Wat moet je doen om de Champions League te winnen?
Wat moet je doen om de Champions League te winnen?

Wat moet je doen om de Champions League te winnen?

Omdat de groepsfase van dit seizoen tot een einde komt en fans uitkijken naar de 1/16de finales in het voorjaar, hebben we elke wedstrijd geanalyseerd volgens het huidige format om de patronen te identificeren die er toe doen bij het winnen van de Champions League.

Hoeveel punten hebben teams nodig om zich te kwalificeren?

Na vier wedstrijden is het cruciaal aantal punten voor kwalificatie vijf. Sinds het format van de competitie voor het laatst werd gewijzigd in 2003, eindigde bijna de helft (49%) van de teams met vijf punten na vier wedstrijden als winnaar of tweede.

Dit betekent dat Atlético Madrid ongeveer een 50% kans heeft om zich te plaatsen, aangezien het team op de tweede plaats staat in groep A maar met slechts vijf punten. Los Colchoneros nemen het nog op tegen Bayern München, dat al zijn wedstrijden won, en de kwalificatie wordt daarom waarschijnlijk beslist op de laatste speeldag wanneer het team op bezoek gaat bij Salzburg.

De lat stijgt naar zeven punten na vijf wedstrijden, waarbij 46% van de clubs die dit cijfer halen doorgaan naar de volgende ronde. De klus is op dit punt echter nog helemaal niet geklaard, met hetzelfde percentage dat als eerste of tweede eindigt na het bereiken van de acht punten voor de laatste wedstrijd in de groepsfase.

Dit betekent dat Inter Milaan nog steeds mag dromen van de overwintering in de Champions League. Alhoewel slechts 6% van de clubs met twee punten uit hun eerste vier wedstrijden zich nog plaatsen voor de volgende ronde, kunnen ze door twee keer te winnen op de laatste twee speeldagen nog steeds met 8 punten de groepsfase afwerken.

Voor de clubs die zich niet kwalificeren, maar wel de derde plaats weten te bemachtigen, betekent de toetreding tot de Europa League dat hun hoop op een prijs springlevend blijft.

In de zes seizoenen dat dit systeem van kracht is, werden drie Europa League-finales gewonnen door een team dat het seizoen begon in de Champions League.

Inter werd vorig seizoen derde in zijn Champions League-groep en kwam zo in de Europa League terecht. Ze versloegen Sjachtar Donetsk – die ook uit de Champions League kwam – op weg naar de finale en de twee clubs nemen het dit seizoen opnieuw tegen elkaar op. Inter Milaan en Sjachtar Donetsk spelen opnieuw tegen elkaar op de laatste speeldag van de groepsfase en bepalen waarschijnlijk onderling wie naar de Europa League mag.

Hoe boek je succes in de knock-outfase?

Een goede prestatie in de groepsfase betekent niet altijd dat het team ook goed presteert in de knock-outfase.

Er waren 11 Champions League-finalisten die minder dan 12 punten sprokkelden in de groepsfase, waaronder twee Champions League-winnaars die slechts negen punten wisten te pakken.

Daarnaast eindigden nog eens 11 teams met minstens 15 punten in hun groep, maar werden ze uitgeschakeld in de 1/16de finales.

Thuisvoordeel speelt een steeds belangrijkere rol naarmate de knock-outfase wordt verdergezet. In de 1/16de finales is een thuisteam dat de heenwedstrijd won in 56% van de gevallen doorgestoten: slechts iets meer dan de helft.

Dit loopt echter op tot 68% – meer dan twee derde – voor de kwartfinales en tot maar liefst 84% in de halve finales. De heenronde wordt dus duidelijk steeds belangrijker naarmate het toernooi richting de finale gaat.

De nationaliteit van de respectievelijke teams speelt ook een rol bij het bepalen van de voortgang in de Champions League.

Premier League-clubs doen het historisch slecht tegen teams uit La Liga maar raakten makkelijk voorbij teams uit de Serie A of teams die niet uit een van de ‘grote vijf’ Europese competities komen. Bundesliga-teams hebben het dan weer moeilijk tegen een tegenstander dat uit de Franse Ligue 1 komt.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X