Europees Kampioenschap Onder-21, voetbalweddenschappen
Europees Kampioenschap Onder-21, voetbalweddenschappen

Welk land wint het EK O21?

Het UEFA Europees Kampioenschap Onder-21, dat eind juni en begin juli wordt gehouden, zal dit jaar worden gehost door Roemenië en Georgië. Het toernooi belooft een zomer vol spannend internationaal voetbal te brengen. In dit artikel zullen we de kwalificaties en de structuur van het toernooi bespreken, gevolgd door een kijkje in de landen die het vaakst hebben gewonnen, zoals Spanje, Italië en Duitsland. Vervolgens zullen we ons richten op de Belgische selectie en waarom zij als outsiders worden beschouwd, aangezien zij veel spelers hebben die al voor het eerste elftal van België hebben gespeeld. Ten slotte zullen we de favorieten bespreken om het toernooi te winnen.

Wie zijn de recordwinnaars?

Het UEFA Europees Kampioenschap Onder-21 heeft in de loop der jaren enkele dominante landen gezien, en het zal interessant zijn om de prestaties van Spanje, Italië en Duitsland te bekijken. Deze drie landen hebben de meeste titels gewonnen en hebben een rijke geschiedenis in het jeugdvoetbal.

Spanje staat bekend om zijn technisch vaardige spelers en heeft het toernooi vijf keer gewonnen. Hun successen begonnen in 1986, toen ze voor het eerst de titel veroverden. Sindsdien hebben ze de trofee nog vier keer in de wacht gesleept, waaronder in 2019. Spelers als Xavi Hernández, Andrés Iniesta en David Silva hebben hun stempel gedrukt op het Spaanse succes en zijn later uitgegroeid tot sleutelfiguren in het nationale team.

Italië heeft de titel vijf keer veroverd. Ze waren bijzonder succesvol in de jaren 90 en het begin van de 21e eeuw, waarbij ze de trofee vijf keer wonnen tussen 1992 en 2004. Italiaanse teams staan bekend om hun tactische discipline en sterke verdediging. Spelers als Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon en Francesco Totti hebben de Italiaanse selectie van grote waarde gediend en later successen behaald op het hoogste niveau.

Duitsland, een land dat bekend staat om zijn organisatie en fysieke sterkte, heeft het toernooi drie keer gewonnen. Ze triomfeerden in 2009, 2017 en 2021, waarmee ze hun status als een van de topnationale teams bevestigden. Duitsland heeft een sterke jeugdopleiding en spelers zoals Mesut Özil, Manuel Neuer en Serge Gnabry hebben zich ontwikkeld tot wereldklasse spelers na hun deelname aan het EK Onder-21.

De Jonge Duivels hebben een sterke selectie

De Jonge Duivels reizen met een heel sterke selectie af naar het EK Onder-21. Bondscoach Domenico Tedesco zal binnenkort zijn tweede selectie bekendmaken, aangezien er deze maand EK-kwalificatiewedstrijden op het programma staan tegen Oostenrijk en Estland, maar heeft al aangegeven enkele van zijn spelers af te staan voor het EK Onder-21. Volgens de Italiaanse Duitser is toernooi-ervaring heel belangrijk en hij prefereert daarom dat enkele van zijn jongere spelers meedoen aan het EK O21 in plaats van de twee wedstrijden tegen (de makkelijke) wedstrijden thuis tegen Oostenrijk en op bezoek bij Estland.

