot Profvoetballer van het Jaar en won in datzelfde jaar ook de Gouden Schoen.

X