Formule 1 omdat
Formule 1 omdat

Welke clubs zullen de meeste spelers verliezen tijdens de Africa Cup of Nations?

De Africa Cup of Nations 2021 begint op 9 januari in Kameroen, met de finale bijna een maand later op 6 februari.

Met Afrikaanse spelers die sleutelrollen vervullen bij veel Europese topclubs, waarvan de binnenlandse competities tijdens het toernooi zullen worden voortgezet, zullen sommige afwezigheden duidelijk voelbaar zijn.

Om te bepalen welke campagnes van clubs het zwaarst worden verstoord, hebben we de competitieminuten en doelpunten die dit seizoen tot nu toe zijn gemaakt door spelers die één van de 24 landen vertegenwoordigen die naar AFCON 2021 gaan, bij elkaar opgeteld.

Omdat de selecties voor de competitie nog moeten worden bekendgemaakt, hebben we alle spelers opgenomen die sinds 2020 in een WK-kwalificatiewedstrijd hebben gespeeld.

Het totaal aantal spelers zal tussen nu en januari verder groeien, maar ze geven ons nu al een goed beeld van welke managers hun opstelling in het nieuwe jaar zullen moeten wijzigen.

Premier League

We beginnen in Engeland, waar de meest opvallende afwezigen twee van Liverpool’s voorste drie van wereldklasse zijn. De vraag is of Liverpool dit jaar kampioen kan worden als het lange tijd Mohamed Salah en Sadio Mane zal moeten missen.

Als we kijken naar ploegen die lager gerangschikt staan, valt het op dat Claudio Ranieri een moeilijke taak krijgt om Watford van de degradatie uit de Premier League te behouden terwijl in januari vijf van zijn spelers de kern zullen verlaten voor de Afrika Cup.

De invloed van Senegal-vleugelspeler Ismaila Sarr vooraan zal bijzonder moeilijk op te vangen zijn.

Daarnaast zal de goede flow van Crystal Palace onder Patrick Vieira zeker worden verstoord als Ivoorkust een goed toernooi heeft, met Wilfried Zaha in hun team.

La Liga

In Spanje zal Sevilla het moeten stellen zonder de goals van Youssef En-Nesyri en de reddingen van zijn Marokkaanse teamgenoot Yassine Bonou, hun eerste keus doelman.

Het pas gepromoveerde Mallorca heeft tot nu toe de degradatiestrijd kunnen vermijden, maar door de afwezigheid van de Ghanese Iddrisu Baba – die een vaste waarde op het middenveld is – zou het degradatiespook plots kunnen verschijnen op het eiland.

Serie A

Napoli was dit seizoen verreweg het meest afhankelijk van Afrikaans talent in de Serie A, waarbij de Senegalese centrale verdediger Kalilou Koulibaly bijzonder moeilijk te vervangen zal zijn.

Hogerop op het veld staat Andre-Franck Zambo Anguissa uit Kameroen en voor hem staat hun nummer 9 Victor Osimhen, wiens doelpunten zullen worden gemist als hij wordt geselecteerd voor Nigeria.

Het middenveld van AC Milan zal er ook minder geweldig uitzien zonder hun rijzende Ivoriaanse ster Franck Kessie op het middenveld.

Bundesliga

De doelpunten van Taiwo Awoniyi hebben Union Berlin dit seizoen competitief gehouden in de Duitse eerste klasse en een oproep voor Nigeria zou kunnen betekenen dat ze het moeilijk gaan krijgen.

Daarnaast hebben Leverkusen en Hoffenheim elk meer dan 1.000 competitieminuten gegeven aan Afrikaanse spelers die in januari waarschijnlijk niet beschikbaar zullen zijn voor het team.

Het centrum van de verdediging van Leverkusen zal er heel anders uitzien zonder Odilon Kossounou uit Ivoorkust of Edmond Tapsoba van Burkina Faso, wanneer ze naar de Afrika Cup trekken.

Ligue 1

De Franse competitie zal het zwaarst worden getroffen door Afrikaanse afwezigheid, waarbij Metz mogelijk bijna een hele basisopstelling aan spelers zal verliezen.

Kapitein Dylan Bronn van Tunesië zal een van de moeilijkst te vervangen spelers zijn. Saint-Etienne verkeert momenteel in degradatieproblemen en het verlies van topscorer Wahbi Khazri – een andere Tunesische ster – zal de strijd tegen de degradatie alleen maar moeilijker maken.

Eredivisie

We zijn dit seizoen getuige van een heel spannende titelrace in Nederland en de vraag is hoe de afwezigheid van Ivoriaan Sebastian Haller een impact zal hebben op de prestaties van Ajax Amsterdam.

Haller heeft zijn carrière nieuw leven ingeblazen en bij Ajax en scoort hij regelmatig in zowel de Eredivisie als de Champions League.

Aan de andere kant van het klassement zou Sparta kunnen afglijden naar degradatiegevaar zonder hun jonge Nigeriaanse doelman Maduka Okoye.

Jupiler Pro League

Charleroi doet het dit seizoen opnieuw uitstekend na een minder seizoen. De Carolo’s kunnen het tijdens de winter echter moeilijk gaan krijgen als Burkina Faso ver raakt op de Afrika Cup.

Doelman Herve Koffi is de eerste keus voor zowel club als land, terwijl de jonge Algerijnse middenvelder Adem Zorgane onlangs doorbrak in het eerste team van Charleroi.

Als we kijken naar het oosten van het land dan zien we dat Paul Onuachu, topscorer vorig jaar, ongelofelijk belangrijk is voor het team van John van den Brom. De Genkenaars zijn niet in vorm en dit kan alleen maar erger worden zonder hun boomlange spits.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X