Voor de wedstrijden op het Europees Kampioenschap voor Beloften zullen maar liefst vier Rode Duivels afgestaan worden. Spelers als Zeno Debast, Roméo Lavia, Charles De Ketelaere en Johan Bakayoko hebben al A-caps achter hun naam en hadden hebben niet allemaal evenveel kans op speeltijd bij de Rode Duivels deze maand. Daarom is besloten dat zij beter kunnen deelnemen aan het EK Onder-21 om daar te trachten zo ver mogelijk te raken. Dit is de selectie van de Rode Duivels voor het UEFA European Under-21 Championship:

Doelmannen: Maxime Delanghe, Senne Lammens en Maarten Vandevoordt

Verdedigers: Ameen Al-Dakhil, Zeno Debast, Maxim De Cuyper, Koni De Winter, Louis Patris, Ewoud Pletinckx, Hugo Siquet en Ignace Van der Brempt

Middenvelders: Olivier Deman, Mandela Keita, Romeo Lavia, Eliot Matazo, Nicolas Raskin, Arthur Vermeeren en Aster Vranckx

Aanvallers: Johan Bakayoko, Michel-Ange Balikwisha, Charles De Ketelaere, Largie Ramazani en Yorbe Vertessen

De drie grootste afwezigen zijn Jérémy Doku en Arthur Theate van Rennes en Loïs Openda van RC Lens.

de trofee voor het EK voor Beloften

Kampioen Antwerp is de hofleverancier

Kersvers kampioen Royal Antwerp is de grootste leverancier van de selectie met maar liefst drie spelers die werden opgeroepen: Michel-Ange Balikwisha, OHL-huurling Mandela Keita en Arthur Vermeeren, recent verkozen tot Talent van het Seizoen door de Pro League vrijdagavond. Geen enkele andere club heeft zoveel spelers in de selectie. Helaas zijn er ook spelers die de selectie niet hebben gehaald door het oproepen van enkele A-spelers. Enkele spelers van Anderlecht, zoals Killian Sardella en Marco Kana, die er tijdens de kwalificaties altijd bij waren, worden nu uiteindelijk toch thuisgelaten door de voormalige keeper van Lommel SK. Door de blessure van Yari Verschaeren is Debast zelfs de enige vertegenwoordiger van RSCA. Andere opvallende namen die niet in de selectie zijn, zijn Matisse Samoise (AA Gent), Arne Engels (Augsburg) en Ken Nkuba (Charleroi).

Wie zijn de favorieten?

Het UEFA Europees Kampioenschap Onder-21 begint op woensdag 21 juni en de finale vindt plaats op zaterdag 8 juli. Georgië en Roemenië zullen het toernooi samen organiseren, waardoor het een zomer vol opwindend internationaal voetbal wordt. Engeland behoort tot de favorieten om voor het eerst sinds 1984 Europees kampioen te worden, gezien de verwachte talenten in het team van de Three Lions. Spelers als Emile Smith Rowe van Arsenal, Curtis Jones en Harvey Elliott van Liverpool, Noni Madueke van Chelsea en Jacob Ramsey van Aston Villa zijn slechts enkele van de sterren die naar het toernooi zullen komen. Echter, Duitsland is het team om te verslaan, aangezien zij het toernooi beginnen als regerend kampioen na hun overwinning tegen Portugal in 2021.

Duitsland, als regerend kampioen, gaat het toernooi in met hoge verwachtingen. Ze hebben een sterke selectie met getalenteerde spelers uit de Bundesliga en hebben bewezen dat ze kunnen presteren op het hoogste niveau. Met een combinatie van technische vaardigheden en fysieke kracht zullen ze zeker een geduchte tegenstander zijn voor elk team.

Een ander land om in de gaten te houden is Spanje. Met hun technische vaardigheden en hun geschiedenis van succes op dit niveau, kunnen ze opnieuw een sterke concurrent zijn. Ze hebben een aantal opkomende talenten die klaar staan om indruk te maken en hun stempel te drukken op het toernooi.

Tot slot mogen we Portugal niet vergeten. Met een sterke jeugdopleiding en talentvolle spelers die bij grote clubs actief zijn, zal Portugal zeker strijden om de titel. Ze hebben een solide team dat goed kan samenspelen, een echt geheel vormt en het vermogen heeft om wedstrijden te beslissen. Welk team trekt volgens jou aan het langste eind in de finale op 8 juli?

X