De top 10 van de Belgische topscorers in de Premier League

Op 2 februari werd Leander Dendoncker de 30e Belgische speler ooit die een doelpunt scoorde in de Premier League. Ondertussen scoorde ook Youri Tielemans zijn 1e doelpunt voor Leicester. De jonge Belg werd zo de 31e Belgische speler die kon scoren in de Engelse eerste klasse.

Daarom vroegen wij ons af wie de 10 Belgische spelers zijn die de meeste doelpunten hebben gescoord in de Premier League. Daarnaast gingen we op zoek naar welke Belgische spelers die in de Premier League spelen/gespeeld hebben en tot nu toe het meest efficiënt waren. De data die werd gebruikt start wanneer de huidige versie van de Premier League werd geïntroduceerd (seizoen 1992/93), en gaat tot en met de wedstrijden die op 17 maart 2019 gespeeld werden.

1. Romelu Lukaku

Het zal niemand verrassen dat Romelu Lukaku de Belgische speler is die de meeste doelpunten heeft gemaakt in de Premier League, 113 doelpunten in totaal. Lukaku speelt al sinds 2011 in de Engelse eerste klasse en maakte zijn eerste Premier League doelpunt in zijn eerste seizoen bij West Brom met een rake kopbal tegen Liverpool in een 3-0 overwinning. Lukaku speelde 18.730 minuten in de Premier League en zit zo aan 0,543 doelpunten per 90 minuten. De Belgische voetballer van Congolese afkomst is nog maar 25 jaar oud en zal dus zeker en vast nog veel doelpunten kunnen toevoegen aan zijn palmares.

2. Eden Hazard

De Belgische dribbelkont staat op plaats nummer 2. Hazard maakte in totaal 82 doelpunten voor zijn club Chelsea. Hazard scoorde zijn eerste doelpunt in 2012, tegen Newcastle United. Hij scoorde toen de 1-0 via strafschop. Hij zou in zijn eerste seizoen voor Chelsea in alle competities samen meteen 12 doelpunten maken. De aanvallende middenvelder scoorde in 18.804 minuten Premier League voetbal 0,392 doelpunten per 90 minuten. Eden Hazard zal deze zomer naar alle waarschijnlijkheid de overstap maken naar Real Madrid en zal dus Lukaku niet meer van de troon stoten.

3. Christian Benteke

Christian Benteke speelt momenteel voor Crystal Palace, nadat hij overbodig was geworden bij Liverpool. De genaturaliseerde Belg, geboren in Kinshasa, speelt ondertussen voor het 3e seizoen bij Crystal Palace en scoorde 18 Premier League doelpunten voor zijn huidige club. Benteke heeft de afgelopen seizoenen vaak te kampen gehad met blessures en speelde zo nog maar 14.725 minuten in de Premier League. Hij scoorde wel al 69 doelpunten, met een ratio van 0,422 doelpunten per 90 minuten.

4. Marouane Fellaini

Fellaini is ondertussen vertrokken uit Engeland. Hij maakte op 1 februari 2019 de overstap van Manchester United naar het Chinese Shandong Luneng. De Belgische voetballer van Marokkaanse afkomst maakte in totaal 37 doelpunten in de Premier League, 25 voor Everton en 12 voor Man United. Hij scoorde zijn eerste doelpunt voor Everton in 2008, een schot met rechts tegen Newcastle United. Het zal niemand verbazen dat de boomlange middenvelder 25 van zijn 37 doelpunten met de kop scoorde. Fellaini speelde 18.696 minuten in de Premier League en scoorde 0,178 doelpunten per 90 minuten.

5. Kevin Mirallas

Mirallas verruilde in augustus 2012 Olympiakos Piraeus voor Everton en scoorde in totaal 29 doelpunten voor The Toffees. De Belgische voetballer van Spaanse afkomst scoorde zijn 1e en 2e doelpunt tegen Leyton Orient in de beker in een 5-0 overwinning voor Everton. Hij scoorde zijn eerste Premier League doelpunt tegen Swansea in een 0-3 uitoverwinning. Mirallas speelt momenteel voor ACF Fiorentina, maar speelde nog geen minuut in de Serie A. De 31-jarige Belg speelde 8.789 minuten in de Premier League en de flankaanvaller heeft zo een ratio van 0,297 doelpunten per 90 minuten.

6. Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne begon zijn Premier League carriére bij Chelsea maar scoorde in Londen geen enkel doelpunt in de Premier League. Zijn eerste Premier League doelpunt werd gescoord bij Manchester City in 2015 in een 1-2 verliespartij tegen West Ham. De Bruyne speelde ondertussen 8.754 minuten in de Engelse eerste klasse en is goed voor 0,226 doelpunten per 90 minuten. De Drongenaar scoorde in totaal 22 doelpunten in de Premier League. De Bruyne staat natuurlijk bekend als aangever en het is dan ook geen verrassing dat de 27-jarige Belg ook al 44 assists gaf voor Man City.

7. Nacer Chadli

Nacer Chadli speelt momenteel voor AS Monaco in de Ligue 1 nadat hij in 2018 een goed WK speelde met de Rode Duivels. De vleugelaanvaller speelde tussen 2013 en 2018 in totaal 7.155 minuten in de Premier League. Hij scoorde 15 doelpunten voor Tottenham en 6 voor West Brom (21 doelpunten in totaal). Chadli scoorde zijn eerste doelpunt tegen Aston Villa met een schot met links in een 0-4 uitoverwinning in de 3e ronde van de beker. Zijn 1e Premier League doelpunt kwam er pas in 2014, in een 0-4 uitoverwinning tegen Newcastle United. De 29-jarige Belg scoorde gemiddeld 0,264 doelpunten per 90 minuten in de Premier League.

8. Vincent Kompany

Vincent Kompany speelde ondertussen al 21.811 minuten in de Premier League, het meeste van alle Belgen. De verdediger scoorde 17 doelpunten voor Manchester City, wat neerkomt op 0,070 doelpunten per 90 minuten. Vince the Prince scoorde zijn eerste doelpunt in het seizoen 2008/09 met een schot met rechts in een verlieswedstrijd tegen Wigan (2-1). De 32-jarige komt graag mee opgerukt bij corners en vrije schoppen en scoorde dus de meeste doelpunten met de kop, 10 in totaal. Zijn bekendste doelpunt werd in 2012 gemaakt, toen Kompany Man City de titel bezorgde met een rake kopbal tegen stadsgenoot Manchester United in een 1-0 overwinning.

9. Branko Strupar

Branko Strupar is ondertussen al 15 jaar op voetbalpensioen. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in 2004 na een laatste seizoen bij het Kroatische Dinamo Zagreb. De gewezen Kroatisch-Belgische voetballer speelde tussen 2000 en 2003 voor Derby County in de Premier League nadat hij het seizoen daarvoor kampioen was geworden met Racing Genk. Hij speelde in totaal 2.428 minuten in de Premier League en scoorde 15 doelpunten, goed voor 0,556 eenheden per 90 minuten. Dit maakt Strupar de 2e meest efficiënte Belgische speler ooit in de Premier League.

10 Divock Origi

Divock Origi vervolledigt de top 10. Hij scoorde in totaal 14 doelpunten voor Liverpool. De zoon van gewezen voetballer Mike Origi is niet zeker van een basisplaats bij Liverpool en scoorde gemiddeld 0,520 doelpunten per 90 minuten in de Premier League. Hij was tot nu toe 2.425 minuten op het veld. Origi scoorde zijn eerste doelpunt in de Premier League in 2015. Thuis tegen West Brom maakte hij de 2-2 gelijkmaker nadat hij was ingevallen in de 79e minuut. De Belgische voetballer van Keniaanse afkomst is nog steeds maar 23 jaar oud en zal dus zeker en vast nog veel doelpunten maken in de toekomst.

Efficiëntie voor doel

De meest efficiënte Belgische doelpuntenmaker in de Premier League is Michy Batshuayi. Hij scoorde in totaal 9 doelpunten, 7 voor Chelsea en 2 voor Crystal Palace. Michy had hier maar 988 minuten voor nodig, goed voor een ratio van 0,820 doelpunten per 90 minuten.

Branko Strupar is de 2e meest efficiënte Belgische speler ooit in de Premier League. De oud-Derby speler scoorde 15 doelpunten in 2.428 minuten Premier League voetbal, goed voor een ratio van 0,556 doelpunten per 90 minuten.

Luc Nilis staat op plaats 3. Hij scoorde slechts één doelpunt in 165 minuten in de Premier League, goed voor een ratio van 0,545 per 90 minuten. De carrière van Nilis eindigde in mineur nadat hij een beenbreuk opliep in zijn 3e Premier League wedstrijd tegen Ispwich Town.