Wie maakt het beste gebruik van zijn wisselspelers?
Wie maakt het beste gebruik van zijn wisselspelers?

Wie maakt het beste gebruik van zijn wisselspelers?

Een speler wisselen kost de nodige moed. Wanneer moet je een vervanger op het veld brengen en wie moet dat zijn? Een trainer moet allerlei afwegingen maken: de resterende speeltijd, de vermoeidheid, de ego’s, de rol van de nieuwkomer, het scenario om een slecht verlopende wedstrijd om te buigen of een voorsprong met hand en tand te verdedigen.

Bwin is in de trainer- en spelerstatistieken van de afgelopen vijf seizoenen gedoken om te zien wie het verloop van de wedstrijd positief kan beïnvloeden en wie niet.

Welke trainer maakt het best gebruik van de bank?

Marc Brys, de trainer van Sint-Truiden, staat op de eerste plaats met een gemiddelde van 11,3 verdiende punten over één seizoen. Hij wordt gevolgd door Yves Vanderhaeghe en Philippe Clement. Deze drie coaches overschrijden allemaal de 10 punten.

De twee trainers die het langst meedraaien in de Belgische competitie, Felice Mazzu en Francky Dury, die samen bijna 200 wedstrijden op de bank hebben gezeten, hebben echter niet dezelfde hoeveelheid geluk. De trainer van Sporting Charleroi verdient gemiddeld drie keer meer punten dan de T1 van Zulte Waregem.

De trainers die het minste punten pakten met hun wissels zijn Adnan Custovic en Claude Makelele.

In de buitenlandse competities domineert Ernesto Valverde de Primera División met betrekking tot gewonnen punten over een seizoen. Hij wordt gevolgd door de coach van Betis en Atlético Madrid, Quique Setien en Diego Simeone. Met 63 verdiende punten is het de Argentijnse trainer die de meeste punten heeft verdiend sinds hij trainer is.

Welke speler maakt het vaakst het verschil vanaf de bank?

Dieumerci Ndongala is met 19 extra eenheden de speler die de meeste punten verdient wanneer hij het veld opkomt. De Congolees kwam meer dan veertig keer van de bank als vervanger. Idrissa Sylla staat tweede, hij kwam 34 keer van de bank af als vervanger.

Hannes Vanderbruggen wint de meeste punten voor zijn team als vervanger. De Kortrijk-middenvelder verdient gemiddeld 0,55 punten als hij vanaf de bank het veld opkomt. Standard-spelers Moussa Djenepo (0,54 punten) en Carlos Orlando Sa (0,48 punten) staan op plaats 2 en 3.

In Spanje winnen Wissam ben Yedder en Pablo Sarabia meer dan een half punt per wedstrijd voor hun team Sevilla FC. In Italië worden de eerste twee posities bezet door Juventus-spelers. Miralem Pjanic wint maar liefst 0,71 punten met zijn vervangingen.

Welke vervanger zorgt voor het grootste puntenverlies?

Christophe Diandy is de slechtste vervanger van het seizoen in België. Hij kostte Charleroi 6 punten in 23 optredens als vervanger. Bij elk van zijn optredens verloor hij gemiddeld -0,26 punten voor zijn team.

De Senegalees wordt gevolgd door Fernando Canesin die evenveel punten heeft verloren bij Oostende, maar de Braziliaan heeft 2 optredens meer gemaakt, waardoor zijn gemiddelde iets lager ligt (-0,24 punten).

Het podium wordt vervolledigd door Aleksandar Boljevic. Hij verloor gemiddeld -0,21 punten in 24 optredens.

In Spanje verloor Ruben Pardo tien punten voor Real Sociedad, gemiddeld -0,34 punten per wedstrijd. Paolo Farago en Emmanuel Agyemang-Badu doen niet veel beter en verloren gemiddeld -0,3 punten per wedstrijd in de Serie A.

Welke vervanger verhoogt zijn doelgemiddelde wanneer hij invalt?

Sommige spelers zijn heel goed in invallen, echte supersubs wanneer ze van de bank afkomen.

Jeremy Perbet (Charleroi) is hier een goed voorbeeld van. De Franse spits scoort gemiddeld 2 doelpunten per 90 minuten wanneer hij invaller is. Echt verbluffend! Ook in de buitenlandse competities doet niemand beter dan hem.

Hij wordt gevolgd door Ivan Santini van Anderlecht en Jonathan David van Gent, die gemiddeld meer dan één doelpunt per wedstrijd scoren wanneer ze moeten invallen.

Alvaro Morata is de supersub in La Liga. De Atlético-aanvaller verdubbelt als invaller zijn gemiddeld aantal doelpunten van 0,73 tot 1,57 per wedstrijd. Messi maakt gemiddeld 1,08 doelpunt per wedstrijd maar ook gemiddeld 1,16 als invaller. Gareth Bale maakt gemiddeld 0,58 doelpunt als basisspeler maar gemiddeld 1,10 als invaller.

Wie scoort nooit als hij het veld opkomt?

Imoh Ezekiel van Kortrijk en Adama Niane van Charleroi konden nog geen enkele keer scoren als invaller. De twee spitsen maakten geen enkele keer het verschil na hun invalbeurt. Als basisspelers slagen de twee er nochtans wel in om vaak te scoren.

In Spanje scoren Antoine Griezmann en Philippe Coutinho een stuk minder doelpunten als ze moeten invallen. In Italië kon Cengiz Under geen enkel doelpunt maken wanneer hij moet invallen voor AS Roma.

Wie zijn de beste invallers?

In België zijn Hannes Vanderbruggen (KV Kortrijk) en Idrissa Sylla (Zulte-Waregem) de beste vervangers. 50% van hun invalbeurten zijn succesvol.

Als we naar de topteams kijken, dan zijn de invalbeurten van Emmanuel Bonaventure (Club Brugge) en Dieumerci Ndongala (Genk) een garantie op succes.

Er zijn twee spelers uit La Liga die meer dan 60% behalen, Asier Illarramendi (Real Sociedad) en Alcantara Rafinha (Barcelona). Douglas Costa (Juventus) is de beste invaller wanneer alle competities vergeleken worden. Hij is maar liefst 72,7% succesvol.

Welke speler maakt geen verschil als hij van de bank komt?

Nicolas Rommens (Westerlo) en Leandro Trossard (Genk) konden geen enkele keer het verschil maken als invaller.

Hetzelfde geldt voor Mubarak Wakaso (Alaves) en Sergio Keko (Valladolid) in La Liga en Simone Padoin (Cagliari) in de Serie A.

Op welk moment in de wedstrijd doen de trainers wissels?

Sommige trainers geven de voorkeur aan een snelle wissel terwijl andere trainers hun spelers de tijd geven om het tij te doen keren.

In België is het Gent-trainer Jess Thorup die gemiddeld het rapst gaat vervangen, gemiddeld na 69,5 minuten. De trainer die het langst wacht om een vervanging te doen is Glen De Boeck (Lokeren), gemiddeld na 76,0 minuten.

Fabien Mercadal (Caen) en Thomas Tuchel (PSG) zijn de enige twee Ligue 1-coaches die hun eerste vervanging maken voor een uur is verstreken. Aan de andere kant van het spectrum binden we Christophe Galtier (Lille) en Vahid Halilhodzic (Nantes). Zij wachten gemiddeld tot het laatste kwartier om hun eerste wissel door te voeren.

In Spanje en Italië komen de eerste vervangingen er veel sneller aan. Meer dan de helft van de Serie A-coaches hebben hun eerste vervanging reeds vóór het uur gedaan.

X