Standard Luik - Antwerp (Jupiler Pro League)
Japan - Oezbekistan (AFC Asian Cup)

De beste Play-off 1 teams aller tijden


Op 29 maart 2019 was het zover, de Play-offs in de Jupiler Pro League gingen opnieuw van start. De tiende editie van Play-off 1 werd afgetrapt in Luik, waar Standard het thuis opnam tegen Antwerp. The Great Old is in het seizoen 2018/19 het “kleintje” onder de top-6 teams.

Dat alle vijf Belgische topteams zich kwalificeren is echter geen evidentie. Van de tien keer dat de Play-offs werden georganiseerd is het nog maar de vierde keer dat de G5 voltallig aanwezig is in PO1. In de overige zes edities konden twee “kleinere” ploegen zich telkens bij de top-6 scharen.

We wilden daarom de statistieken gaan inkijken om te zien welke ploegen de meeste punten verzamelden sinds de invoering van de Play-offs in (1) de reguliere competitie, (2) Play-off 1 en (3) de reguliere competitie en Play-off 1 opgeteld. We hebben dus rekening gehouden met de laatste negen edities van het Belgisch kampioenschap.

Welke teams presteren het best in de reguliere competitie?

In het totaal werden er 268 wedstrijden gespeeld per team. Het weze daarom een duidelijk nadeel voor de ploegen die één of meerdere jaren in de tweede klasse hebben doorgebracht, aangezien deze teams minder punten hebben kunnen verzamelen. Normaal zouden dit in totaal 270 wedstrijden moeten zijn geweest, maar in het seizoen 2009/10 ging Moeskroen failliet en de wedstrijden gespeeld tegen de Henegouwenaars telden uiteindelijk niet mee in de eindafrekening.

Uit de verzamelde gegevens kunnen we alvast afleiden dat Anderlecht de meeste punten pakte in de reguliere competitie. De Brusselaars staan op plaats één met 553 punten. Club Brugge heeft 14 punten minder en is tweede in de rangschikking met 539 punten. AA Gent (457 punten), Standard (436 punten) en Genk (433) vervolledigen de top 5. Zulte-Waregem is het eerste team dat niet uit de G5 komt en staat met 385 punten trots op plek 6 in de rangschikking. Essevee kon zich op deze manier maar liefst vijf keer plaatsen voor Play-off 1.

Welke teams presteren het best in Play-off 1?

Anderlecht en Club Brugge zijn de enige twee teams die zich elk seizoen voor Play-off 1 hebben kunnen kwalificeren. Het is daarom geen verrassing dat de twee ploegen de eerste twee plaatsen innemen. Anderlecht staat ook in Play-off 1 aan de leiding met 159 punten en Club Brugge staat op plek twee in de rangschikking met 145 punten.

Standard Luik (101 punten) doet het telkens heel goed in Play-off 1 en staat dus op plaats 3 in deze ranking. Gent (94 punten) is vierde en Genk (90 punten) staat op de vijfde plaats. Zulte-Waregem kon zich als “kleine ploeg” vijf keer plaatsen voor PO1 en verzamelde in totaal 47 punten, het meeste van alle “kleintjes”, en staat zo op plek 6.

Welke teams presteren het best als de punten worden opgeteld?

Ook hier staat Anderlecht (712 punten) op plaats één in de rangschikking en neemt Club Brugge de tweede plaats in met 684 punten. Wanneer de punten worden opgeteld komt Genk (580 punten) op plaats drie te staan alhoewel de Limburgers in de reguliere competitie pas op de vijfde plaats staan. AA Gent (575 punten) is vierde en Standard Luik (569 punten) is pas vijfde. Ook hier staat Zulte-Waregem (479 punten) op plaats zes en is Essevee dus de grootste “kleine” club van de Jupiler Pro League.

KV Kortrijk is de zevende beste club in België met 465 punten. Sporting Lokeren degradeerde dit seizoen naar de tweede klasse, maar door drie deelnames aan Play-off 1 staat de degradant wel op plaats acht wanneer de punten uit de reguliere competitie en PO1 worden opgeteld. De Waaslanders verzamelden in totaal 443 punten.

Conclusie

Anderlecht blijft de grootste club van België, maar Club Brugge hijgt in de nek. Zeker als Club Brugge het dit seizoen goed blijft doen in Play-off 1 kan het nog spannend worden vanboven in de rangschikking, en kan Anderlecht mogelijk van de troon worden gestoten.

In de reguliere competitie is AA Gent het derde sterkste team maar in de Play-offs is het Standard Luik die de derde stek inneemt. Wanneer de punten van de reguliere competitie en Play-off 1 worden samengeteld is het echter Racing Genk dat op plaats drie komt te staan. Gent, Standard en Genk kunnen zich dus alle drie ‘de derde grootste club van het land’ noemen, afhankelijk welke cijfers hiervoor worden gebruikt.

AA Gent doet het historisch gezien niet goed in Play-off 1. Het mistte de nacompetitie slechts twee keer, maar is toch pas het vierde best-presterende team. Standard Luik kon zich drie keer niet kwalificeren voor Play-off 1 maar is wel het derde best presterende team. Ook Genk kon zich drie keer niet plaatsen voor PO1 maar staat toch op plaats drie wanneer de punten van de reguliere competitie en Play-off 1 worden opgeteld.

Van de kleintjes kon Zulte-Waregem zich vijf keer kwalificeren. KV Kortrijk, Lokeren en Charleroi konden zich drie keer plaatsen. KV Oostende was er twee keer bij en Sint-Truiden kon zich na het invoeren van het Play-off systeem één keer bij de eerste zes scharen.

Zulte-Waregem mag zich dus trots ‘de kampioen van de kleintjes’ noemen en de buren uit Kortrijk zijn de vice-kampioen. Lokeren heeft getoond dat het een meerwaarde is in eerste klasse en moet dus zo snel mogelijk proberen om terug te promoveren.

X