De top-10 grootste stijgers en dalers in marktwaarde
De top-10 grootste stijgers en dalers in marktwaarde

De top-10 grootste stijgers en dalers in marktwaarde

Met uitzondering van landen zoals Rusland is de transferzomer opnieuw gesloten voor de Europese clubs. De top-5 Europese competities spendeerden deze zomer ongeveer 5,5 miljard euro aan inkomende transfers, een nieuw record. De Premier League spendeerde het meeste. La Liga, de Serie A, de Bundesliga en de Ligue 1 vervolledigen de top-5.

Een goede reden voor ons om op zoek te gaan naar welke spelers zijn gestegen in marktwaarde en welke spelers hun waarde hebben zien dalen. Zelfs al maakt een speler geen transfer, dan kan zijn geschatte marktwaarde nog steeds een stuk stijgen of dalen. Wie zijn de grootste winnaars en wie zijn de grootste verliezers?

Top-10 grootste stijgers in marktwaarde

In de lijst van grootste stijgers vinden we twee tieners terug: Jadon Sancho en João Félix. Rechtsbuiten bij Dortmund Jadon Sancho speelde een geweldig seizoen en werd op een haar na kampioen van Duitsland. Zijn martkwaarde ging maar liefst met 85 miljoen euro omhoog, van 15 naar 100 miljoen euro.

João Félix wordt dan weer gezien als de nieuwe ster van Portugal en werd door Benfica verkocht aan Atlético Madrid voor maar liefst 126 miljoen euro. Zijn geschatte marktwaarde ging van 2 naar 70 miljoen euro!

Kylian Mbappé is natuurlijk geen onbekende meer en ook dit jaar is zijn waarde nog maar eens de hoogte in gegaan. Een seizoen na het winnen van de wereldbeker is de Fransman inmiddels 200 miljoen euro waard, 80 miljoen meer dan een jaar terug.

Ook het verhaal van Frenkie de Jong is ondertussen gekend. De jonge Nederlander speelde een geweldig seizoen met Ajax, bereikte de halve finales van de Champions League en versierde deze zomer op 22-jarige leeftijd al een transfer naar Barcelona. Zijn marktwaarde ging van 7 naar 85 miljoen euro.

Kai Havertz (Leverkusen), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Raheem Sterling (Man City) braken vorig seizoen volledig door bij hun clubs en ook deze jonge twintigers zagen hun marktwaarde aanzienlijk stijgen.

Rodri speelde een fantastisch eerste seizoen bij Atlético Madrid en werd overgenomen door Man City. Nicolas Pépé ruilde Lille in voor Arsenal en Luka Jovic moet de nieuwe diepe spits worden bij Real Madrid. De drie spelers zagen hun marktwaarde na een toptransfer de hoogte ingaan.

Top-10 grootste dalers in marktwaarde

De belangrijkste reden voor het dalen van de marktwaarde van een speler is meestal de leeftijd. Eens een voetballer de 30 passeert gaat de prijs van de speler aanzienlijk naar beneden. Diego Costa, bijvoorbeeld, is ondertussen 30 geworden en zijn marktwaarde ging met 35 miljoen euro naar beneden. Hij is na Alexis Sánchez de tweede grootste daler.

Marcelo (31, Real Madrid), Lionel Messi (32, Barcelona), Sergio Busquets (31, Barcelona), Robert Lewandowski (31, Bayern München) zijn ondertussen allemaal ouder dan 30 en zitten in de winter van hun carrière. Alhoewel ze allemaal nog bij een topclub spelen zagen ze hun marktwaarde opnieuw (lichtjes) naar beneden gaan.

Voor bepaalde spelers is het spelen van een minder seizoen dan weer de reden waarom hun marktwaarde naar beneden ging. Alexis Sánchez flopte vorig seizoen bij Man United en is de grootste daler in de lijst. Zijn geschatte marktwaarde ging van 70 naar 35 miljoen euro.

Gareth Bale werd bij Real Madrid naar de uitgang geduwd maar raakte niet weg uit de Spaanse hoofdstad. Zijn marktwaarde daalde van 90 naar 60 miljoen euro.

Paulo Dybala zat dan weer te vaak op de bank bij Juventus, Sergej Milinkovic-Savic viel door de mand bij Lazio en Thomas Lemar kon maar 2 competitiedoelpunten maken voor Atlético Madrid. Zij vervolledigen de top-10 van spelers die hun marktwaarde het meest zagen dalen.

Top-10 grootste Belgische stijgers in marktwaarde

De top-3 grootste Belgische stijgers bestaat uit Eden Hazard, Youri Tielemans en Thorgan Hazard. Alle drie versierden ze een toptransfer deze zomer, de belangrijkste reden waarom ze hun marktwaarde zagen stijgen. Eden Hazard ging naar Real Madrid, Tielemans werd definitief overgenomen door Leicester en Thorgan Hazard ging van Borussia Mönchengladbach naar het hoger genoteerde Borussia Dortmund.

