Waar zullen de beste Europese voetballers deze zomer tekenen? | bwin
Waar zullen de beste Europese voetballers deze zomer tekenen? | bwin

Europese topvoetbalers: wie tekent bij welke club? 

Nu het Europees kampioenschap voorbij is, verschuift de aandacht opnieuw naar competitievoetbal, waar de impact van Euro 2020 voelbaar kan zijn.

Totdat er op de eerste speeldag wordt afgetrapt kijken de fans natuurlijk vol spanning uit naar wat er gebeurt op de transfermarkt. Verschillende voetballers speelden zich in de kijker op het EK en verhuizen mogelijk naar een topclub in de komende maanden.

We hebben in een vorige infographic al geanalyseerd welke clubs de grootste invloed op het toernooi hadden, maar nu kijken we vooruit naar wat de rest van de zomer kan brengen.

We hebben alle voorgaande WK’s en EK’s sinds het jaar 2000 – in totaal 10 toernooien – bekeken om te zien wat er gebeurde met de spelers die van club veranderden, onmiddellijk nadat ze een goed toernooi hadden gespeeld.

Om zeker te zijn dat we genoeg data hadden om onze conclusies op te baseren, hebben we ervoor gekozen om elke speler die minder dan 180 minuten speelde op het EK links te laten liggen.

Het is niet verwonderlijk dat de clubs met veel geld de meeste kans hebben om spelers te contracteren die indruk maakten op het internationale toneel.

De Spaanse recordkampioen Real Madrid is de enige club die na elk toernooi minstens één speler kon tekenen. In totaal werden 16 nieuwe aanwinsten aangetrokken, van ‘Galacticos’ zoals Luis Figo en Ronaldo tot minder geslaagde transfers zoals James Rodriguez en Emerson.

Geen enkele andere club komt maar in de buurt van de 16 aankopen die Real Madrid deed, met drie clubs die 11 spelers binnenhaalden sinds het jaar 2000, waaronder beide clubs uit Milaan.

Geen enkel team heeft sinds 2000 meer spelers uit één toernooi gehaald dan Inter in 2006, toen ze Zlatan Ibrahimovic, Hernan Crespo, Patrick Vieira en Fabio Grosso aan hun selectie toevoegden.

Vier opeenvolgende Serie A-titels volgden, waarvan in de eerste drie Ibrahimovic het seizoen als topscorer afsloot.

Ook stadsrivaal AC Milan schuwde het niet om spelers aan te trekken in de nasleep van een internationaal toernooi, maar weinigen van hen hebben gewerkt zoals ze hadden gehoopt.

Rivaldo mag dan wel een echte legende zijn, hij speelde slechts 22 competitieduels voor de club. Het aantrekken van Alessandro Nesta en Gianluca Zambrotta zijn de lichtpuntjes op een minder dan indrukwekkende lijst van Milan.

De derde club met 11 aankopen na een WK of een EK op hun naam is Real’s aartsvijand Barcelona.

De dubbele transfer van Emmanuel Petit en Marc Overmars in 2000 werd destijds gezien als een echte coup, maar Petit vertrok na slechts één seizoen en beweerde later dat Lorenzo Serra Ferrer niet eens wist op welke positie hij speelde toen hij bij het team kwam.

De transfer van David Villa een decennium later kende een beter einde, met de voormalige Valencia-speler die binnenkwam met 23 doelpunten in La Liga en Champions League-glorie in zijn eerste seizoen op Camp Nou.

Wat doet Arsenal deze zomer?

Er staat ook vier Premier League-clubs in onze top 10, maar de enige die dubbele cijfers haalt is Arsenal, dat deze zomer al in verband werd gebracht met Manuel Locatelli nadat hij een van de Euro 2020-sterren was die kampioen werd met Italië.

Alexis Sanchez verhuisde na het WK van 2014 naar Londen, maar afgezien van het tekenen van de Chileen, laten de andere transfers van Arsenal na grote toernooien veel te wensen over.

Van hun drie meest recente aanwinsten heeft Granit Xhaka nog steeds tijd om zijn waarde te bewijzen, maar van de andere spelers die na het WK van 2018 naar Arsenal trokken werd er ééntje vorig seizoen uitgeleend en heeft de andere de club ondertussen al weer verlaten.

Er zijn geen Franse teams in de top 10 – hoewel PSG deze zomer waarschijnlijk de top-10 binnenkomt – en slechts één uit Duitsland.

Terwijl Bayern München een grotere reputatie heeft op de transfermarkt, heeft Dortmund het vaak drukker met het aantrekken van internationale sterren na grote toernooien.

Geen van hun transfers kan worden omschreven als echte aanwinst, maar elk van hen heeft wel minstens 50 wedstrijden gespeeld voor de club.

Vooral Alexander Frei bleek een slimme aanwinst en eindigde als topscorer in twee van zijn drie seizoenen bij de club.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X