Summer transfer
Summer transfer

Wat kunnen we verwachten tijdens de zomerse transfermarkt van 2019?

Eens het kampioenschap voorbij is gaat de meeste aandacht in de voetbalwereld tijdens de zomer terug naar de inkomende en uitgaande transfers.

Veel teams uit 1A moeten hun beste spelers verkopen en hierna hun team opnieuw opbouwen en versterken. De fans kijken daarom altijd met veel aandacht naar de transferplannen van hun favoriete team.

Bwin analyseerde daarom de laatste 10 transferperiodes om zo potentiële transfers te gaan voorspellen.

Wat vertelt de geschiedenis ons?

De scouts trekken meer en meer naar de Oost-Europese kampioenschappen, zoals bijvoorbeeld Rusland en Tsjechië. Ook landen in Zuid-Europa, zoals Griekenland en Portugal, stijgen in populariteit. De Nederlandse Eredivisie geldt nog steeds als voorbeeld, alhoewel ze bij de Noorderburen wel over meer financiële middelen beschikken.

Kortrijk, Gent en Club Brugge doen graag transfers met elkaar. Vaak gaan de afdankertjes bij Gent en Club terug naar Kortrijk en de betere spelers verlaten Kortrijk. Standard Luik stuurt dan weer veel van hun mislukte spelers richting Sint-Truiden en Beveren.

Voor de meeste voetbalfans is het resultaat het belangrijkste. Wanneer een speler bij één van de kleinere teams vaak tot scoren komt, dan komen de grote teams met geld op de proppen om de speler over te nemen. Meer dan de helft (59,5%) van de spelers die meer dan 10 doelpunten maakten werden het jaar daarna getransfereerd, vaak zelfs na slechts één seizoen in de hoogste klasse. In 63,6% van de gevallen blijft de speler in de Jupiler Pro League. Deze zomer zijn de ogen daarom gericht op Harbaoui en Bongonda van Zulte-Waregem. Bongonda werd ondertussen voor een recordbedrag gekocht door KRC Genk en Harbaoui hoopt nog een grote slag te slaan op het einde van zijn carrière. Ook Osimhen van Charleroi, Bruno van Cercle en Taiwo willen nog een mooie transfer maken deze zomer.

Wat betreft de nettowinst tussen aan- en verkopen vinden we Genk terug op de eerste plaats, gevolgd door AA Gent en Charleroi. Zeker de Zebra’s deden goede zaakjes aangezien ze zelfs slechts 3,6 miljoen euro hadden uitgegeven.

Wie moet op zoek naar nieuwe spelers?

Hoewel bepaalde spelers fysiek in staat zijn om tot eind de 30 op het hoogste niveau te spelen, moeten voetballers vroeg of laat worden vervangen door jongere spelers.

We analyseerden daarom de belangrijkste posities op het veld om te achterhalen wat de ratio is tussen de speeltijd en de leeftijd, om zo te weten te komen hoe dit verschilt in vergelijking met de vorige twee seizoenen.

Uit onze analyse blijkt bijvoorbeeld dat Charleroi zich binnenkort zal moeten gaan focussen om twee verdedigende spelers te gaan vervangen, meer bepaald doelman Penneteau en centrale verdediger Martos.

Twee Antwerpse middenvelders, Haroun en Rafaelov zitten ook in de winter van hun carrière. Royal Antwerp zal daarom in de komende jaren hun middenveld moeten gaan verjongen.

Met betrekking tot de aanval lijken Lokeren-spelers Miric en Ridder bijna hun schoenen aan de haak te gaan hangen. Lokeren degradeerde dit seizoen naar 1B, een uitgelezen kans om hun aanvalslinie nieuw leven in te blazen.

X