De meest opwinnende voetbalstadion | bwin infographic

De meest opwindende voetbalstadions

Het spannende 2-2 gelijkspel van Paaszondag tussen Liverpool en Arsenal zorgde ervoor dat Anfield opnieuw zijn naam eer aan deed als een van de meest intimiderende plaatsen om te bezoeken in het wereldvoetbal.

Na de wedstrijd waren de analisten er snel bij om de clash van Granit Xhaka met Trent Alexander-Arnold – toen Arsenal met 2-0 leidde – als het keerpunt te noemen, puur vanwege het effect dat het had op de tribunes.

Het klopt, Liverpool scoorde 90 seconden later en maakte in de tweede helft gelijk in een van de meest opwindende stadions van het voetbal.

Om de beste plekken te vinden om een wedstrijd te bekijken als thuisfan, uitsupporter of neutrale speler, hebben we elke wedstrijd geanalyseerd die tot dusver dit seizoen in de vijf grote Europese competities is gespeeld.

Wie heeft de beste en slechtste thuisrecords?

Enigszins verrassend heeft Lens het sterkste thuisrecord van alle teams in de Europese topcompetities in 2022-23, voor Manchester City, Dortmund, Barcelona en Arsenal.

De Ligue 1-ploeg beleeft een geweldige campagne en staat tweede in het klassement achter PSG, na 13 van hun 15 wedstrijden in Stade Bollaert-Delelis te hebben gewonnen. Het fort van Lens biedt plaats aan 38.000 mensen, wat meer is dan de geschatte bevolking van de stad.

meest opwindende stadions

Stadi Giovanni Zini en Luigi Ferraris waren de gemakkelijkste plaatsen voor uitteams om dit seizoen te bezoeken, met thuisteams Cremonese en Sampdoria die elk een eenzame overwinning behaalden in 29 wedstrijden samen.

Beide teams lijken daardoor voorbestemd voor degradatie, met Cremonese momenteel 19e en Sampdoria 20e in de Serie A.

Wie is het meest afhankelijk van zijn thuisvorm?

De Spaanse clubs Almeria en Valencia flirten allebei met de degradatie, maar hun thuissupporters zijn vastbesloten om hen uit de problemen te houden.

Almeria heeft acht van hun 15 wedstrijden in het Power Horse Stadium gewonnen, vergeleken met geen van de 13 uitwedstrijden, terwijl Valencia zes overwinningen heeft behaald in Mestalla en slechts één buitenshuis.

In de Premier League was Nottingham Forest een stuk beter thuis dan buitenshuis, met 21 van hun 27 punten die tot nu toe uit thuiswedstrijden kwamen.

Liverpool en West Ham zijn de enige andere Engelse topclubs die minstens 70 procent van hun punten op eigen terrein hebben gewonnen.

In welke stadions worden de meeste doelpunten gemaakt?

Fans van Manchester City hebben het meeste waar voor hun geld gekregen wat betreft doelpunten, met 61 doelpunten in 14 competitiewedstrijden in het Etihad Stadium.

City heeft dit seizoen in eigen huis zelfs al zeven keer of meer gescoord, het hoogste aantal van alle teams in de vijf grote competities van Europa.

Ondertussen zou een neutrale supporter die op zoek is naar een hoog scorende wedstrijd naar Duitsland moeten gaan – vijf van de top tien voetbalvelden met de meeste doelpunten in 2022/23 komen van Bundesliga-clubs.

Ondanks de worstelingen van Sampdoria thuis in de laatste campagne, zou iedereen die in Stadio Luigi Ferraris aanwezig is, tot het einde van de wedstrijd moeten blijven, met meer dan een derde van de doelpunten na de 80e minuut.

Dat gezegd hebbende, werden slechts twee van deze 11 late treffers gescoord door de thuisploeg.

Everton’s Goodison Park is de beste plek om laat drama in de Premier League te zien, met acht van de 30 doelpunten – waaronder de verbluffende gelijkmaker van Michael Keane tegen Tottenham – die in de laatste 10 minuten plus blessuretijd vielen.

Waar staat de scheidsrechter centraal?

Iedereen die graag ziet dat er kaarten worden uitgedeeld, moet zijn weg vinden naar een La Liga-wedstrijd.

Scheidsrechters in de topklasse van Spanje hebben gemiddeld meer dan vijf boekingen per wedstrijd in 2022-23, met hun gecombineerde totaal van 113 rode kaarten ver voor op de andere topcompetities (de Premier League staat op 28).

Zes van de zeven velden met het hoogste aantal uitsluitingen zijn de thuisbasis van Spaanse clubs, met het Stade de la Mosson van Montpellier – dat dit seizoen tot nu toe 14 rode kaarten in 16 wedstrijden heeft gezien – als de enige uitzondering.

Premier League-scheidsrechters lijken milder te zijn als het gaat om het berispen van spelers, aangezien geen van de top 30 locaties voor minuten per uitsluiting de thuisbasis is van een Engelse club.

Wolves’ Molineux staat bovenaan de lijst met vier rode kaarten met een snelheid van één in elke 338 minuten, die allemaal zijn toegekend aan de thuisploeg.

Waar grijpt de VAR het vaakst in?

VAR-beslissingen blijven een belangrijk gespreksonderwerp in de Premier League, met het niet toekennen van een penalty aan Brighton in hun recente 2-1 nederlaag bij Tottenham, wat leidde tot een verontschuldiging van de Engelse scheidsrechters.

ESPN heeft het hele seizoen VAR-interventies gevolgd om te zien welke clubs het beste en het slechtste van hen krijgen. Dit omvat gevallen waarin de VAR een beslissing terugdraaide of de scheidsrechter werd gevraagd om naar het scherm te gaan, maar bleef bij zijn oorspronkelijke beslissing.

Volgens de analyse hebben het Brentford’s Community Stadium, Nottingham Forest’s City Ground en West Ham’s London Stadium de meeste VAR-interventies gezien van alle Premier League-terreinen, met acht per stuk.

Thomas Frank’s Brentford kreeg zes van de acht doelpunten in hun voordeel, vergeleken met vijf voor Forest en slechts drie voor West Ham.

Over het algemeen viel ongeveer de helft van de VAR-beslissingen in het voordeel van de thuisploeg in 2022/23 (50 van de 97).

Join bwin today and receive up to £20 money back as a FreeBet if your first wager (3+ selections at odds of 1/2 (1.5) or greater) is a loser! Terms and conditions apply.