Thomas Meunier zag zijn marktwaarde verrassend genoeg stijgen, alhoewel de Luikenaar meer dan hij graag zou willen op de Parijse bank moest gaan plaatsnemen. Meunier is ondertussen 27 jaar oud en de ex-speler van Club Brugge heeft zo een leeftijd bereikt waar hij op het toppunt van zijn carrière zit, de reden waarom zijn marktwaarde is verdubbeld in slechts een jaar tijd.

Jeugdinternationals Dodi Lukebakio en Yari Verschaeren braken vorig seizoen volledig door bij hun clubs en Timothy Castagne werd na zijn goede prestaties bij Atalanta zelfs opgeroepen bij de Rode Duivels. Axel Witsel keerde terug uit China en streed met Dortmund tot op de laatste speeldag om de titel in de Bundesliga. Ze zagen alle drie hun marktwaarde significant stijgen.

Divock Origi zit meestal op de bank bij Liverpool maar hij won wel de Champions League-finale tegen Tottenham Hotspur. De ex-speler van Lille zag zijn marktwaarde verdubbelen. Jason Denayer is de rots in de branding centraal in de verdediging van Lyon en mag vanaf dit seizoen als 24-jarige al de kapiteinsband dragen in zijn club. De marktwaarde van Denayer ging maar liefst met 400% omhoog.

Top-10 grootste Belgische dalers in marktwaarde

Ook bij de Belgen is de belangrijkste reden voor het dalen van de marktwaarde de leeftijd. Radja Nainggolan (31) verliet deze zomer Inter Milaan en ging na vijf jaar terug naar zijn oude liefde Cagliari. Mousa Dembélé (32) verliet Tottenham en gaat in China spelen, waar hij onder anderen Rode Duivel Yannick Carrasco terugvindt.

Ook de marktwaarde van Carrasco blijft dalen na nog een jaar in de Chinese eerste klasse. De speler met Portugese vader en Spaanse moeder hoopt deze winterstop terug te kunnen keren naar Europa.

Kevin De Bruyne was vaak geblesseerd vorig seizoen en zag zijn marktwaarde dalen van 150 naar 130 miljoen. Als de draaischijf van Man City verder blijft spelen zoals in het begin van het nieuw seizoen zal zijn marktwaarde zeker en vast opnieuw de hoogte ingaan. Met zijn 28-jarige leeftijd zit ook De Bruyne op het toppunt van zijn carrière.

De drie diepe spitsen van de Rode Duivels kenden een minder seizoen en zagen hun marktwaarde dalen in het laatste jaar. Lukaku was na de trainerwissel bij Man United niet meer de eerste keuze en koos ervoor Manchester te verlaten. De nummer 9 van de Belgische nationale ploeg hoopt in Italië het voetbalgeluk terug te vinden.

Michy Batshuayi is ondertussen 25 jaar oud maar kon nog steeds niet doorbreken bij een topploeg. Christian Benteke was dan weer te vaak geblesseerd en scoorde in 2018/19 slechts één doelpuntje in de Premier League. Met het oog op het EK 2020 hoopt bondscoach Martinez dat zijn spitsen het dit seizoen beter kunnen gaan doen.

Thibaut Courtois kende dan weer een moeilijk eerste seizoen bij Real Madrid en ook hij zag zijn marktwaarde dalen nadat hij op het WK in Rusland nog werd verkozen tot beste keeper van de wereld. De ex-speler van Genk is er daarom op gebrand om dit seizoen de criticasters hun ongelijk te bewijzen. Als Belgen hopen we natuurlijk dat onze nationale nummer 1 na een succesvol seizoen bij Real ook volgende zomer op het EK kan schitteren.

Jan Vertonghen lijkt bij Tottenham geen eerste keuze meer te zijn centraal in de verdediging naast zijn maatje Toby Alderweireld. Ook hij zag zijn marktwaarde (lichtjes) dalen. De ex-speler van Ajax is ondertussen ook al 32 jaar oud maar kan als verdediger wel nog enkele jaren doorgaan met voetballen op het hoogste niveau.

Ook Dries Mertens is inmiddels 32 jaar oud en als spits blijft je marktwaarde eens je de 30 passeert elk jaar dalen. De Leuvenaar zit in zijn laatste contractjaar bij Napoli en hoopt in zijn laatste seizoen in het zuiden van Italië nog de records van Diego Maradona en Marek Hamsik te breken en zo de speler te worden die het grootste aantal doelpunten ooit heeft gemaakt in het shirt van Napoli. Alle analisten gaan ervan uit dat de kleine aanvaller hier tegen volgende zomer moet kunnen in slagen. De ex-speler van PSV kan zo zijn passage bij Napoli nog wat legendarischer maken.

X