Cristiano Ronaldo Gouden Schoen
Cristiano Ronaldo Gouden Schoen

Wat moet je doen om een Gouden Schoen te winnen?

Met Sergio Aguero’s hattrick, en Romelu Lukaku die voor Manchester United doorgaat waar hij het afgelopen seizoen bij Everton is opgehouden, kunnen we veilig stellen dat de race voor de Gouden Schoen in de Premier League al interessant begint te worden.

Quick bets: Premier League topscorer 2017/18

Romelu Lukaku Harry Kane Sergio Aguero Alle

Ondertussen heeft Harry Kane zijn gewone trage start gemaakt. Kan hij voor het derde opeenvolgende seizoen topscorer worden of komt er een moment dat het te laat is om de kloof te dichten? We hebben de cijfers geanalyseerd om precies te kunnen vertellen wat de goalgetters van Europa moeten doen om de Gouden Schoen in ontvangst te nemen.

Hoeveel doelpunten moet je scoren?

Over de afgelopen tien jaar is het gemiddelde aantal doelpunten dat nodig is om de Gouden Schoen te winnen in vier van de grote vijf competities behoorlijk consistent: tussen de 26 en 27. We hebben het totaal voor de Bundesliga wat opgetrokken, omdat daar minder wedstrijden worden gespeeld. Terwijl Cristiano Ronaldo en Luis Suarez in hetzelfde seizoen allebei 31 keer het net hebben getroffen, had Nicolas Anelka in 2008/09 slechts 19 doelpunten nodig om de andere spelers in zijn competitie het nakijken te geven.

Het is een ander verhaal in Spanje, waar de dominantie van Real Madrid en Barcelona – met name het aantal aframmelingen dat ze hun tegenstanders toedienen – betekent dat de lat veel hoger ligt. Slechts één keer in de laatste 10 seizoenen heeft de topscorer van La Liga minder dan 30 doelpunten opgetekend. En twee keer is een speler met meer dan 40 goals niet verder gekomen dan de tweede plaats.

Hoe lang kun je het je permitteren niet te scoren?

Bijna de helft van alle Gouden Schoen winnaars scoort in de eerste wedstrijd van een nieuw seizoen, en bij de vierde wedstrijd is slechts ongeveer één op de negen uiteindelijke topscorers nog doelpuntloos. Dus als je dan nog niet hebt gescoord, bestaat er weinig kans om het in te halen.

Je kunt wel af en toe een mindere periode hebben: zes Gouden Schoen winnaars in het afgelopen decennium hadden minstens één doelpuntloze reeks van zes wedstrijden of meer. Deze lijst omvat Luis Suarez in zijn 2013/14 Liverpool seizoen, toen hij topscorer werd met 31 doelpunten, en Zlatan Ibrahimovic’s afscheid met 38 doelpunten bij PSG, voordat hij Het Kanaal overstak om weer bij Jose Mourinho te zijn op Old Trafford.

Wat is beter: een sterke start of een sterke finish?

Het goede nieuws voor de berucht langzame starter Kane – naast het feit dat hij al twee Gouden Schoenen in de kast heeft – is dat een sterke finish veel typischer is voor een topscorer dan een snelle start. Als je alle doelpunten van de Gouden Schoen winnaars in de vijf grote competities over het afgelopen decennium optelt, dan is hun score in de eerste vijf wedstrijden meer dan 100 doelpunten lager dan in de laatste vijf.

De laatste twee weken van het seizoen zijn een bijzonder goed jachtterrein voor de meest productieve goalgetters. De zeven doelpunten die Kane in de laatste twee wedstrijden van vorig seizoen maakte, zijn waarschijnlijk het sterkste voorbeeld.

Hoe weet je of je op de goede weg bent?

Voor fans van de Premier League is de laatste grafiek in onze infographic een handige gids, die je op elk moment tijdens het seizoen kunt raadplegen om te zien of een individuele speler op koers ligt in de race om de Gouden Schoen. Hij toont het gemiddelde totaal van de laatste 10 winnaars na elke speelronde plus de hoogste en laagste individuele score. Zoals je ziet, is 13 doelpunten het gemiddelde halverwege het seizoen, maar de uiteindelijke topscorer kan na 19 wedstrijden elk aantal doelpunten tussen de 10 en de 19 op zijn naam hebben staan.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X